Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΝίγηρας: Είκοσι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα κοντά στα σύνορα με το...

Νίγηρας: Είκοσι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα κοντά στα σύνορα με το Μαλί

Η επίθεση έγινε από 100 επιτιθέμενους σε οχήματα και μοτοσικλέτες που χρησιμοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και από βομβιστές αυτοκτονίας

Τουλάχιστον 29 στρατιώτες του Νίγηρα σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών κοντά στα σύνορα της χώρας με το Μαλί, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, στην πιο φονική επίθεση αφότου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Ιούλιο.

Εξάλλου, η χούντα του Νίγηρα αρνήθηκε ότι αποδέχθηκε πρόταση της Αλγερίας να ενεργήσει ως μεσολαβητής για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, στη χώρα αν και η Αλγερία είπε χθες, Δευτέρα, πως είχε λάβει επίσημη ενημέρωση για την αποδοχή της πρότασής της από τον Νίγηρα.

Ο Νίγηρας και οι γειτονικές χώρες Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο, που κυβερνώνται επίσης από στρατιωτικές κυβερνήσεις που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικοπήματα, μάχονται εναντίον μαχητών που συνδέονται με την αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) οι οποίοι έχουν σκοτώσει χιλιάδες και έχουν εκτοπίσει πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή του Σαχέλ. Υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας τον περασμένο μήνα με την υπόσχεση να υπερασπιστούν η μία την άλλη απέναντι σε αντάρτες ή επιτιθέμενους.

Η επίθεση στον Νίγηρα πραγματοποιήθηκε καθώς οι στρατιώτες επέστρεφαν από επιχειρήσεις εναντίον μαχητών. Στοχοποιήθηκαν από περισσότερους από 100 επιτιθέμενους σε οχήματα και μοτοσικλέτες που χρησιμοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και από βομβιστές αυτοκτονίας.

«Ο προσωρινός απολογισμός της επίθεσης είναι ως ακολούθως, 29 στρατιώτες έπεσαν στη μάχη και δύο τραυματίστηκαν», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση που αναγνώστηκε στη δημόσια τηλεόραση του Νίγηρα, προσθέτοντας πως δεκάδες επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.

Δεν διευκρίνισε ποια οργάνωση ευθυνόταν για την ενέδρα ή πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε, ανέφερε όμως ότι η στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 26ης Σεπτεμβρίου και της 2ας Οκτωβρίου.

Έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος.

Αντάρτες, πολλοί με διασυνδέσεις με το ΙΚ, είναι ιδιαίτερα δραστήριοι κατά μήκος των συνόρων του Μαλί με τον Νίγηρα αφότου στρατεύματα της Γαλλίας και του ΟΗΕ αποχώρησαν από το νοτιοανατολικό Μαλί, τερματίζοντας κρίσιμης σημασίας υποστήριξη αεροπορικής αναγνώρισης.

Ο περιφερειακός οργανισμός της Δυτικής Αφρικής ECOWAS και δυτικές δυνάμεις έχουν καλέσει τον Νίγηρα να αποκαταστήσει γρήγορα τη συνταγματική τάξη. Όμως η χούντα κωλυσιεργεί.

Η χούντα ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωση πως εξεπλάγη από τη δήλωση της Αλγερίας ότι ο Νίγηρας συμφώνησε η Αλγερία να ενεργήσει ως μεσολαβητής, και πως απέρριψε τα συμπεράσματά της.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular