Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΙσπανία: Σχεδόν 300 μετανάστες έφθασαν με πλοιάριο στα Κανάρια Νησιά

Ισπανία: Σχεδόν 300 μετανάστες έφθασαν με πλοιάριο στα Κανάρια Νησιά

Περισσότεροι από 280 μετανάστες έφθασαν την Τρίτη  με πλοιάριο στο Ελ Ιέρο των Καναρίων Νήσων, ακολουθώντας μια από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο, ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές.

Πρόκειται για 278 άνδρες και δέκα ανήλικους, αναφέρουν οι ισπανικές αρχές, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που έφθασε ποτέ στα Κανάρια Νησιά με ένα και μόνο πλοίο. Οι μετανάστες προέρχονταν από την «υποσαχάρια Αφρική», σύμφωνα με τους διασώστες, οι οποίοι ανέλαβαν τη φροντίδα τους κατά την άφιξή τους.

Η Ισπανία, και ειδικότερα το αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων στα ανοικτά των αφρικανικών ακτών, είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη.

Στα Κανάρια Νησιά έφθασαν 14.976 μετανάστες μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ής Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 19,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Εδώ και χρόνια, η μεταναστευτική διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά έχει γίνει πολυσύχναστη λόγω της ενίσχυσης των ελέγχων στη Μεσόγειο. Τα ναυάγια που σημειώνονται σε αυτήν την περιοχή είναι συχνά, καθώς ο διάπλους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για πολύνεκρα ναυάγια – των οποίων οι ανεπίσημοι απολογισμοί αναφέρουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες νεκρούς, σύμφωνα με τις ΜΚΟ – στα χωρικά ύδατα του Μαρόκου, της Ισπανίας και στα διεθνή ύδατα.

Από τις αρχές του 2023, 140 μετανάστες έχουν βρει τον θάνατο ή έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια αυτού του διάπλου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που ελήφθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ισπανική ΜΚΟ Caminando Fronteras η οποία, σε αντίθεση με τον ΔΟΜ, βασίζεται σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης με τους παράτυπους μετανάστες στη θάλασσα ή συγγενείς τους, εκτιμά ότι 778 μετανάστες βρήκαν τον θάνατο ή χάθηκαν σε αυτήν τη μεταναστευτική διαδρομή το πρώτο εξάμηνο.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular