Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒελιγράδι: Μια ιδανική επιλογή για low budget ταξίδι!

Βελιγράδι: Μια ιδανική επιλογή για low budget ταξίδι!

Η γειτονική χώρα και η πρωτεύουσα της, το Βελιγράδι είναι ένας προσιτός προορισµός, ιδανικός για city break και παράλληλα µια ευχάριστη έκπληξη!

Λίγες µέρες µόνο και αρκετό περπάτηµα είναι αρκετά για να «ανακαλύψετε» και να «ζήσετε» το πανέµορφο Βελιγράδι! Μπορεί τα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος να έχουν αφήσει σκληρά, τα σηµάδια και τις µνήµες αλλά οι Σέρβοι κοιτάνε µπροστά και είναι διατεθειµένοι να προχωρήσουν.

Κάθε εποχή είναι κατάλληλη για ένα ταξίδι µέχρι το Βελιγράδι, µε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι να προτιµώνται.

 

Ο τουρισμός στη Σερβία

Κοπαονίκ
Ο τουρισµός εστιάζει κυρίως σε δραστηριότητες στα βουνά και στις ιαµατικές πηγές. Τα πιο διάσηµα ορεινά θέρετρα είναι το Κοπαονίκ, ο Αίµος και το Ζλάτιµπορ. Υπάρχουν επίσης πολλές ιαµατικές πηγές στη Σερβία, οι µεγαλύτερες από τις οποίες είναι οι Βρνιάσκα Μπάνια, Σόκο Μπάνια και Μπάνια Κοβιλιάτσα.

Ο ολιγοήµερος και ο συνεδριακός τουρισµός είναι επίσης δυναµικά ανερχόµενα τουριστικά χαρτιά της πόλης, όπως όµως είναι και οι φυσικές οµορφιές της, όπως το «Τζαβόλια Βάρος» (Πόλη του Διαβόλου), οι κρουαζιέρες κατά µήκος του Δούναβη ενώ δυναµικά εξελίσσεται και ο θρησκευτικός τουρισµός, για χριστιανικό προσκύνηµα στα πολλά Ορθόδοξα µοναστήρια και εκκλησίες όλης της χώρας.

Από την άλλη στη Σερβία διοργανώνονται πολλά, παγκοσµίως µάλιστα γνωστά µουσικά φεστιβάλ, όπως το EXIT και το Φεστιβάλ Τροµπέτας της Γκούτσα, τα οποία προσελκύουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες ξένους επισκέπτες!

Γνωρίστε το Βελιγράδι
Παρόλα αυτά ένα όµορφο city break ξεκινάει δυναµικά από το όµορφο Βελιγράδι, µια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, που θυµίζει κάτι από Παρίσι απλά είναι πιο µικρό και πολύ πιο οικονοµικό.

Η σερβική πρωτεύουσα είναι µια πόλη καταπράσινη, µεγάλη, µε επιβλητικά κτήρια, χτισµένη γύρω από τον Σάβα – τον παραπόταµο του Δούναβη. Είναι µια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Το ποτάµι χωρίζει ουσιαστικά το Βελιγράδι σε 2 µέρη, το Παλιό και το Νέο Βελιγράδι όπως ονοµάζονται.

Το Νέο Βελιγράδι χαρακτηρίζεται από υψηλή ανάπτυξη, εντυπωσιακά µεγάλα κτήρια µε αισθητή την αρχιτεκτονική και αισθητική του παρελθόντος, ουρανοξύστες και πολλά εµπορικά κέντρα.

Η διάσηµη γειτονιά της Skadarlija, η οποία ονοµάζεται και «Bohemian Quarter» είναι το πιο γραφικό κοµµάτι στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου, το Stari Grad. Ο µικρός πλακόστρωτος πεζόδροµος Skadarska ή Skadarlija (Σκαρντάλια) µόλις 400 µέτρων, αποκαλείται «Μονµάρτη» του Βελιγραδίου και θυµίζει κάτι από την δική µας Πλάκα. Έχει τοποθετηθεί άλλωστε και ένα βελάκι που δείχνει προς την Ελλάδα και γράφει «Πλάκα»! Ο γραφικός πεζόδροµος είναι γεµάτος καφέ και εστιατόρια ενώ έχει µια ατµόσφαιρα εποχής.

Σίγουρα αξίζει µια επίσκεψη ο φηµισµένος ναός του Αγίου Σάβα – πρόκειται για την µεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία του κόσµου! Ο τρούλος έχει ύψος 70 µέτρα και στην κορυφή υπάρχει ένας χρυσός σταυρός µε ύψος 12 µέτρα.

Must do
Φρούριο Kalemegdan
Βγάλτε µια φωτογραφία µε φόντο το φρούριο Kalemegdan, αγναντεύοντας το τοπίο στη συµβολή των ποταµών Σάβου και Δούναβη.

Απολαύστε τον ήλιο στη «θάλασσα του Βελιγραδίου» στις όχθες της χερσονήσου Ada Ciganlija!

Κάντε shopping (ή window-shopping) στον πεζόδροµο της Knez Mihailova, που εκτός των καταστηµάτων είναι ιδανικός για περίπατο και διαθέτει πολλά εστιατόρια και καφέ.

To Know: Ο δρόµος αυτός στο τέρµα του οδηγεί στο κάστρο, ενώ από την άλλη πλευρά καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Trg Republike. Εκεί θα δείτε το εντυπωσιακό κτήριο του θεάτρου και το άγαλµα του πρίγκιπα Μιχαήλ πάνω στο άλογο.

Σχετικά με το κόστος
Σερβικό δηνάριο
Το νόµισµα της Σερβίας είναι το σερβικό δηνάριο µε αντιστοιχία €1 = 118, 43 δηνάρια Σερβίας. Κάντε συνάλλαγµα αλλά να ξέρετε ότι παντού δέχονται κάρτα (ακόµα και τα ταξί).

Γενικά το κόστος ζωής στο Βελιγράδι πέφτει περίπου στα µισά σε σχέση µε την Ελλάδα. Άλλωστε ένας µέσος µηνιαίος µισθός ανέρχεται στα €382.

Αεροπορικά εισιτήρια
Θα πετάξετε µε απευθείας πτήση της Aegean Airlines ή της Air Serbia από Αθήνα για Βελιγράδι από €131 µε επιστροφή (high season) και διάρκεια πτήσης µόλις 1 ώρα και 40 λεπτά. Από Θεσσαλονίκη επίσης υπάρχουν απευθείας πτήσεις ενώ µπορείτε επίσης να πάτε οδικώς από τη Θεσσαλονίκη καθώς θα χρειαστούν µόλις 6 µέχρι 8 ώρες. Βέβαια ο δρόµος δεν είναι ο καλύτερος, επίσης προτιµήστε να πάτε µέσω Σκοπίων και όχι Σόφιας.

Διαµονή
Θα βρείτε πληθώρα επιλογών διαµονής στη πρωτεύουσα σε προσιτές τιµές. Για παράδειγµα διαµέρισµα 26 τ.µ. στο κέντρο, 200µ. από την Πλατεία Δηµοκρατίας που έχει βαθµολογηθεί µε 10 (Atelje Knez Mihailova), θα το βρείτε µε €169 για 4 βράδια στο κέντρο ενώ στο πολυτελές Boutique Hotel Museum 4 αστέρων στο κέντρο, σε απόσταση 70µ. από την πλατεία Trg Republike µε βαθµολογία άριστα από τους επισκέπτες του, θα βρείτε superior δίκλινο µε πρωινό στα €423 για 4 διανυκτερεύσεις, high season. Και οι (πολλές) επιλογές συνεχίζουν!

Φαγητό – Ποτό
Βελιγράδι: Μια ιδανική επιλογή για low budget ταξίδι!
Pljeskavica: το χαρακτηριστικό σέρβικο µπέργκερ
Το Βελιγράδι είναι γενικά οικονοµικό στο φαγητό και τη διασκέδαση. Σε ένα οικονοµικό εστιατόριο θα φάτε µε µια µέση τιµή περίπου €5,5/ άτοµο ενώ ακόµα και σε ένα από τα δηµοφιλή εστιατόρια της πρωτεύουσας, η τιµή για δείπνο 2 ατόµων θα φτάσει περίπου τα €53.

Μάλιστα το κόστος στο φαγητό και το ποτό πέφτει ακόµα πιο χαµηλά αν αποµακρυνθείτε από τα hot spots και τις trendy διευθύνσεις του Βελιγραδίου και κατευθύνεστε ανατολικά, προς το Εθνικό Πάρκο Djerdop, ή νότια, προς την τρίτη µεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, τη Νις. Η Νις αν και είναι µια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας, φηµίζεται επίσης και για την κουζίνα της.

Δοκιµάστε εστιατόρια όπως το «Stara Srbija» («Παλιά Σερβία» αφού υπάρχει από το 1876!) όπου θα απολαύσετε µεγάλες µερίδες σε κρεατικά αλλά και το περίφηµο pljeskavica (το χαρακτηριστικό σέρβικο µπέργκερ), που ξεκινά µόλις από 2€!

Εσπρέσο σχεδόν €1, cappuccino €1,30 ενώ το µπουκαλάκι νερό περίπου €0,90. Τα αναψυκτικά περίπου €1,30 (τα 330ml).

Το Βελιγράδι επίσης, είναι µια πόλη µε πλούσια νυχτερινή ζωή. Στον κεντρικό πεζόδροµο (Mihailova) θα βρείτε όλα τα µαγαζάκια για ψώνια καθώς και αρκετά καφέ και εστιατόρια. Θα ολοκληρωσετε την ηµέρα σας µε ένα ποτό στα bars της ιστορικής Savamala ή στα «splavovi», -τα κλαµπ πάνω στο ποτάµι. Σε ψαγµένα στέκια όπως το «20 / 44», που πλέει στον Σάβο, το πάρτι συνεχίζεται µέχρι το πρωί…

Tip: Aν σας αρέσει η µπίρα επισκεφτείτε σίγουρα τη πάµπ «Samo Pivo» («Μόνο Μπίρα»). Θα βρείτε άφθονες σερβικές – όπως η Kabinet – και διεθνείς επιλογές σε πολύ προσιτές τιµές.

Shopping
Ξακουστός πεζόδροµος στο Βελιγράδι για shopping είναι ο Knez Mihailova. Οι τιµές σε αυτού του είδους τα αγαθά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές της Ελλάδας, ειδικά όσο αφορά τα γνωστά brands. Γενικά δεν θα λέγαµε ότι πρόκειται για shopping προορισµό.

Μετακινήσεις – Καύσιµα
Ένα εισιτήριο µε τα µέσα µεταφοράς µονής διαδροµής στοιχίζει περίπου €0,76 ενώ το µηνιαίο pass €27. Το ταξί έχει έναρξη €1,4 το 1 χλµ. κοστίζει €0,55 ενώ αν χρειαστείτε αναµονής µιας ώρας €6,30.
Η βενζίνη έχει κόστος €1,30 το λίτρο.

ΠΗΓΗ

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular