«Δεν πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται ποτέ να δικάσει ή να χειρουργήσει άνθρωπο, αλλά μπορεί να σταθεί δίπλα σε αυτούς οι οποίοι πρέπει να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τον άνθρωπο», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών και στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Δεν πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται ποτέ να δικάσει ή να χειρουργήσει άνθρωπο, αλλά μπορεί να σταθεί δίπλα σε αυτούς οι οποίοι πρέπει να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τον άνθρωπο» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόμενος στους βασικούς τομείς στους οποίους η ΑΙ θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών.
Ο υπουργός μιλά αναλυτικά για τον κάθε τομέα ξεχωριστά, την Πολιτική Προστασία, την δικαιοσύνη, την υγεία, τις μεταφορές, τον πολιτισμό, την παιδεία, την φορολογική πολιτική, την κυβερνοασφάλεια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέχουμε έχοντας δίπλα μας την τεχνητή νοημοσύνη για να είναι πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό, πιο δομημένο το Δημόσιο».
Πιστεύετε ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη; Γνωρίζουν τις καινοτομίες που φέρει η ΤΝ ή είναι ακόμη επιφυλακτικοί, υπάρχει φόβος; Διότι σε πρόσφατη δήλωσή σας σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλήσατε για μικρή επανάσταση.
«Θεωρώ λογικό οι πολίτες ακόμη να μην έχουν αντιληφθεί απόλυτα όλες τις διαστάσεις, γιατί νομίζω πως και άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με την τεχνολογία δεν έχουν ακόμη ευδιάκριτα στο μυαλό τους τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης. Σίγουρα θεωρώ πως δεν θα δούμε σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η τεχνητή νοημοσύνη, από την ώρα που πλέον και με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μπαίνει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας, μπορεί να είναι το πιο ισχυρό εργαλείο τεχνολογίας δίπλα στον άνθρωπο. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται ποτέ να δικάσει ή να χειρουργήσει άνθρωπο, αλλά μπορεί να σταθεί δίπλα σε αυτούς οι οποίοι πρέπει να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τον άνθρωπο. Αυτό που μπορούν οι πολίτες να δουν, είναι οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσει σημαντικούς τομείς της ζωής του, όπως η κυκλοφορία στις πόλεις, η ασφάλεια των μεταφορών, η συμβολή της σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης σε τομείς που μέχρι σήμερα χρειάζονταν περισσότερη υπολογιστική ισχύ».
Σε ποιους τομείς θα δούμε τη μεγάλη διαφορά στις ζωές μας; Αρχίζοντας από την Πολιτική Προστασία, τι πρόκειται να περιμένουμε;
«Η Πολιτική Προστασία αφορά κυρίως την ασφάλεια των πολιτών σε καταστάσεις όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές. Στις πλημμύρες, όσον αφορά στην στάθμη των ποταμών, -και μάλιστα όντας Θεσσαλός θα ήθελα να το δω πιο σύντομα- είναι το να βλέπουμε από πού έρχονται στο επόμενο πχ. δίωρο έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Γνωρίζουμε τις λεκάνες απορροής, από πού θα περάσουν αυτά τα νερά, άρα μπορούμε να υπολογίσουμε ταχύτητες και πιθανούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ειδοποιήσουμε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αντίστοιχα, με τις πυρκαγιές η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά όχι μόνο να εντοπίσουμε γρήγορα μια πυρκαγιά, αλλά ακόμη και ανάλογα και με την κατεύθυνση των ανέμων μπορούμε με μοντελοποιημένο τρόπο, να βγάλουμε σχετικές ειδοποιήσεις. Άρα σε αυτό το κομμάτι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επεξεργαστεί τεράστιους όγκους δεδομένων σε πολύ μικρό χρόνο».
Η δικαιοσύνη επίσης, είναι ένας τομέας όπου θα γίνουν πολλές αλλαγές, όπως και η υγεία.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ρόλο σε αυτούς τους τομείς, όπως και στο Κτηματολόγιο, όπου υπάρχει όλος αυτός ο όγκος δεδομένων που τώρα ψηφιοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα μπορέσει πραγματικά να μας δώσει απίστευτη πληροφορία και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική ζωή. Συγκεκριμένα στο κομμάτι της δικαιοσύνης, δεν είναι μόνο το αίσθημα δικαιοσύνης που θα πρέπει όλοι να νιώθουμε αλλά είναι και ο χρόνος απονομής της που πολλές φορές πλήττει το αίσθημα αυτό. Όταν συσσωρεύονται όγκοι δικογραφιών, όταν οι δικαστές έχουν πραγματικά να επεξεργαστούν τεράστιους τέτοιους όγκους, το να έχουν στα χέρια τους κωδικοποιημένη την νομοθεσία ή ακόμη και όλη τη νομολογία που έχει προκύψει, είναι πολύ σημαντικό. Η ψηφιοποίηση είναι πολύ σημαντική για να γίνει η ζωή των δικαστών πιο εύκολη και η απονομή της δικαιοσύνης πολύ πιο αποτελεσματική, διότι οι δικαστές θα μπορούν να τις έχουν κωδικοποιημένες στον υπολογιστή τους δικογραφίες τις οποίες κουβαλούν σε χαρτί. Φυσικά, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και στο επιχειρηματικό κλίμα.
Όσον αφορά στο θέμα της υγείας, επιταχύνεται πολύ γρήγορα η έρευνα γύρω από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες οι οποίες επιβάλλουν ανάλυση σε πολύ πιο βαθύ επίπεδο. Ακόμη, η ΤΝ θα προσφέρει και στο κομμάτι της συνταγογράφησης, στο να αναλύσουμε όλα αυτά τα δεδομένα που μέχρι σήμερα έχουμε μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια και να βγάλουμε επιδημιολογικά δεδομένα ανάλογα με την ηλικία, τη διατροφή, τη δουλειά ή το μέρος όπου ζει κάποιος. Παράλληλα όμως, και στην αναζήτηση κάποιας απάτης που πιθανώς έχει γίνει. Επίσης, στις συντάξεις και στην απόδοσή τους, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μοντελοποιήσει δεδομένα και πολύ γρήγορα να εξάγει δεδομένα προκειμένου να υπολογίσει με ακρίβεια και τεράστια ταχύτητα την σύνταξη».
Έχετε αναφερθεί και στην ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου. Πώς θα βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη;
«Η ψηφιοποίηση των δεδομένων στο Κτηματολόγιο με αφορμή και τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης, τα νέα ψηφιακά αντίγραφα των συμβολαίων θα συμβάλλει στο να μην χρειάζεται το ανθρώπινο μάτι να ‘κουμπώσει’ στις ιδιοκτησίες και να δει αν κάποια πέφτει πάνω σε μια άλλη, αλλά όλο αυτό να γίνεται με έναν ψηφιακό τρόπο πολύ γρήγορα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που έρχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ουσία θα χρησιμοποιήσουμε την δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να σκανάρουμε, να δημιουργήσουμε ψηφιακά δίδυμα των περιοχών και να συγκρίνουμε τις άδειες που έχουν εκδοθεί. Είναι πολύ χρήσιμο για περιπτώσεις αναδασωτέων εκτάσεων, παραλιών. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή και θα λειτουργήσει του χρόνου το καλοκαίρι.
Αφουγκραζόμενοι την αγωνία των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, σκανάρουμε τις φωτογραφίες (θα έχουμε πιο συχνές, πυκνές και ακριβείς πληροφορίες με μια φορά την βδομάδα τουλάχιστον) και με τεχνητή νοημοσύνη ελέγχουμε ποιος είναι ο χώρος που επίσημα νοικιάστηκε, ποιος χώρος καταλαμβάνεται και πολύ εύκολα πλέον μπορούμε να δούμε τις αυθαιρεσίες και να ειδοποιήσουμε τις Αρχές να κάνουν τους ελέγχους που πρέπει».
Πηγή