Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξάνεται έως τα 1.200 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Αυξάνεται έως τα 1.200 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Η σύνδεση του επιδόματος με τον μισθό θα έχει δύο πλαφόν, ένα ανώτατο ως τα 1.100 με 1.200 ευρώ και ένα κατώτατο ως τα 479 ευρώ

Σαρωτικές αλλαγές προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης στο επίδομα ανεργίας. Το ποσό του επιδόματος θα αυξηθεί έως και 70% του μισθού των εργαζομένων.

Η σύνδεση του επιδόματος με τον μισθό θα έχει δύο πλαφόν, ένα ανώτατο ως τα 1.100 με 1.200 ευρώ (για 3 ή 4 μήνες) και ένα κατώτατο που είναι το βασικό επίδομα όπως ισχύει κάθε φορά εν προκειμένω τα 479 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»..

Η αναμόρφωση του επιδόματος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2024, αρχικά με πιλοτικό στάδιο για ένα τρίμηνο ή εξάμηνο και στη συνέχεια (προς το τέλος του έτους) με καθολική εφαρμογή των αλλαγών για το σύνολο των ανέργων.

Στο σχεδιασμό του νέου επιδόματος συμμετέχουν συμβουλευτικά και εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Αρμόδιο στέλεχος που ρωτήθηκε από για το νέο επίδομα ανεργίας απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε μείωσή του, ενώ στην ερώτηση αν στα εξεταζόμενα σενάρια είναι και ο διπλασιασμός της διάρκειας καταβολής του, με προϋποθέσεις, απάντησε ότι «είναι πιθανό».

Σενάρια

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» τα σενάρια που εξετάζονται για το νέο επίδομα ανεργίας περιλαμβάνουν:

1 Αποσύνδεση του επιδόματος ανεργίας από τον κατώτατο μισθό για συγκεκριμένες κατηγορίες και σύνδεσή του με τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων σε ποσοστά μεταξύ 55% και 70%.

2 Αύξηση της διάρκειας καταβολής του επιδόματος έως τους 24 μήνες με κριτήριο τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών υπέρ ανεργίας. Το ποσό θα ξεκινά από ψηλά π.χ. 70% του μισθού για τους πρώτους 3 ή 4 μήνες και θα κατεβαίνει σταδιακά μέχρι το βασικό επίδομα.

3 Θέσπιση της υποχρέωσης των ανέργων να ενταχθούν ταυτόχρονα με την καταβολή του αυξημένου επιδόματος σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Η παρακολούθηση της κατάρτισης μπαίνει ως προϋπόθεση και για την καταβολή του αυξημένου επιδόματος.

4 Αλλαγή στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.

Τέσσερις κλίμακες από 55% ως 70%

Η αναλογία μισθού και επιδόματος είναι πιθανό σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια, να έχει 4 κλίμακες επιδότησης, ανάλογα με τη διάρκεια της απασχόλησης. Μια από τις εκδοχές που μελετώνται είναι το επίδομα να ανέρχεται στο 70% του μισθού για όσους έχουν συμπληρώσει 5 έτη εργασίας τουλάχιστον και άνω, στο 65% για όσους έχουν συμπληρώσει εργασία 24 μηνών, στο 60% με 12 μήνες εργασίας και στο 55% με 6 μήνες εργασίας.

Το ποσοστό του επιδόματος επί του μισθού δεν σημαίνει ότι θα καταβάλλεται για 12 μήνες αλλά η διάρκειά του θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του ποσού, δηλαδή υψηλό επίδομα, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular