Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟμόφυλα ζευγάρια: Ημέρα ντροπής για τη Νέα Δημοκρατία – Η ομιλία Σαμαρά...

Ομόφυλα ζευγάρια: Ημέρα ντροπής για τη Νέα Δημοκρατία – Η ομιλία Σαμαρά και τα 57 «όχι»

Το κόμμα της ΝΔ κινδυνεύει όπως είπε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθειά του να κερδίσει το κέντρο, να χάσει την Δεξιά

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το εσωτερικό της ΝΔ είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το κόμμα της ΝΔ κινδυνεύει όπως είπε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθειά του να κερδίσει το κέντρο, να χάσει την Δεξιά. Ήδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν το άθροισμα Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες πάνω από 13% κυρίως για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι βασικές συνέπειες του νομοσχεδίου θα αποτυπωθούν στις επικείμενες ευρωεκλογές παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει λυτρωτικά και θα απαλύνει την δυσφορία του κόσμου.

Η ιστορική ομιλία Σαμαρά κόντρα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καταψήφισε το νομοσχέδιο αλλά έκανε μία ομιλία στη Βουλή που είχε έντονο ιδεολογικό «χρώμα». Στην παρέμβαση του έγινε εμφανές πως κοιτάει σε ένα δεξιό παραδοσιακό ακροατήριο, ενώ δεν έλειψαν και τα …καρφιά. «Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει να διαφωνήσει με την κυβέρνηση, καθώς πριν από περίπου δύο μήνες καταψήφισε τροπολογία για τους μετανάστες. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε στο να καταψηφίσει αλλά από το βήμα της Βουλής εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Μάλιστα υιοθέτησε μία ρητορική που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή της κυβέρνησης και μεταξύ άλλων είπε πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Τι θα γίνει με τα μέλη της κυβέρνησης που δεν υπερψήφισαν

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης – η Μ. Κεφάλα, ο Γ. Μπούγας και ο Σ. Κελέτσης- επέλεξαν την αποχή στην χθεσινή ψηφοφορία. Όσον αφορά στον Μάκη Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου είχε πει πως θα απέχει από την ψηφοφορία, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετος με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ωστόσο για να μην δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση επέλεξε να μην καταψηφίσει και στράφηκε στην αποχή.

Όσον αφορά τους υφυπουργούς υπήρχαν πληροφορίες πως περίπου πέντε ήταν προβληματισμένοι, αλλά τελικά τρεις επέλεξαν την αποχή.

Υπενθυμίζεται πως το μήνυμα του Μαξίμου προς τους βουλευτές ήταν πως σε περίπτωση που δεν θέλουν να υπερψηφίσουν η αποχή είναι καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση. Ωστόσο παράλληλα το σήμα που εκπέμπεται είναι πως όλοι αξιολογούνται. Επομένως το τι θα γίνει με τους υφυπουργούς που απείχαν, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα.

Τα «φώτα» στρέφονται πρωτίστως προς την Μαρία Κεφάλα και δευτερευόντως προς τον Γιάννη Μπούγα, καθώς είναι σε υπουργεία που έχουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου νόμου.

Πώς βλέπουν το αποτέλεσμα στην Πειραιώς

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα στο γαλάζιο στρατόπεδο για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας. Ικανοποίηση υπάρχει στην Πειραιώς για το γεγονός πως ξεπέρασαν τους 100 οι βουλευτές που ψήφισαν θετικά, καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν δεδομένο όταν είχε ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Από τη άλλη πλευρά πάντως δεν περνά απαρατήρητο πως παρά τα … φροντιστήρια που προηγήθηκαν σχεδόν ο ένας στους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τελικά επέλεξε να μην υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα 20 βουλευτές έμειναν μέχρι τέλος την σκληρή γραμμή και επέλεξαν να καταψηφίσουν, ενώ 31 βουλευτές τελικά στράφηκαν στην αποχή.

51 γαλάζιοι διαφοροποιήθηκαν από την γαλάζια γραμμή

Ειδικότερα, από την κυβερνητική παράταξη υπερψήφισαν το νομοσχέδιο 107 βουλευτές ενώ συνολικά 51 γαλάζιοι βουλευτές διαφοροποιήθηκαν. Εξ αυτών οι 20 καταψήφισαν και 31 επέλεξαν την αποχή.

Όχι είπαν οι Αντώνης Σαμαράς, Χαρ. Αθανασίου, Φωτ. Αραμπατζή, Β. Γιόγιακας, Γ. Γκίκας, Κ. Γκιουλέκας, Θ. Δαβάκης, Τ. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Αννα Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Κυριαζίδης, Θ. Λεονταρίδης, Μπαραλιάκος, Γ. Πασχαλίδης, Μ. Σαλμάς, Ευρ. Στυλιανίδης, Μαξ. Χαρακόπουλος και Μιλτ. Χρυσομάλλης.

Από την ψηφοφορία απήχαν οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular