Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟι μαρτυρίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από επίσκοπο

Οι μαρτυρίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από επίσκοπο

Βέλγιο: Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες θυμάτων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς και ανθρώπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Η φλαμανδική δημόσια τηλεόραση VRT έφερε στο προσκήνιο τις περιγραφές των θυμάτων, αλλά και τις ευθύνες ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων στο Βέλγιο, όπως ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ, ο οποίος ήταν πρώην επίσκοπος της Μπριζ.

Βέλγιο: Η παραδοχή αλλά η έλλειψη τιμωρίας

Το 2010, ο πρώην επίσκοπος της Μπριζ παραδέχθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τον ανιψιό του, Μαρκ. Το ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού VRT αποκάλυψε συνομιλία μεταξύ των δυο τους και του καρδινάλιου Γκόντφροντ Ντάνελς, η αντίδραση του οποίου έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις. «Συγγνώμη, ακούω ότι ζητείς συγχώρεση» λέει ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς στον Ρότζερ Βαν Γκελουέ με εκείνον να απαντά: «Σας ζητώ συγγνώμη, αν μπορείτε να με συγχωρήσετε».

Ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς συνεχίζει λέγοντας: «Όπως σε βλέπω, υποφέρεις κι εσύ από αυτό και όχι μόνο ο Μαρκ». Το θύμα, ο Μαρκ Βαν Γκελουέ τον ρωτά με τη σειρά του «γιατί λυπάσαι αυτόν και όχι εμένα;»

Βέλγιο: Ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ δεν έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του

Σύμφωνα την ΕΡΤ, επικαλούμενη το VRT, ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ δεν τιμωρήθηκε ποτέ από το Βατικανό. Αντιθέτως μέχρι και σήμερα κατέχει τον τίτλο του ιερέα και του επισκόπου. Ωστόσο, μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ, η διάσκεψη των επισκόπων του ζήτησε να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.

Για χρόνια, η διάσκεψη των επισκόπων ζητούσε από τη Ρώμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες χωρίς αποτέλεσμα. «Τα γεγονότα ήταν σε μεγάλο βαθμό καταγεγραμμένα», υπενθυμίζει ο Τόμμι Σολτέ εκπρόσωπος των επισκόπων του Βελγίου, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο, ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ, να μην είναι πλέον επίσκοπος και να μην είναι πλέον ιερέας».

Βέλγιο: Αναγκαία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων ζητεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Τέλος, το δίκτυο rtl σημειώνει ότι σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ Βαν Κουικενμπόρν θα συναντηθούν με εκπροσώπους θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράττουν ιερείς, καθώς και με τον επίσκοπο της Αμβέρσας Γιόχαν Μπόνι.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular