Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΙσπανία: Ηγέτες για το κλίμα συναντώνται σε διάσκεψη στη Μαδρίτη πριν από...

Ισπανία: Ηγέτες για το κλίμα συναντώνται σε διάσκεψη στη Μαδρίτη πριν από την «απαιτητική» COP28

Η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Τερέσα Ριμπέρα προειδοποίησε πως οι συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 θα είναι “απαιτητικές” κατά την έναρξη διάσκεψης υπουργών Ενέργειας και ηγετών για το κλίμα από όλο τον κόσμο στη Μαδρίτη.

Η Ισπανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωθεί για τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού που θα υποστηρίξει τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού (2015) για περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Στη διάσκεψη COP28, οι χώρες θα αξιολογήσουν τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή που υπολείπονται των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού και θα συζητήσουν σχέδια για να μπουν στον σωστό δρόμο.

Υπάρχουν πέντε προϋποθέσεις ώστε η επικείμενη σύνοδος κορυφής να θεωρηθεί επιτυχής, ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ. Αυτές περιλαμβάνουν τριπλασιασμό των παγκόσμιων κεφαλαιουχικών δαπανών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και μια συμφωνία για μηχανισμούς υποστήριξης της χρηματοδότησης της καθαρής ενέργειας σε αναδυόμενες οικονομίες.

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να κορυφωθεί πριν από το 2030, πρόσθεσε.

Περισσότερες από 20 εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου απάντησαν θετικά στις εκκλήσεις να ευθυγραμμιστούν με τον στόχο των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, ώστε να εξαλειφθούν οι εκπομπές μεθανίου και να σταματήσει η αύξησή τους μέχρι το 2030, δήλωσε στη διάσκεψη ο πρόεδρος της COP28 Σουλτάν αλ Τζάμπερ, χωρίς να επεκταθεί.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular