Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗGuardian: Η Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια μέσα από στιγμιότυπα – Δύο...

Guardian: Η Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια μέσα από στιγμιότυπα – Δύο φωτογραφίες από την Ελλάδα

Ο Guardian παρουσιάζει στιγμιότυπα που έμειναν στην ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία πενήντα χρόνια, ανάμεσα στις συγκλονιστικές φωτογραφίες και δύο από την Ελλάδα

Την ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία 50 χρόνια μέσα από φωτογραφίες που συγκλόνισαν, επέλεξε ο Guardian, κάνοντας αφιέρωμα στα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της γηραιάς ηπείρου.

Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει στιγμιότυπα που στιγμάτισαν την Ευρώπη από το 1973 έως σήμερα, μέσα στα οποία και δύο φωτογραφίες από την Ελλάδα που έχουν χαραχθεί στη μνήμη τόσο των Ελλήνων όσο και και όλου του πλανήτη.

«Ο συντάκτης φωτογραφιών του Guardian, Guy Lane, επέλεξε εικόνες που καλύπτουν τον τελευταίο μισό αιώνα και οι οποίες, όλες μαζί, δίνουν τουλάχιστον μια εντύπωση αυτής της συνεχώς μεταβαλλόμενης ηπείρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

1973: Η εξέγερση των Ελλήνων φοιτητών κατά της δικτατορίας

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το 1973 και την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

«Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, ένα τανκ έσπασε τις πύλες του Πολυτεχνείου Αθηνών, καθώς μονάδες της αστυνομίας και του στρατού κατέστειλαν βίαια μια φοιτητική εξέγερση που θα προμήνυε το τέλος της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Το πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους αμφισβητείται. Παρόλο που κανείς δεν έχασε τη ζωή του στην πανεπιστημιούπολη, οι αναφορές για τον αριθμό των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των μαθητών λυκείου – που σκοτώθηκαν κατά την επακόλουθη καταστολή έξω από αυτήν κυμαίνονται από 24 έως σχεδόν τριπλάσιους. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κομβική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μια καθοριστική πράξη αντίστασης κατά του αυταρχισμού που έστρεψε το ρεύμα της κοινής γνώμης εναντίον των συνταγματαρχών, οδήγησε τελικά στην πτώση του καθεστώτος τον επόμενο χρόνο» γράφει ο Guardian, περιγράφοντας την παρακάτω φωτογραφία.

polytexneio-AP.jpgAP

2021: Σοβαρές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα – Η «κραυγή»

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021, με την κυρία Παναγιώτα από τις πληγείσες Γούβες στην Εύβοια, να συγκλονίζει κάνοντας με την «κραυγή» της τον γύρο του κόσμου. Επελέγη μάλιστα για το εξώφυλλο του περιοδικού TIME.

«Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον είκοσι και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στην πόλη Λαγκαδάς, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου. Τις πυρκαγιές στην ηπειρωτική χώρα και σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη ακολούθησε μια καταστροφική πυρκαγιά στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια, που κατέκαψε σχεδόν 50.000 εκτάρια πευκοδάσους και ελαιώνες και ανάγκασε σε εκκενώσεις, με πλοία και μικρά σκάφη, περισσότερων από 2.000 ανθρώπων. Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί ανέδειξαν τις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως παράδειγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη» αναφέρει ο Guardian.

https://www.instagram.com/p/CWqGqpasckq/

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular