Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕρντογάν: Πανηγυρίζει ο Τούρκος πρόεδρος για την αποπομπή Μενέντεζ – Νέα παζάρια...

Ερντογάν: Πανηγυρίζει ο Τούρκος πρόεδρος για την αποπομπή Μενέντεζ – Νέα παζάρια για τη Σουηδία

Ταγίπ Ερντογάν: Με μια κυνική παραδοχή ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε την αποπομπή του Ρόμπερτ Μενέντεζ από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ

Ως ευκαιρία για την Τουρκία ώστε να προχωρήσει το θέμα των F-16 με τις ΗΠΑ, θεωρεί ο Ταγίπ Ερντογάν την παραπομπή Μενέντεζ σε δίκη για διαφθορά. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην προκλητική θέση του περί διχοτόμησης της Κύπρου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν με το προεδρικό αεροσκάφος, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ευθαρσώς ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την απόκτηση των F-16 ήταν οι ενέργειες του Ρόμπερτ Μενέντεζ εναντίον της Τουρκίας. Πλέον, η Άγκυρα περιμένει μία σαφή απάντηση από τις ΗΠΑ ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα και μάλιστα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση.

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.Η αποχώρηση του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το ζήτημα των F-16 δεν είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται μόνο από αυτόν», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Δήλωσε ότι ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα επιδιώξει και νέες επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του προσπαθώντας να μετατρέψει την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία σε μία επωφελή ευκαιρία.

«Με αυτόν τον τρόπο, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία σχετικά με τα F-16. Όχι μόνο για τα F-16, αλλά για όλα τα άλλα θέματα. Ο Μενέντεζ και όσοι έχουν τη νοοτροπία του, θέτουν εμπόδια εναντίον μας», πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το θέμα των F-16 δε συνδέεται με την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ένα θέμα για το οποίο η Άγκυρα κάνει σκληρό παζάρι παρασκηνιακά.

Όσον αφορά το Κυπριακό, υποστήριξε ότι η λύση των 2 κρατών είναι η καλύτερη επιλογή για όσες χώρες επιθυμούν την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή και προανήγγειλε ότι η Άγκυρα θα καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλες χώρες.

«Θα υψώσουμε τις φωνές μας ακόμη περισσότερο για να αναγνωριστεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από άλλες χώρες», είπε ο Ερντογάν.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular