Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔόμνα Μιχαηλίδου για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στόχος μας ισότιμα πτυχία με τους απόφοιτους...

Δόμνα Μιχαηλίδου για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στόχος μας ισότιμα πτυχία με τους απόφοιτους των ΑΕΙ

Και όπως τόνισε, αυτό που επιθυμούν ως υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση είναι «ένα ανοιχτό συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια. Στηρίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Είναι κάτι που συζητάμε πάρα πολύ καιρό σαν παράταξη αλλά και ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα, και συμφωνούμε όλοι, ότι έχουμε αργήσει πολύ σε αυτό» δήλωσε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας, με αφορμή την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αναφερόμενη στη λειτουργία μη κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων εντός του 2024 και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι παράλληλα η κυβέρνηση θα στηρίξει τα δημόσια πανεπιστήμια. «Παράλληλα με την στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων χρειαζόμαστε να ανοίξει και το εκπαιδευτικό κομμάτι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» προσέθεσε η υφυπουργός Παιδείας.

Και όπως τόνισε, αυτό που επιθυμούν ως υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση είναι «ένα ανοιχτό συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια. Στηρίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια».

Μιλώντας για τα δημόσια ΑΕΙ διευκρίνισε ότι η στήριξη της Πολιτείας γίνεται σε δύο επίπεδα. «Αρχικά γίνεται σε κτηριολογικό και σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο εστιών, σε επίπεδο βιβλιοθηκών, σε επίπεδο της καθημερινότητας των μαθητών και βέβαια και σε επίπεδο στελέχωσης» είπε.

Αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποκάλυψε ότι η αρχή θα γίνει με σχολές στην Ευρώπη. «Ξεκινούμε με τις διασυνδέσεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με ελληνικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε να αρχίζουν συμπράξεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων να ανοίγουν στη χώρα μας, να αρχίζουν να γυρίζουν πίσω οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, να μπορέσουμε να γίνουμε πόλος έλξης εκπαιδευτικών», πρόσθεσε.

Η ίδια εκτίμησε ότι αυτή η αλλαγή στην ανώτατη εκπαίδευση που δρομολογείται να μπορέσει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Πρωτίστως είναι η πρωτογενής νομοθεσία η οποία θα περάσει έτσι ώστε να δημιουργήσει το πλαίσιο που από τη μία θα αφήνει, από την άλλη θα θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια για το ποιος μπορεί να έρθει στη χώρα και να ανοίξει ένα πανεπιστήμιο».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Γιώργο Σιαδήμα απάντησε και στο εάν τα πτυχία από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα εξισώνονται με τα δημόσια.

«Ο στόχος είναι αυτός. Και γι αυτό ακριβώς λέμε ότι και οι προδιαγραφές αλλά και ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να γεμίσουμε πολύ μικρά πανεπιστήμια κολεγιακού τύπου, τα οποία δεν θα είναι ισάξια των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων», υποστήριξε η κα Μιχαηλίδου.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ότι αυτή είναι η πρόθεση και η υλοποίησή της θα το εγγυάται.

Όπως είπε «έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε» ενώ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην Παιδεία τόνισε ότι προσπαθεί πολύ να εξελίξει την ελληνική δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες αυτής και στην τριτοβάθμια. «Έχουν ξεκινήσει οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ούτως ώστε επιτέλους να έχουμε εστίες και τα παιδιά να μην έχουν πρόβλημα στέγασης στα πανεπιστήμια. Μετά από πολύ καιρό γίνονται προσλήψεις εκπαιδευτικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι ώστε να ανανεωθεί και το στελεχικό δυναμικό» σημείωσε σχετικά.

Όσον αφορά το πώς θα γίνεται η εισαγωγή σπουδαστών σε αυτά η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ακόμη αυτή την στιγμή όλα εξετάζονται λέγοντας ότι μάλλον θα είναι εισακτέοι. Ωστόσο, όπως είπε ότι ακόμη αρκετές παράμετροι είναι υπό διαμόρφωση με την συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ενώ ερωτηθείσα εάν θα παίζει ρόλο ο βαθμός του απολυτηρίου, απάντησε καταφατικά. Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι αυτή την στιγμή έχουμε περισσότερους Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν από ότι έχει η Ισπανία και η Αγγλία.

«Θέλουμε περισσότερες επιλογές, θέλουμε να φτιάξουμε ακόμα καλύτερα τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά ο Έλληνας να μην έχει να δώσει από την τσέπη του τόσα έτσι ώστε να ξεσπιτωθεί για να πάει σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό», σημείωσε η κα. Μιχαηλίδου. Και όπως τόνισε η ίδρυσή τους «δίνει μια επιλογή» στους νέους ενώ είναι ένα θέμα που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular