Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑπίστευτη ανακάλυψη: Βρέθηκε μπλε ταραντούλα στα στα δάση της Ταϊλάνδης

Απίστευτη ανακάλυψη: Βρέθηκε μπλε ταραντούλα στα στα δάση της Ταϊλάνδης

Την ανακάλυψη έκανε μια ομάδα αραχνολόγων ενώ το πλέον εντυπωσιακό είναι το χρώμα της ταραντούλας

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη έφτασε ομάδα αραχνολόγων, καθώς εντόπισε σε σπηλιές της Ταϊλάνδης ένα νέο είδος ταραντούλας χρώματος… μπλε ελεκτρίκ.

Η αράχνη ονομάστηκε Chilobrachys natanicharum ενώ ήταν γνωστή σε αυτούς που εμπορεύονται εξωτικά είδη αραχνών, ωστόσο δεν είχε έως τώρα επίσημη ονομασία και οι επιστήμονες δε γνώριζαν από πού προέρχεται αυτό το είδος.

Μία ομάδα αραχνολόγων με επικεφαλής τον Narin Chomphuphuang του Khon Kaen University, εξερεύνησαν τα δάση της Ταϊλάνδης με σκοπό τον εντοπισμό αυτής της σπάνιας ομορφιάς.

Το πρώτο δείγμα εντοπίστηκε σε ένα μαγκρόβιο δάσος. Αυτές οι ταραντούλες κατοικούν σε κούφια δέντρα και η δυσκολία στο να να εντοπιστούν έχει να κάνει με το ύψος που φωλιάζουν αλλά και στις κοιλότητες καθώς προτιμούν πολύ υγρές και γλιστερές συνθήκες.

Αυτό που την κάνει σπάνια είναι φυσικά το μπλε χρώμα που δεσπόζει πάνω της καθώς το μπλε είναι από τα πλέον σπάνια χρώματα στη φύση. Το μπλε βρίσκεται σε ζώα, κυρίως πτηνά, ψάρια και έντομα όπως οι πεταλούδες. Υπάρχουν και άλλα είδη ταραντούλας με μπλε χρωματισμό. Αλλά το συγκεκριμένα μπλε ηλεκτρίκ χρώμα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας χρωστικής, αλλά παράγεται από δομικό χρωματισμό. Μικροσκοπικές δομές στο σκελετό της δηλαδή αντανακλούν το φως με τέτοιο τρόπο που φαίνεται ως μπλε ή μωβ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μπλε χρώμα λαμπυρίζει όταν η ταραντούλα λαμβάνει αμυντική στάση ή κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, ενώ οι άλλες ταραντούλες μπορούν να αντιληφθούν το έντονο μπλε χρώμα. Οπότε ίσως να χρησιμοποιείται για επικοινωνία μεταξύ του είδους, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular