Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤρακτέρ και φωτιές μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο

Τρακτέρ και φωτιές μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο

Βρυξέλλες: Κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους αγρότες και τα τρακτέρ τους βρίσκεται έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. βρίσκονται σε Σύνοδο Κορυφής, με τις εικόνες που κυκλοφορούν να δείχνουν πως έβαλαν φωτιές σε άχυρα, λάστιχα και άλλα υλικά, ενώ στο σημείο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες, οι αγρότες διαμαρτύρονται με τον πιο έντονο τρόπο, ζητώντας να ακουστούν τα αιτήματά τους, έχοντας αποκλείσει την καρδιά της Ε.Ε.

«Οικονομικός στραγγαλισμός»

Συσσωρευμένα χρέη που είναι αδύνατο να εξοφληθούν, ο μόνιμος στραγγαλισμός από τους ισχυρότερους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς –κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου- αβάσταχτη αύξηση του κόστους παραγωγής και την ίδια στιγμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά και οι φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσει ένα βουνό από προβλήματα για τους αγρότες.

Right now in #Brussels – European farmers up in arms. Their same issues apply in #Malta compounded with a dysfunctional local market where 75% of our food is imported!! pic.twitter.com/CNIyyRA0dC

— Peter Agius (@peteragius_eu) February 1, 2024

 

Μητσοτάκης για αγρότες: Υπέρ της παύσης στο καθεστώς αγρανάπαυσης – Τι δήλωσε για την Ουκρανία

Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και την οικονομική ενίσχυση της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι 27 χώρες θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δόσεις λύσεις σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Να μπορέσουμε να αποδεσμεύουμε πόρους στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου προκειμένου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία δίνει ένα υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της. Είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρούμε σήμερα μια λύση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί ώστε να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σημείωσε ότι έτσι θα μπορέσουν να απελευθερωθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια ώστε οι αγρότες να έχουν πρόσθετο εισόδημα. «Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωτογενή τομέα ώστε στο μέτρο του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

Οι παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες που δεν ικανοποιούν τους αγρότες

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε (Πεδεμόντιο), διαδήλωσαν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η κύρια συνομοσπονδία των Ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου χίλιους αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία».
Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο, Παρασκευή, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».

Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει ένα μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

#Brussels βρίσκονται σε πολιορκία από τους αγρότες .Όσο ο πλούτος συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερους η κοινωνική αντίδραση θα αυξάνεται .Η πλειοψηφία των διαδηλωτών νέοι .Συγκρίσεις με τον τόπο μας απαγορεύονται ..Όλα λυμένα κατοχή ,διαφθορά ,κόστος ζωής .στέγαση pic.twitter.com/F6cJKJFyxS

— Demetris Papadakis (@DemPapadakis) February 1, 2024

Soutien aux #AgriculteursEnColere !#Brussels#EU#EUSummit#EUCO#EuropeanUnion #EuropeanCouncil pic.twitter.com/kCTJdj5F0z

— MP (@_pairme_) February 1, 2024

Right now in #Brussels – European farmers up in arms. Their same issues apply in #Malta compounded with a dysfunctional local market where 75% of our food is imported!! pic.twitter.com/CNIyyRA0dC

— Peter Agius (@peteragius_eu) February 1, 2024

#FarmersProtest in #Brussels today in view of the #EUCO. They have been at @Europarl_EN since very early this morning. pic.twitter.com/RcFDF0BTvl

— Isabelle Ioannides (@iioannides) February 1, 2024

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular