Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤο παρασκήνιο της συνάντησης αγροτών

Το παρασκήνιο της συνάντησης αγροτών

Αγρότες: Το πρωί της Πέμπτης έφτασε στο πρωθυπουργικό γραφείο η επιστολή της πανελλήνιας συνδιάσκεψης των μπλόκων που έγινε στη Νίκαια την προηγούμενη ημέρα και λίγη ώρα αργότερα αποφασίστηκε να δεχθεί στο γραφείο του ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεία των αγροτών προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα αιτήματα τους και να υπάρξουν απαντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σήμερα στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στη Σίνδο προκειμένου να αποφασισθεί ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα (12/2).

Επίσης, θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης με το οποίο θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός έλαβε την επιστολή από τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων και είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα.

Ανοιχτή η κυβέρνηση σε διάλογο με τους αγρότες, αλλά χωρίς πρόσθετες παροχές

Ως προς την ουσία της συζήτησης από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά εξετάζονται τρόποι να εκταμιευθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα χρήματα αυτά. «Θα ακούσουμε αυτά τα οποία θέλουνε, το λέμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, όμως, μπορούμε να συζητήσουμε για κάποιες διευκολύνσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ONE περιγράφοντας το οικονομικό σκέλος της συζήτησης που θα γίνει.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, που έχει ήδη εξαγγελθεί, ύψους 82εκ. ευρώ, να μην δοθεί στο τέλος της περιόδου, αλλά νωρίτερα. Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί, αυτό το μέτρο θα έδινε μια μεγαλύτερη ρευστότητα στους αγρότες και λεφτά “στο χέρι” για να γίνουν απαραίτητες αγορές εφοδίων.

Στο τραπέζι παραμένει και μία μεγαλύτερη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα. Έχει ήδη ανακοινωθεί πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων) αλλά εκτιμάται πως μπορεί αυτή η έκπτωση να αυξηθεί και να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου και πλαφόν στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εξετάζεται αυτή την ώρα.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση για την ΚΑΠ καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι υπάρχει συναντίληψη σε πολλά από τα ζητήματα που έχουν θέσει οι αγρότες και τα οποία ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες, όπως έγινε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτό το πλαίσιο θυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν αυτό που κατάφερε και έβαλε φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι, στο όνομα της οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μειωθούν οι ενισχύσεις και να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπως τίθεται σε ορισμένα μπλόκα θα στερούσε από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δις ετησίως που σήμερα είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Λανθασμένοι χειρισμοί στο αγροτικό λένε 6 στους 10 πολίτες

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO, η κοινωνία φαίνεται να στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών.

Με το αγροτικό ζήτημα να φουντώνει πάντως στην δημοσκόπηση της ALCO που παρουσίασε ο ALPHA στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 28,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,2% ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9,1%.

Τους χειρισμούς της Κυβέρνησης κλήθηκαν να σχολιάσουν οι πολίτες. Έξι στους δέκα δήλωσαν χαρακτήρισαν λανθασμένους τους χειρισμούς στο αγροτικό ζήτημα, σε ποσοστό 62%. Το 24% βρίσκει σωστούς τους χειρισμούς, ενώ το 14% δήλωσε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Αγρότες: Το παρασκήνιο του ραντεβού στο Μαξίμου

Το πίσω μπρος σε σχέση με τη μέρα που θα γίνει η συνάντηση φάνηκε από χθες το απόγευμα, όταν ώρες μετά την προαναγγελία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη για συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες τη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του (ΕΡΤ) είπε ότι δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημέρα.

«Η συνάντηση των αγροτών τον πρωθυπουργό δεν θα γίνει την Δευτέρα, θα δούμε, θα γίνει, αλλά δεν θα γίνει την Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και σε διευκρινιστική ερώτηση, το απέδωσε σε δύο λόγους: Στο ότι πρέπει να προσδιοριστεί και από την πλευρά των αγροτών η σύνθεση καθώς και ότι από την πλευρά της κυβέρνησης «θέλουμε λίγο να δούμε και να ωριμάσουμε αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση αυτή και για το ότι έχουμε να συζητήσουμε για τους αγρότες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι η συνάντηση θα γίνει η Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο πρωθυπουργός γυρίζει τη Δευτέρα από το Βελιγράδι, ότι έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι και ότι το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα).

 

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular