Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤο παρασκήνιο & η στάση Βορίδη

Το παρασκήνιο & η στάση Βορίδη

Γάμος ομοφύλων: Στην τελική ευθεία περνά η κυβέρνηση μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από χθες το βράδυ.

Παρά την επιχειρούμενη ηπιότητα στη δημόσια σφαίρα, παραμένουν τριγμοί στο γαλάζιο οικοδόμημα, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε σποραδικά και με ανοιχτές τοποθετήσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Τελευταία, ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, η πρώην υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή κ.ά. Και παρά τη… διάσωση, όπως όλα δείχνουν, της σημερινής κυβερνητικής σύνθεσης σε ό,τι αφορά τους υπουργούς, η συζήτηση δεν κλείνει, αλλά μεταφέρεται στους υφυπουργούς.

Η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη να κινηθεί με την «αξιοπρεπή στάση» – κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη – της αποχής, ως έκφραση μιας διαφωνίας χωρίς να προκαλέσει πολιτικό πλήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, μπορεί να έχει… παρενέργειες. Ο υπουργός που επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί δημόσια για τον συγκεκριμένο νόμο, χωρίς ποτέ να αφήνει περιθώριο υπερψήφισης, επιβεβαίωσε ότι δεν θα καταψηφίσει αλλά θα απέχει ακριβώς επειδή θέλει να μεγεθύνει το πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Γάμος ομοφύλων: Τί θα γίνει με τους διαφωνούντες υφυπουργούς

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως, ότι το θέμα είναι λήξαν και για τους υφυπουργούς που σκέφτονται να κρατήσουν την ίδια στάση. Η απάντηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι αμφίσημη διότι αφενός λένε ότι «οι υφυπουργοί δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου», άρα δεν έχουν την ίδια αυξημένη ευθύνη, αφετέρου συνιστούν υπομονή για «να δούμε την τελική στάση που θα τηρήσουν την ημέρα της ψηφοφορίας». Σίγουρα δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και είναι σαφές πως δεν πρέπει να περιμένουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση με τον κ. Βορίδη, διότι «μιλάμε για διαφορετικά μεγέθη», όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι την τελευταία ημέρα.

Από τα ενδιαφέροντα της συζήτησης που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο είναι πως αμέσως μετά την παρουσίαση που έκανε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου, πήραν το λόγο 14 υπουργοί για να στηρίξουν το περιεχόμενο του. «Νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έχοντας απόλυτη συνείδηση ότι το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών», σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη που συνυπογράφει το νομοσχέδιο. «Στην πραγματικότητα ερχόμαστε να νομοθετήσουμε για κάτι το οποίο υφίσταται ήδη στην ελληνική κοινωνία και να αποδώσουμε ίσα δικαιώματα για όλους», είπε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ  η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ένα κόμμα που συγχρονίζεται με τις ευρωπαϊκές ανάγκες με σκοπό η χώρα μας να λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Θετικά τοποθετήθηκαν, επίσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Νίκη Κεραμέως, η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Γάμος ομοφύλων: Ο μόνος διαφωνών ήταν ο Μάκης Βορίδης

Ο Μάκης Βορίδης έσπευσε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση και αφού περιέγραψε τις ενστάσεις του, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και θα απόσχει.

«Θα δούμε…»

«Αφήστε να δούμε…», έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές για τους υφυπουργούς. Εννοούσαν ότι όλα θα αξιολογηθούν από το τι θα πράξει ο καθένας τελικά στη Βουλή. Προσώρας υπάρχει ως η πιο δύσκολη περίπτωση υφυπουργού, αυτή της Μαρίας Κεφάλα υπό την έννοια ότι βρίσκεται στο υπουργείο Οικογένειας που καταθέτει μαζί με άλλα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ερωτηματικό υπάρχει μεταξύ άλλων για τον υφυπουργό Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Όλα παραπέμπονται πλέον για τη στιγμή της ψηφοφορίας στη Βουλή, η οποία αναμένεται πέριξ της 12ης Φεβρουαρίου, με το νομοσχέδιο να παραμένει στη δημόσια διαβούλευση έως την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και αναμένεται να ψηφισθεί στις 13 ή 14 Φεβρουαρίου.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular