Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΤί είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση 

Τί είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση 

Γλυφάδα: Ως έναν άνθρωπο που πήγε στη ναυτιλιακή το πρωί της Δευτέρας αποφασισμένο να σκοτώσει, παρουσίασε σήμερα το πρωί ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση Γιάννης Ηρειώτης τον Αιγύπτιο δράστη.

Μάλιστα, κατά την εκτίμησή του η τραγωδία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν είχε επέμβει άμεσα η αστυνομία. Υπονόησε ουσιαστικά ότι ο Αιγύπτιος είχε στο στόχαστρό του και την άλλη αδελφή της οικογένειας την Δέσποινα Καρνέση η οποία ήταν επίσης στην εταιρεία το πρωινό εκείνο.

Γλυφάδα: «Ο δράστης ήθελε να κρατήσει όμηρο την Δέσποινα Καρνέση -«Ήταν αποφασισμένος»

Ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση έδωσε μάλιστα μια άλλη διάσταση λέγοντας ότι ενδεχομένως ο Αιγύπτιος δράστης να ήθελε να κρατήσει όμηρο την Δέσποινα Καρνέση. Συμπέρασμα που κατά τον ίδιο βγαίνει από το γεγονός ότι εντοπίσθηκε μαζί με μια ακόμη υπάλληλο της εταιρείας είχαν κλειδωθεί σε μπάνιο όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς.

«Ο άνθρωπος πήγε αποφασισμένος, η ταχύτητα επέμβασης της αστυνομίας τού χάλασε τα σχέδια. Γίνονται κάποιες σκέψεις μήπως ήθελε να πάρει όμηρο την κυρία Δέσποινα δεν ξέρω τι άλλο ήθελε να κάνει αλλά η πολύ γρήγορη επέμβαση της αστυνομίας του χάλασε τα σχέδια και προχώρησε στο απονενοημένο», είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση. Αναφερόμενος στη Δέσποινα Καρνέση είπε ότι είτε πρόλαβε να κρυφτεί ή την κλείδωσε ο δράστης μαζί με μια άλλη υπάλληλο σε τουαλέτα θέλοντας να την πάρει όμηρο. «Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, σίγουρα θα βρουν στοιχεία, θα ήταν μεγαλύτερη η τραγωδία αν δεν επαινέβαινε γρήγορα η αστυνομία».

Ανέφερε δε ότι «ο δράστης πήγε αποφασισμένος να σκοτώσει, πήγε με όπλα στο αυτοκίνητο του, δεν τσακώθηκε και εκείνη την στιγμή και άρπαξε ένα μαχαίρι».

Γλυφάδα: Δεν είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις του 76χρονου με την οικογένεια

Στην ερώτηση αν μετά την απόλυσή του πέρυσι ο Αιγύπτιος είχε επιστρέψει στην εταιρεία ο δικηγόρος της οικογένειας απάντησε πώς δεν το γνωρίζει αυτό αλλά εξήγησε ότι «δεν είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις τους μέχρι του βαθμού να φθάσει να δημιουργούνται εντάσεις αντεγκλήσεις κλπ.». Όπως είπε δεν του είχε μεταφερθεί από την οικογένεια ως σκέψη, προβληματισμός και ανησυχία κάτι τέτοιο. «Πραγματικά δεν μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση τι ήταν εκείνο που όπλισε το χέρι του δράστη», προσέθεσε.

Ωστόσο ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση και αυτός, όπως έκανε ο Σπύρος Καρνέσης, διαχώρισε τελείως την τραγωδία στη ναυτιλιακή με την ενδοοικογενειακή διαμάχη. Ανέφερε δε ότι η μεταξύ τους διένεξη εκδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η απόφαση αναμένεται, ενώ έκανε λόγο για πολιτισμένο κλίμα και ηρεμία.

Γλυφάδα: Δεν του είχε παραχωρηθεί σπίτι από την οικογένεια Καρνέση

Το κίνητρο του Αιγύπτιου δράστη, μετά και τη μεγάλη ανατροπή με το σπίτι χθες, το οποίο δεν ανήκει στη ναυτιλιακή ή την Μαρία Καρνέση άρα δεν μπορούσαν ούτε να του το παραχωρήσουν ούτε και να τον εκδιώξουν από αυτό, αλλά και το γεγονός ότι όπως φαίνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα της πλευράς της Μαρίας και Δέσποινας Καρνέση, ο Αιγύπτιος δεν φαίνεται να αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης αναζητείται τι ήταν εκείνο που όπλισε το χέρι του το πρωί της Δευτέρας. Ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση σε άλλη συνέντευξή του στο Mega έθεσε και το θέμα της διαταραγμένης προσωπικότητας, λέγοντας ότι το γεγονός ότι αυτοκτόνησε δείχνει αυτό το πράγμα.

Γλυφάδα: Η δήλωση Σπύρου Καρνέση

«Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη. Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση. Καπτα – Σπύρος Καρνέσης», δήλωσε ο κ. Καρνέσης

Ο Σπύρος και ο Προκόπης Καρνέσης στη ναυτιλία

Ο Σπύρος Καρνέσης όπως και αδελφός του, ο Προκόπης, ο οποίος «έφυγε» τον Αύγουστο του 2011 ασχολήθηκαν από νέοι με τη θάλασσα λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την πορεία τους. Καπετάνιος ο Σπύρος, μηχανικός ο Προκόπης, ασχολήθηκαν με τη ναυτιλία. Σταδιακά ο Σπύρος Καρνέσης και όλη η οικογένεια επέκτεινε την δραστηριότητα της στη θάλασσα.

Το 1979 ίδρυσε τον ναυτιλιακό όμιλο European Navigation.

Ο όμιλος διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια ένα στόλο που εκτείνονταν από δεξαμενόπλοια χημικών μέχρι VLCC και από handysize μέχρι μεγάλα VLOC / Capesize bulkcarriers. Σήμερα ο όμιλος σύμφωνα με το Equasis διαχειρίζεται ένα στόλο από δέκα πλοία μεταφοράς προϊόντων αργού υπό την European Product Carriers Ltd.
H ίδια εταιρεία ελέγχει επίσης τρία πλοία που αξιοποιούνται στον εφοδιασμό των πρατηρίων των νησιών με καύσιμα, τα δυο εκ των οποίων είναι τύπου OIL TANKER / RO – RO και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς και βυτιοφόρων οχημάτων καυσίμων. Τα πλοία έχουν ναυλωθεί στην ελίν ναυτική εταιρεία, θυγατρική της Ελινόιλ.

Η European Navigation στη Γλυφάδα, το Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη

Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation Inc. βρίσκονται στην Γλυφάδα. Ο όμιλος διατηρεί επίσης γραφεία αντιπροσώπευσης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, υπεύθυνα για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες (κυρίως ναύλωση, S&P, χρηματοδότηση και ασφάλιση). Το γραφείο στην Αθήνα είναι υπεύθυνο για την τεχνική διαχείριση, τη λειτουργία, την ασφάλιση και τη στελέχωση. Το πλήρωμα για τον στόλο προέρχεται από την Ακαδημία Πληρώματος Μανίλας του ομίλου υπό το εγκατεστημένο γραφείο στη Μανίλα και το οποίο λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια.

Η Ελίν και οι εγκαταστάσεις της FINA

Ο Σπύρος Καρνέσης επέκτεινε τις επενδύσεις του και στη στεριά και συγκεκριμένα απέκτησε τον έλεγχο της εισηγμένης στο ΧΑ Ελινόιλ. Η «ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΕΛΙΝΟΙΛ», ιδρύθηκε τον 1954 με την επωνυμία «Δ. Διαμαντίδης – Χ. Κουρούκλης & ΣΙΑ Ο.Ε.» και ξεκίνησε τις δραστηριότητές της με εισαγωγές φορτίων μαζούτ, τα οποία μεταπωλούσε στην βαριά ελληνική βιομηχανία. Το 1988 ο έλεγχος της ΕΛΙΝΟΙΛ περνά σε εταιρία συμφερόντων του κ. Σπύρου Καρνέση, και ξεκινά μια νέα ανάπτυξη της.

Το 1989 η Εταιρία αγοράζει από τη FINA νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο Πόρτο Λάγος ξεκινώντας παράλληλα νέα δραστηριότητα στην Θράκη με κύρια κατεύθυνση τη δημιουργία τοπικού δικτύου πρατηρίων.

Το 1998 καθιερώνεται νέα εταιρική εικόνα καθώς και το εμπορικό σήμα «ελίν».

Το 2000 ιδρύεται η θυγατρική εταιρία «ΕΛΙΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ» και το 2001, ύστερα από την διακοπή της συνεργασίας με τη FINA, η εταιρία προχωρά και στη διάθεση λιπαντικών πλοίων με το σήμα «ελίν».

Το 2003 ολοκληρώνεται η κατασκευή της νέας μονάδας επεξεργασίας στερεών καυσίμων στο Βόλο και ένα χρόνο αργότερα, το 2004, η Εταιρία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 2005 η Εταιρία αποκτά νέες εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων στο Βόλο και ιδρύει τρεις ακόμη θυγατρικές εταιρίες, την ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Α.Ε. με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή βιοκαυσίμων, την ΕΛΙΝ Ν.Ε. με αντικείμενο εργασιών την διαχείριση πλοίων για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών της ΕΛΙΝΟΙΛ και την ΕΛΙΝ ΣΤΑΘΜΟΙ Α.Ε. με αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση πρατηρίων καυσίμων.

Το 2006 πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο, αποφασίζεται η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της θυγατρικής εταιρίας ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Α.Ε. και ναυλώνονται δύο νέα υπερσύγχρονα δεξαμενόπλοια για την τροφοδοσία των νησιών. Σήμερα ο Σπύρος Καρνέσης ελέγχει το 63,8% της Ελινόιλ, η οποία αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον δυναμικούς ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα, με ένα πανελλαδικό δίκτυο 580 πρατηρίων.

Οι Πεταλιοί με τα 10 νησιά και η διαμάχη με τον Εμπειρίκο

Μια ακόμη επένδυση στη στεριά από τον Σπύρο Καρνέση και την οικογένεια, αφορά στην εταιρεία ΚΤΗΜΑ ΠΕΤΑΛΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗΚΤΗΜΑΤΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» στην οποία ανήκουν τα νησιά 1) Μεγαλονήσι, 2) Ξηρονήσι, 3) Λουλούδας, 4) Ποντικονήσι, 5) Τραγονήσι, 6) Λυμπερούσα, 7) Στρογγύλλον, 8) Μακρονήσι, 9) Πρασονήσι και 10) Φουνδονήσι,.

Οι Πεταλιοί ανήκαν στην οικογένεια Εμπειρίκου.

Μετά από αλλεπάλληλες μετοχικές αλλαγές μεταξύ των μελών της οικογένειας το 50% των μετοχών πέρασε στον Μαρή Ανδρέα Εμπειρίκο και το άλλο 50%, που ανήκε στον Περικλή Εμπειρίκο, το 1976 πουλήθηκε στην οικογένεια του εφοπλιστή Νικόλαου Παπαληού, ο οποίος τις ενεχυρίασε με σκοπό την δανειοδότηση άλλων δραστηριοτήτων του. Όταν αργότερα το δάνειό τους έγινε «κόκκινο», η τράπεζα εκποίησε το 1988, τις ενεχυριασμένες μετοχές στη Vestry Trading Corporation, λιβεριανή εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση.

Έτσι ο Μαρής Εμπειρίκος και η οικογένεια Καρνέση, βρέθηκαν να κατέχουν από 50% των μετοχών της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί.
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ των δυο μετόχων αναφορικά με τον έλεγχο της ΚΤΗΜΑ ΠΕΤΑΛΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗΚΤΗΜΑΤΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Η σύγκρουση με τις αδερφές

Μία όμως πολύ σοβαρότερη διαμάχη που συζητήθηκε στην Ακτή Μιαούλη ήταν αυτή του Σπύρου Καρνέση με τις δυο αδελφές του οι οποίες με αγωγή του ζητούν ένα πολύ μεγάλο χρηματικό πόσο (325,5 εκατ. δολάρια, λένε σχετικά δημοσιεύματα) τα οποία όπως ισχυρίζονται προέρχονται από αδιανέμητα κέρδη της ναυτιλιακής. Από την δική του πλευρά ο Σπύρος Καρνέσης υποστηρίζει τα ποσά αυτά του ανήκαν και ότι οι αδελφές και ο γαμπρός του ήταν υπάλληλοι της εταιρείας.
Ο Σπύρος Καρνέσης, 85 ετών, έχει τρία παιδιά δυο κόρες και ένα γιο τα οποία ασχολούνται τόσο με την ναυτιλία όσο και την Ελινόιλ αλλά και την «ΚΤΗΜΑ ΠΕΤΑΛΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗΚΤΗΜΑΤΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular