Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤι έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι κατάλαβαν οι αγρότες

Τι έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι κατάλαβαν οι αγρότες

«Δώσαμε πολλά», λένε από το Μαξίμου – «Τα θέλουμε όλα», λένε οι αγρότες – Οι αποφάσεις στα μπλόκα

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός με τις νέες εξαγγελίες ξεπέρασε κάθε όριο δημοσιονομικού χώρου. «Έδωσε πολλά», λένε από το Μ.Μ. και διευκρινίζουν ότι για φέτος δεν υπάρχουν άλλα. Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο ευελπιστούν να μην περάσουν οι «σκληρές» εισηγήσεις και να αποδυναμωθούν τα αγροτικά μπλόκα, καθώς ο Μητσοτάκης «έξυσε τον πάτο του βαρελιού, όπως υποσχέθηκε», για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, με νέες πρωτοβουλίες για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, πηγές του Μαξίμου διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει νέα συνάντηση για τα αγροτικά ζητήματα, και ο πρωθυπουργός είπε πως όταν τελειώσει τα ταξίδια θα υπάρξει συνάντηση για τα υπόλοιπα θέματα της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι: «Ο σπόρος μπήκε στο χωράφι…», υπό την έννοια ότι οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν ακόμα και από τους πιο σκληροπυρηνικούς αγροτοσυνδικαλιστές. Οι πιο ψύχραιμοι και ορθολογιστές πείστηκαν για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Κάποιοι άλλοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για την τιμή των όπλων προφανώς, αφού ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός ξεπέρασε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια με τις χθεσινές του επιπλέον εξαγγελίες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κάνουν και κάποια «θεαματική» εμφάνιση στην Αθήνα με τα τρακτέρ.

Από την άλλη μεριά οι αγρότες από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ισχυρίζονται ότι δεν πήραν όλα όσα ζήτησαν, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διχασμένοι. Εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε έξω από το Μαξίμου ότι δεν ικανοποιήθηκαν και πως θα εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ άλλος έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι ίδιοι οι αγρότες που θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε η 15μελής αντιπροσωπεία τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για παράδειγμα ο Ρίζος Μαρούδας, από το μπλόκο του Πλατύκαμπου, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα, θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα, για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής, χαρακτήρισε τον διάλογο εποικοδομητικό, ωστόσο παρέπεμψε στους αγρότες για τις τελικές αποφάσεις.

«Φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης, ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας κινητοποιήσεων, βλέποντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος… Υπήρξαν οι ανάλογες δεσμεύσεις, από εκεί και πέρα τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες».

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular