Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣυνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Το μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Το μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα

Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για αύξηση των μεταναστευτικών ροών κάνοντας λόγο για «επιδείνωση του ζητήματος».

«Βιώνουμε, όχι μόνο στη χώρα μας, μία επιδείνωση του ζητήματος αυτού ως προς τις μεταναστευτικές ροές. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της στιβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανθρώπινη ζωή, που ακολουθείται στη χώρα μας, οι συνέπειες, σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερο περιορισμένες. Αλλά για να μιλήσουμε με αριθμούς, εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000. Αυτό γιατί γίνεται; Για να πάμε στα του οίκου μας. Γιατί πλέον η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, σώζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Έχει μια διαδικασία πολύ ταχύτερης απονομής ή μη ασύλου, εξέτασης, τέλος πάντων, των αιτήσεων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Επιδείνωση»

«Βιώνουμε μια επιδείνωση στο μεταναστευτικό» παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κάνοντας μια πρόβλεψη 30.000 ροών το επόμενο διάστημα και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα “επιστρέψουμε” στους αριθμούς του 2015. «Εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, υπεραμυνόμενος της σκληρής πολιτικής που ακολουθείται στο φλέγον αυτό ζήτημα.

ΚΥΣΕΑ: Η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι καίριας σημασίας, θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε

«Η αλήθεια είναι ότι λόγω της στιβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανθρώπινη ζωή, που ακολουθείται στη χώρα μας, οι συνέπειες, σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερο περιορισμένες […] Αυτό γίνεται γιατί η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της, σώζει ζωές, έχει ταχύτερη απονομή ασύλου.

Όμως όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη ΓΣ του ΟΗΕ όσο και να λειτουργεί το ελληνικό κράτος, αυτό δε θα λυθεί χωρίς συνολική αντιμετώπιση εκτός συνόρων», είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι καίριας σημασίας. Θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε».

ΚΥΣΕΑ: Στα σκαριά «ευρωτουρική» συμφωνία

Τις λεπτομέρειες αυτής της νέας συμφωνίας έχει επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος μετέχει στο ΚΥΣΕΑ. Ο ίδιος μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αποτελεί είδηση» η καλύτερη συνεργασία του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας»

«Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το μεταναστευτικό», υποστήριξε, σημειώνοντας πως «είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία».

Και υπογράμμισε πως «η Τουρκία είναι το κλειδί, ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο, που αποκαλείται ως ‘μοντέλο του Αιγαίου’ και εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη».

«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», είπε ο κ. Καιρίδης.

Τίθεται όμως το ερώτημα πως θα προχωρήσει η νέα συμφωνία, την ώρα που υπάρχει ήδη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, η οποία δεν τηρείται.

ΚΥΣΕΑ: Ενημέρωση για τις επαφές στη Νέα Υόρκη

Στη συνεδρίαση, του ΚΥΣΕΑ τέλος, Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης, θα ενημερώσουν για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών συζητήσεων που έγιναν στη Νέα Υόρκη και τη δρομολόγηση του πολιτικού διαλόγου στα μέσα του Οκτωβρίου και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο, με απώτατη κατάληξη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular