Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΨηφίζεται σήμερα στη Βουλή το ν/σ για τον γάμο ομοφύλων

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το ν/σ για τον γάμο ομοφύλων

Διπλό μέτωπο για την κυβέρνηση εντός και εκτός Βουλής καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να διαχειριστεί την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών καθώς και τους αγρότες που αποφασίζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους καθώς θεωρούν πως δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους.

Παρά τις διαφοροποιήσεις, η κυβέρνηση στοχεύει στην εξασφάλιση της θετικής ψήφου από 170-180 βουλευτές στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου οι εισηγητές των Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις ρυθμίσεις. Ωστόσο, 55-60 βουλευτές από την πλειοψηφία και κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να διαφοροποιηθούν καταψηφίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Μειώθηκαν οι απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία

Οι επαφές και οι ζυμώσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι μείωσαν τις απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός όσων θα επιμείνουν μέχρι το τέλος στην καταψήφιση του νομοσχεδίου. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 51 από τους 158 βουλευτές της ΝΔ είτε θα πουν «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία είτε θα χρησιμοποιήσουν τη διαφυγή που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και θα απέχουν. Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν πολύ δύσκολο τον στόχο για τουλάχιστον 110 θετικές ψήφους, με βάση τις εκτιμήσεις κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών που είχαν αναλάβει να μεταπείσουν τους διαφωνούντες. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε ορισμένοι να μετακινηθούν από το «όχι» στην αποχή και κάποιοι άλλοι από την αποχή στην υπερψήφιση.

Ο διαφωνών Σαμαράς και οι 18 βουλευτές που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο

Τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα εκφράσει ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία που θα κάνει στις έξι το απόγευμα. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει με έντονο τρόπο την αντίθεσή του και μένει να φανεί αν θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής ή θα περιοριστεί στο αντικείμενο του νομοσχεδίου. Συνολικά 19 βουλευτές, μαζί με τον κ. Σαμαρά, είναι αυτοί που έχουν αποφασίσει να πάνε μέχρι τέλους καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Πρόκειται για τον Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Ανδρέα Κατσανιώτη, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, την Άννα Καραμανλή, τον Κώστα Γκιουλέκα, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, τη Φωτεινή Αραμπατζή, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Θανάση Δαβάκη, τον Μάριο Σαλμά, τον Θόδωρο Καράογλου, τον Βασίλη Γιόγιακα, τον Γιώργο Καρασμάνη, τον Θεόφιλο Λεονταρίδη,τον Φώντα Μπαραλιάκο, τον Γιάννη Πασχαλίδη και τον Στέφανο Γκίκα.

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: 32 βουλευτές στρέφονται στην αποχή

32 είναι οι βουλευτές της ΝΔ που προσανατολίζονται στην αποχή, κάνοντας χρήση της διεξόδου που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε όσους δεν υπερψηφίσουν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 4 κυβερνητικά στελέχη που επέλεξαν να διαφοροποιηθούν, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση καθώς είχε συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή και το Μέγαρο Μαξίμου είχε καλύψει απόλυτα τη στάση του. Ωστόσο, δεν βλέπουν με την ίδια κατανόηση τη στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα. Βέβαια, δεν θα υπάρξει κάποια αντίδραση για τη στάση τους τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να αξιολογηθεί σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό. Από το «όχι» προς την αποχή μετακινήθηκε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε χθες στη Βουλή ότι παρότι διαφωνεί δεν θέλει με τη στάση του «να δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους». Από την ψηφοφορία θα απέχουν, επίσης, ο Νότης Μηταράκης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Άγγελος Συρίγος, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Χρήστος Κέλλας, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Μάνος Κόνσολας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Μιχάλης Λιβανός, ο Μάρκος Καφούρος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Διονύσης Ακτύπης, ο Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Καββαδάς και ο Γιάννης Γιάτσιος. Να αμφιταλαντεύονται μεταξύ αποχής και υπερψήφισης φέρονται ο Λάκης Βασιλειάδης, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο Θανάσης Λιούτας.

Επιβεβλημένη η ισότητα στο γάμο – Τί θα πει ο Μητσοτάκης

Στην Ολομέλεια θα μιλήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να εξηγήσει εκ νέου τους λόγους που για τον ίδιο είναι επιβεβλημένη η ισότητα στον γάμο που φέρνει το νομοσχέδιο και να τονίσει ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής παρέμβασης βρίσκονται τα παιδιά τα οποία ήδη μεγαλώνουν σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. «Πλέον αποκτούν ίσα δικαιώματα και διασφαλίζονται σε περίπτωση που φύγει από τη ζωή ο γονέας που τα έχει υιοθετήσει», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι «δεν σκοπεύει να μπει σε αντιπαράθεση με κανέναν», αλλά να αναδείξει τη συναίνεση που επετεύχθη στη Βουλή.

 

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular