Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΠροσοχή στα «μαϊμού» μηνύματα από ΕΛΤΑ & εφορία

Προσοχή στα «μαϊμού» μηνύματα από ΕΛΤΑ & εφορία

Ηλεκτρονικές απάτες: Αύξηση, της τάξεως του 29%, σημειώνεται στο «τσουνάμι» από μηνύματα «μαϊμού» προερχόμενα δήθεν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και την εφορία.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ηλεκτρονική διεύθυνση αποστολής «βγάζει μάτι» ότι είναι ψεύτικη. Όσοι τσιμπήσουν όμως το δόλωμα δίνουν την ευκαιρία στους hackers να εισέλθουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους προς ιδίων όφελός τους.

Αν και η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι συνήθως εξόφθαλμα ψεύτικη, πολλοί την «πατάνε» και κλικάρουν το link που ανοίγει την πόρτα στους hackers

Στην περίπτωση των ΕΛΤΑ, το υποψήφιο θύμα λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ένα μήνυμα για κάποιο πρόβλημα στην παράδοση του πακέτου που περιμένει, το οποίο όμως έχει ήδη παραλάβει. Η «φάκα» που στοχεύει στον αφηρημένο ή απλώς περίεργο παραλήπτη, είναι το σχετικό link.

Ο αποστολέας υποτίθεται ότι είναι τα ΕΛΤΑ, που δήθεν ζητούν συγγνώμη γιατί το πακέτο γύρισε πίσω πιθανότατα λόγω λάθους στη διεύθυνση. Για να διορθωθεί το λάθος, ο παραλήπτης του μηνύματος καλείται να πατήσει το link και να συμπληρώσει μια φόρμα με τα στοιχεία του.

Οι πιο υποψιασμένοι αντιλαμβάνονται ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση αποστολής δεν έχει καμία σχέση με τα ΕΛΤΑ, άρα πρόκειται για προσπάθεια απόσπασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Το μήνυμα «μαϊμού» που δήθεν έχει αποστολέα τα ΕΛΤΑ

Το μήνυμα με την επιστροφή φόρου

Στην περίπτωση της εφορίας, το δόλωμα είναι η επιστροφή φόρου. Ο φορολογούμενος λαμβάνει υποτίθεται μήνυμα από το gov.gr ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει την επιστροφή που δικαιούται και τα στοιχεία του λογαριασμού του, καθώς δεν κατέστη δυνατή η πίστωση του ποσού.

Ο φορολογούμενος μπορεί να λάβει και μήνυμα με συγκεκριμένο ποσό επιστροφής, που και πάλι θα πρέπει να πατήσει το link που υποτίθεται τον οδηγεί στην τράπεζά του ώστε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του.

To ψεύτικο μήνυμα που υποτίθεται ότι έχει σταλεί από την εφορία

Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι εξόφθαλμα ψεύτικη και γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν δοθεί η απαιτούμενη προσοχή, ότι πρόκειται για απάτη. Όσοι τσιμπήσουν στο δόλωμα, παρ’ όλα αυτά, θα μεταβούν σε μια «μαϊμού» σελίδα της τράπεζάς τους και τα προσωπικά τους δεδομένα να βρεθούν εκτεθειμένα.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular