Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: «Δεσμεύομαι για μόνιμη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025»

Μητσοτάκης: «Δεσμεύομαι για μόνιμη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025»

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο αγροτικό ζήτημα, εν όψει του μεγάλου συλλαλητηρίου αύριο στο Σύνταγμα.

«Δεσμεύομαι για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους αγρότες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του STAR. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες, το γνωρίζουν και οι ίδιοι».

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο να γίνει το απόγευμα της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα, ζητώ από τους αγρότες να είναι σε συντονισμό με την ΕΛ.ΑΣ.».

Ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θέτει την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του STAR. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα για την αισχροκέρδεια ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, όπως σημείωσε.

«Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ακρίβεια απασχολεί τους πολίτες. Η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα είναι η ακρίβεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι τιμές σήμερα είναι πιο ακριβές σε σχέση με τρία χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις εταιρείες που αισχροκερδούν ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ.

«Θα δούμε σύντομα μειώσεις στις τιμές των σούπερ μάρκετ, τα χειρότερα είναι πίσω μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αυτός θα φτάσει τα 830 ευρώ.

Όσο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο ίδιος είπε ότι αποτελούν την «κορυφαία προεκλογική δέσμευσή μας».

«Θα ανέβουν τα όρια της Golden Visa στις 800.000 για τα μεγάλα αστικά κέντρα», ενημέρωσε επίσης, τονίζοντας πως «έχουμε μια σειρά από προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, ανάμεσα στα οποία είναι να ανακαινισουμε παλιά κλειστά σπίτια και να μπορέσουν αυτά να διατεθούν στην αγορά. Έχουμε αυτή τη στιγμή 700 χιλιάδες σπίτια κλειστά».

«To πρόγραμμα Σπίτι μου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Τώρα τα ενοίκια έχουν ανέβει, με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος, έχει νόημα να ανοίξει το κλειστό διαμέρισμα. Θα ανέβουν τα όρια της Golden Visa στις 800.000 για τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και θα πάει στις 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να μιλάμε για επενδύσεις σε ακριβότερα ακίνητα και όχι για όσα είναι βασικά στην αγορά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για το επίδομα Πάσχα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόσθετη εξαγγελία αφού θα ήταν από μέρους του ανεύθυνο από τον δεύτερο μήνα του 2024 να προεξοφλήσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

«Θέλω να συγχαρώ τους δημοσιογράφους για την ταχύτητα προαναγγελίας της επόμενης παροχής πριν στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης. Εξαγγείλαμε πριν από λίγες εβδομάδες μια έκτακτη στήριξη της οικογένειας με αύξηση του επιδόματος γέννας. Δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία που μπορώ να κάνω και γιατί θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου τον δεύτερο μήνα του χρόνου να προεξοφλήσω την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού».

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «η επιστολική ψήφος θα περιορίσει την αποχή στις εκλογές». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν θα δημιουργήσει ένα ευρωψηφοδέλτιο γεμάτο σελέμπριτις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι όσοι θέλουν να ψηφίσουν μέσω της επιστολικής ψήφους να κάνουν άμεσα την αίτηση, τονίζοντας ακόμη ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της αποχής από τις κάλπες. «Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα των εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας είπε: «Κοιτάξτε, είμαι άνθρωπος καλοπροαίρετος, ο οποίος δέχεται πάντα την καλόπιστη κριτική, αλλά όταν διαβάζει κανείς αυτό το ψήφισμα, νομίζει ότι μιλά για μία άλλη χώρα. Λίγες μέρες αφότου ψηφίσθηκε αυτό το κείμενο ο Economist μάς αναβάθμισε σε “πλήρη δημοκρατία”, δίνοντάς μας καλύτερο βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας από ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, παραδείγματος χάριν», τόνισε αρχικά ο Πρωθυπουργός, το οποίο «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το Κράτος Δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Δείτε τη συνέντευξη:

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

Μάρα Ζαχαρέα: Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε, και σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη αυτή. Έχουν γίνει πάρα πολλά την περασμένη εβδομάδα, θα ήθελα όμως να τα πούμε στη συνέχεια της συνομιλίας μας. Προτιμώ να ξεκινήσουμε από την καθημερινότητα του πολίτη και να σας ρωτήσω για το θέμα της ακρίβειας, που είναι το πρώτο που τους καίει. Ο πληθωρισμός έχει αποκλιμάκωση, αλλά δεν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει με τον ανάλογο ρυθμό στα τρόφιμα. Τι θα γίνει με αυτό; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα, πέρα από τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης;

Κυριάκος Μητσοτάκης:Καταρχάς, κα Ζαχαρέα, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και χαίρομαι που ξεκινάτε αυτή τη συνέντευξη από τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς όλες οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες. Κατά συνέπεια πρέπει να είναι και η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιορίσουμε, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο μέτωπο αυτό και πράγματι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο έτσι ώστε να πιέσουμε περισσότερο την αγορά και τον ανταγωνισμό, για να μειωθούν οι τιμές μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που ήδη πιστεύω ότι αρχίζουν και αποδίδουν.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α., η σχετική υπηρεσία του κράτους επιφορτισμένη πια με τους ελέγχους, έχει επιβάλλει πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σούπερ μάρκετ αλλά και οι παραγωγοί εάν αυξάνουν τις τιμές τους, με ποινή αν θέλετε, τον αποκλεισμό τους από προωθητικές ενέργειες. Έχουμε βάλει περιορισμούς, παραδείγματος χάρη, στα περιθώρια κέρδους στο βρεφικό γάλα και πιστεύω ότι όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σύντομα στο να βλέπουμε και μειώσεις τιμών. Σε συνδυασμό με το «μείον 5%» το οποίο έχουμε κάνει, και με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», πιστεύω ότι είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, είναι και ευρωπαϊκό.

Όμως, η δομική αντιμετώπιση, κα Ζαχαρέα, του προβλήματος της ακρίβειας λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Μάρα Ζαχαρέα:Καλά κάνετε και το λέτε γιατί θα σας το ρωτούσα αυτό. Πότε το βλέπετε να αυξάνεται ο μισθός; Δηλαδή, έχετε δεσμευτεί για 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Φέτος μπορεί να ξεπεράσει τα 820, 830 ευρώ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε τη διαδικασία με την οποία καθορίζεται ο κατώτατος μισθός. Άρα, θα σας συνιστούσα να κάνουμε λίγη υπομονή. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ. Αλλά δεν είναι μόνο, κα Ζαχαρέα, ο κατώτατος μισθός. Βλέπουμε μια συνολική αύξηση του επιπέδου των μισθών στην ελληνική οικονομία.

Βλέπουμε περισσότερους συμπολίτες μας τώρα να βρίσκονται στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότερους κατ΄ αναλογία συμπολίτες μας να είναι στον κατώτατο μισθό. Και αυτό, ξέρετε, είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται γρήγορα και η οποία οδηγεί και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου και τόσο τελικά και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς τους για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που θέλουν.

Μάρα Ζαχαρέα: Να επιστρέψω σε αυτό που είπατε για τα σούπερ μάρκετ. Μήπως οι πολυεθνικές προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο, ένα πρόστιμο που θα βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά να συνεχίσουν να πωλούν ακριβά γιατί έτσι μακροπρόθεσμα κερδίζουν περισσότερο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ερώτημά σας είναι εύλογο. Θα απαντήσω με δυο τρόπους: πρώτον, ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά σημαντικά και για πολυεθνικές εταιρείες και δεύτερον, θα σας έλεγα ότι η ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας πολυεθνικής εταιρείας όταν εντοπίζεται να παραβαίνει το νόμο -και όπως έχετε δει δεν έχουμε διστάσει να ονοματίσουμε συγκεκριμένες εταιρείες που προβαίνουν σε τέτοιου είδους κινήσεις-, θα σας έλεγα ότι κάνει τελικά πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην πολυεθνική εταιρεία. Και νομίζω ότι την ενθαρρύνει τελικά να αλλάξει συμπεριφορά. Τι θέλω, κα Ζαχαρέα, για να το πω με πολύ απλά λόγια: η Ευρώπη είναι μια ενιαία αγορά τελικά, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι.

Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Μικρές διαφοροποιήσεις ενδεχομένως να δικαιολογούνται λόγω της ιδιαίτερης δομής της ελληνικής αγοράς. Σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως, στις τιμές πώλησης των προϊόντων, δηλαδή ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν πρέπει να πωλείται λίγο-πολύ στην ίδια τιμή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί το νόμο.

Μάρα Ζαχαρέα: Τώρα, μαζί με την ακρίβεια στα τρόφιμα υπάρχει και το αγροτικό πρόβλημα. Δηλαδή, οι αγρότες λένε ότι από το χωράφι μέχρι το ράφι οι τιμές πολλαπλασιάζονται και επίσης λένε ότι έρχονται αντιμέτωποι με ελληνοποιήσεις προϊόντων.Τι φταίει για αυτό; Ότι δεν ήταν οι έλεγχοι επαρκείς τα προηγούμενα χρόνια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, οι αγρότες, φαντάζομαι θα το συζητήσουμε και στη συνέχεια, έχουν πολλά αιτήματα προς την κυβέρνηση και θα έλεγα ότι αρκετά είναι δικαιολογημένα. Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά. Το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, των παράνομων ελληνοποιήσεων, είναι διαχρονικό. Αυτή η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με μικτά κλιμάκια και έχει περιορίσει αρκετά την έκταση του προβλήματος, ειδικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, και με αυτόν τον τρόπο σε ένα βαθμό έχουν «αποσβέσει» και τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής.

Εκεί πράγματι, στις ελληνοποιήσεις, είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα, ξέρετε, από το χωράφι στο ράφι το ακούω και το συζητώ με όλους τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους αγρότες. Δεν είναι απλό πρόβλημα, αν ήταν απλό σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα το είχε ήδη λύσει.

Τι βλέπω, όμως, και νομίζω ότι αυτό είναι μία ένδειξη αρκετά ενθαρρυντική πια; Ότι χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες και καινούριους τρόπους επικοινωνίας, βλέπω για πρώτη φορά αρκετούς παραγωγούς οι οποίοι έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας προϊόντα σε αυτούς. Βοηθά και το γεγονός πια ότι και οι ταχυμεταφορές εξελίσσονται, όχι μόνο στην χώρα μας, παγκοσμίως. Και αυτός, ξέρετε, είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων και διεκδίκησης και από τους καταναλωτές καλύτερων τιμών. Ξέρετε, πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή.

Και πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, ψάχνει την καλύτερη προσφορά, ψάχνει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Όμως μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής, μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει, να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές.

Μάρα Ζαχαρέα: Οι αγρότες, όπως ξέρετε, έρχονται στην Αθήνα. Αυτό είναι το σχέδιό τους, αυτή είναι η επιδίωξή τους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τούς είπε την Παρασκευή που μας πέρασε ότι δεν θα τους αφήσει να φτάσουν στο Σύνταγμα. Ήθελα να ρωτήσω: μέχρι πού θα τους αφήσετε να φτάσουν τελικά; Γιατί σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τους είδαμε στο Παρίσι, τους είδαμε στις Βρυξέλλες, τους είδαμε στη Ρώμη έξω από το Κολοσσαίο. Εδώ τι θα γίνει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων. Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή.

Μάρα Ζαχαρέα: Άρα, εσείς δεν έχετε αντίρρηση να δούμε τρακτέρ στο Σύνταγμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πάντα η προϋπόθεση είναι, κα Ζαχαρέα, πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα. Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα. *Μάρα Ζαχαρέα:* Ότι έχουν δίκιο. *Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, επιστροφή του στο αγροτικό πετρέλαιο. Το ρυθμίσαμε και για το 2024 και με δέσμευση… *Μάρα Ζαχαρέα:* Είπατε ότι θα δούμε μία μόνιμη λύση σε αυτό. *Κυριάκος Μητσοτάκης:* Και με δέσμευσή μου από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες για το πώς αυτό το ποσό το οποίο έχουμε καθορίσει…

Μάρα Ζαχαρέα: Μόνιμη λύση σημαίνει και κατάργηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή. Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο, κα Ζαχαρέα, να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό. Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα. Και σε συνδυασμό με αυτά, τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για εμένα πρέπει να σας πω ότι το να έχω και κάποιους, το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας…

Μάρα Ζαχαρέα: Είναι και ένα μέσο πίεσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ -σε πρώτη φάση θα είναι ο Υπουργός Γεωργίας αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο- θα πω «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Μάρα Ζαχαρέα: Εσείς έχετε κάποιον άσσο στο μανίκι για αύριο που θα βρίσκονται οι αγρότες στην Αθήνα; Κάτι που μπορείτε να δώσετε παραπάνω;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα.

Μάρα Ζαχαρέα: Για να προχωρήσουμε από το αγροτικό, έτσι όπως βλέπετε εσείς να τρέχει ο Προϋπολογισμός, υπάρχει περίπτωση να μπορείτε στους ευάλωτους συμπολίτες μας να δώσετε κάτι την περίοδο του Πάσχα; Πριν; Μετά; Γιατί έχει ακουστεί κι αυτό, αλλά έχει μείνει λίγο θολό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να σας συγχαρώ, κα Ζαχαρέα, όχι εσάς προσωπικά, αλλά συνολικά τους δημοσιογράφους, για την ταχύτητα με την οποία προεξοφλούν την επόμενη παροχή πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από όλα αυτά τα οποία έχουμε ήδη κάνει. Γιατί το λέω αυτό;

Μάρα Ζαχαρέα: Δεν τα σκεφτόμαστε και μόνοι μας…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ξέρω, δεν έχετε άδικο σε αυτό. Εξαγγείλαμε πριν από λίγες εβδομάδες μία σημαντική στήριξη της οικογένειας, με μία έκτακτη αύξηση του επιδόματος γέννας, η οποία θα λειτουργήσει και αναδρομικά για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/2023. Το γνωρίζουν δηλαδή οι γονείς που γέννησαν παιδιά ότι θα πάρουν και ένα πρόσθετο βοήθημα, πέραν των 2.000 ευρώ που ήδη έχουν πάρει. Και φυσικά αυτοί που θα γεννήσουν παιδί το 2024 θα δουν αυξημένη αυτή την ενίσχυση, το επίδομα το οποίο δώσαμε. Δώσαμε έκτακτες αυξήσεις στους γιατρούς για τις υπερωρίες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί σε ετήσια βάση ένας γιατρός να κερδίσει μέχρι και 2.000 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Όλα αυτά είναι από το, θα έλεγα, πλεόνασμα του Προϋπολογισμού. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία την οποία μπορώ να κάνω και διότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου στον δεύτερο μήνα του έτους να μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτά που λέω.

Μάρα Ζαχαρέα: Να δούμε το στεγαστικό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Μάρα Ζαχαρέα: Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τους νέους ανθρώπους, τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν μία οικογένεια. Έχετε εξαγγείλει κάποια μέτρα σε αυτό το κομμάτι, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό. Το ξέρετε, το ακούτε και εσείς γύρω σας, ότι τα ενοίκια είναι πια ένα πρόβλημα στη χώρα μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα ενοίκια γι’ αυτούς που νοικιάζουν είναι μεγάλο πρόβλημα. Και είναι πολύ στενάχωρο, δυσάρεστο, και απαιτεί αντιμετώπιση από την πολιτεία, όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους οι οποίοι διαθέτουν ένα μεγάλο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους για ενοίκιο. Και όντως έχετε δίκιο να λέτε ότι έχουμε κάνει πράγματα και θα κάνουμε πολλά περισσότερα. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν πολύ επιτυχημένο γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους συμπολίτες μας να αποκτήσουν σπίτι και να πληρώνουν τελικά μια δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν στην ελεύθερη αγορά ένα αντίστοιχο σπίτι. Και βέβαια το σπίτι τελικά θα είναι δικό τους. Έχουμε μια σειρά από προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη δυνατότητά μας να ανακαινίσουμε παλιά κλειστά διαμερίσματα και να μπορέσουν αυτά τα διαμερίσματα να διατεθούν στην αγορά. Έχουμε αυτή τη στιγμή παραπάνω από 700.000 κλειστά σπίτια και διαμερίσματα. Την εποχή της κρίσης δεν είχε νόημα…

Μάρα Ζαχαρέα: Θα δώσετε κίνητρα στους ιδιοκτήτες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, δίνουμε ήδη. Έχουμε ήδη προγράμματα, παραδείγματος χάρη το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί. Και ξέρετε, ο ιδιοκτήτης αυτή τη στιγμή έχει ένα κλειστό διαμέρισμα. Πριν από δύο-τρία χρόνια έλεγε «πού να βάλω λεφτά τώρα να το φτιάξω αυτό το διαμέρισμα αφού και να το νοίκιαζα χαμηλό ενοίκιο θα έπαιρνα». Τώρα, τα ενοίκια έχουν ανέβει. Άρα, περισσότερο έσοδο για τον ιδιοκτήτη με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος. Αρχίζει να έχει νόημα αυτό το κλειστό διαμέρισμα να το επισκευάσει κανείς, να το αναβαθμίσει ενεργειακά, να το…

Μάρα Ζαχαρέα: Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος εξετάζετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή πρέπει να σας πω ότι ο ΟΠΕΚΑ διαθέτει σημαντική στεγαστική στήριξη σε πολλές οικογένειες. Όπως, επίσης, θέλω να θυμίσω ότι αυξήσαμε -έχει μια αξία να τα λέμε αυτά διότι ξεχνιούνται μερικές φορές μέσα στο δημόσιο διάλογο- ότι εμείς αυξήσαμε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές μας. Ήταν 1.000 ευρώ, το πήγαμε 1.500 ευρώ και για τους φοιτητές που συγκατοικούν 2.000 ευρώ. Σκεφτείτε, δηλαδή, δύο φοιτητές που μπορεί να συγκατοικήσουν θα έχουν 4.000 ευρώ συνολική βοήθεια το χρόνο. Δεν το λες και μικρό ποσό, ειδικά για εκεί που είναι τα ενοίκια σε κάποιες επαρχιακές πόλεις. Αλλά θα κάνουμε και άλλα πράγματα. Golden Visa -είχαμε μια συζήτηση στη Βουλή, θα την θυμάστε, με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι συμπίπτουμε σε αυτόν τον τομέα σε αρκετές επισημάνσεις. Θα ανέβουν τα όρια της Golden Visa πια στις 800.000 ευρώ για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και λογικά θα πάει στις 400.000 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε οι επενδύσεις που γίνονται στην Golden Visa να είναι για πολύ ακριβότερα ακίνητα τα οποία δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα ή σπίτι το οποίο θα νοικιάσει μια ελληνική οικογένεια.

Μάρα Ζαχαρέα: Να πάμε στα πολιτικά τώρα. Ψηφίστηκε, είναι πια νόμος του κράτους, για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προκάλεσε αρκετές αναταράξεις σε όλα τα κόμματα, το 1/3 της Νέας Δημοκρατίας δεν το ψήφισε. Είδαμε μετά και πανηγυρισμούς, βέβαια, που ψηφίστηκε αυτό το νομοσχέδιο. Σας προβληματίζει ενόψει ευρωεκλογών κάποιο πολιτικό κόστος; Και το ρωτώ αυτό γιατί, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δεν το έβλεπε θετικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Ζαχαρέα, έκανα αυτό το οποίο θεωρούσα ότι ήταν σωστό. Και είναι μία παρέμβαση για την οποία πιστεύω ότι έχει έρθει πια η ώρα της. Νομίζω ότι το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο δημόσιο διάλογο, εξαντλητικά θα έλεγα, ενδεχομένως περισσότερο από άλλα θέματα. Και πρέπει να σας πω ότι είμαι και πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία, από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Βέβαια, εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ από τη Νέα Δημοκρατία ούτε κομματική πειθαρχία και σε καμία περίπτωση -και αυτό θέλω να το τονίσω- δεν κουνάω το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, την ακούω, τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν μου. Και νομίζω ότι πετύχαμε και στη Νέα Δημοκρατία να ακουστούν διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε ως κόμμα. Και αυτό είναι μία κατάκτηση όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, για τη δημοκρατία συνολικά.

Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος στη Βουλή, με εξαίρεση κάποιες φωνές μισαλλοδοξίας από την άκρα δεξιά, που νομίζω όμως ότι είναι βαθιά μειοψηφικές φωνές. Προχωρήσαμε σε αυτή την -πιστεύω- σημαντική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Και νομίζω ότι, ξέρετε, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί άνθρωποι οι οποίοι είχαν θέσει, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είχε θέσει ως στόχο ζωής να πετύχει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, καταλαβαίνω γιατί υπάρχει μια ικανοποίηση, μια χαρά. Όμως, θέλω να επιμείνω πάρα πολύ στο γεγονός ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, σε καμία περίπτωση, και θέλω να το τονίσω αυτό: για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν. Θέλω να θυμίσω ότι και εγώ στο παρελθόν έχω βρεθεί σε περιπτώσεις να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπέστην καμία απολύτως συνέπεια, σήμερα είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού. Αυτή είναι η δύναμή μας, το γεγονός ότι μπορούμε…

Μάρα Ζαχαρέα: Γράφτηκε κιόλας ότι οι βουλευτές που καταψήφισαν ή απείχαν ή οι Υφυπουργοί που είναι σε Υπουργεία που πρέπει να τρέξουν το νομοσχέδιο αυτό, ότι πιθανώς να έχουν κυρώσεις στο μέλλον, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σημειώνει».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, σας απάντησα.

Μάρα Ζαχαρέα: Εσείς λέτε ότι όλα αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας απάντησα ήδη. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι απολύτως συνεκτική και σέβομαι απόλυτα τη διαφορετική άποψη. Εκφράζω, όμως, την ικανοποίησή μου γιατί τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -θα έλεγα ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο το αντικείμενο αυτό θα έπρεπε να είναι θεωρητικά ένας πολύ πιο «προνομιακός χώρος»- στήριξαν το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο πια είναι νόμος του κράτους.

Μάρα Ζαχαρέα: Έρχεται ένα άλλο νομοσχέδιο που φαίνεται ότι και αυτό θα φέρει πολιτικές αναταράξεις, είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι έχει αντισυνταγματικότητα μέσα του το νομοσχέδιο αυτό από τη μία και από την άλλη ότι θα φτιάξει «φοιτητές δύο ταχυτήτων». Ο φοιτητής στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στην Ιατρική για παράδειγμα, πρέπει να γράψει 19. Στο μη κρατικό πανεπιστήμιο και με 10 μπορεί να μπει στην Ιατρική σχολή, δηλαδή με την ελάχιστη βάση του επιστημονικού πεδίου. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική που έχει ξεκινήσει πριν αρχίσει η συζήτηση μέσα στο Κοινοβούλιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, θέλω να θυμίσω ότι η μεταρρύθμιση αυτή αποτελούσε κορυφαία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω επίσης να σας πω ότι αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως τους πρώτους μήνες μάς κατηγορούσαν για κάποια σχετική καθυστέρηση στην υλοποίησή του κυβερνητικού έργου, τώρα έρχονται και λένε το ακριβώς ανάποδο: «μα, τα ανοίγετε όλα τα θέματα μαζί. Κάνετε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις. Τι συμβαίνει; Μήπως δημιουργηθεί πολλή αναταραχή στην κοινωνία». Η δική μου πεποίθηση είναι πολύ σαφής: δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Και θα εξακολουθούμε να τρέχουμε με αυτούς τους ρυθμούς για όλη την τετραετία. Γιατί έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και ένα πολύ βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε.

Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο ερώτημά σας: κοιτάξτε να δείτε, τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυσή του. Από εκεί και πέρα, όντως θα επιτρέψουμε υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Με όρους και προϋποθέσεις, όμως, που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο ειρήσθω εν παρόδω το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει σήμερα από το εξωτερικό και φυσικά να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα.

Αλλά τέτοια πανεπιστήμια εμείς δεν τα θέλουμε και δεν θα τα επιτρέψουμε. Από εκεί και πέρα, αποτελεί πάγια άποψή μου ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο η περισσότερη άμιλλα με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το έχουμε δει σε πολλές χώρες του κόσμου, υπό την προϋπόθεση, το τονίζω, ότι αυτό δεν είναι απλά μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούν να μετατρέψουν πια τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν…

Μάρα Ζαχαρέα: Υπάρχει κίνδυνος για «φοιτητές δύο ταχυτήτων»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το πιστεύω, διότι, κοιτάξτε να δείτε, τελικά, αν ο πολύ δυνατός φοιτητής επιλέξει την Ιατρική σχολή και καταφέρει να περάσει στην Ιατρική σχολή, γιατί αυτό υποβαθμίζει το επίπεδο της Ιατρικής σχολής; Αντίθετα, θα σας έλεγα, το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά.

Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας. Αυτό που με νοιάζει είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να διαφυλάξει τον ρόλο του ως ένας «φάρος ποιότητας» και εκεί έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμα. Βλέπω τις αντιδράσεις. Αναμενόμενες είναι για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και δέχομαι κάθε διαφορετική άποψη. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις. Όπως βλέπετε, έχουμε εκκενώσει την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ουκ ολίγες φορές.

Εξακολουθούμε να το κάνουμε. Και στέλνω και ένα μήνυμα ξεκάθαρο: ότι αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει.

Μάρα Ζαχαρέα: Ποιο θα είναι όμως τελικά το πρακτικό αποτέλεσμα; Γιατί και το πρωί πήγε η αστυνομία για να διαλύσει την κατάληψη κι όταν έφυγε έγινε ανακατάληψη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι: όσες φορές χρειάζεται. Και σε συνεννόηση πια με τα πανεπιστήμια, γιατί έχουν και οι Πρυτάνεις μία ευθύνη, να δούμε σχέδια φύλαξης των πανεπιστημίων, τα οποία θα μπορέσουν να τα θωρακίσουν σε μία πιο σταθερή βάση, ώστε να μην χρειάζεται η παρέμβαση της αστυνομίας. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας, κα Ζαχαρέα, κατέστη εφικτή επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο και μπορεί πια η αστυνομία να μπαίνει στα πανεπιστήμια. Μάρα Ζαχαρέα: Και σας λένε: «γιατί το κάνατε αυτό, φέρνετε τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα σε περίοδο εξετάσεων;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε τώρα, πάντα θα υπήρχε μία βολική δικαιολογία. Δεν το ακούω αυτό το επιχείρημα, εξάλλου βρήκαμε τρόπο να γίνουν οι εξετάσεις. Θα υπήρχε πάντα κάποιος άλλος λόγος γιατί πρέπει να περιμένουμε. Επαναλαμβάνω και θα το τονίσω αυτό, γιατί αποτελεί για μένα και μια φιλοσοφία για τη δεύτερη τετραετία: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η χώρα πρέπει να τρέξει. Πρέπει να τρέξει προς το μέλλον, σε πάρα πολλά επίπεδα. Κάνουμε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, πολλές τις κάνουμε μαζί. Θα σας έλεγα ότι μερικές φορές θα σκοντάψουμε και θα πέσουμε και θα ξανασηκωθούμε και θα μάθουμε από τα λάθη μας, όμως η συνολική κατεύθυνση γι’ αυτόν τον πολυδύναμο και πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, για τον οποίον έχω μιλήσει πολλές φορές, αυτή η πορεία θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας.

Μάρα Ζαχαρέα: Και από τα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία. Απογευματινά χειρουργεία. Και εκεί υπάρχει κριτική, ότι όποιος έχει κάποια χρήματα θα πηγαίνει γρήγορα το απόγευμα να χειρουργείται, όποιος δεν έχει, ο φτωχός, ο ευάλωτος συμπολίτης μας, θα περιμένει το πρωί πότε θα υπάρχει κενό και λοιπά, με κινδύνους για την υγεία του. Τι γίνεται με αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πρέπει να σας πω ότι η δυνατότητα συμπληρωματικού έργου επ΄ αμοιβή στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάτι το οποίο είναι κατοχυρωμένο στα πιο πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Και πιστεύω ότι και ο Υπουργός Υγείας έδωσε πολύ σαφείς απαντήσεις για το τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε με τα απογευματινά χειρουργεία, για το πόσο σημασία έχει να υπάρχει μια ενιαία λίστα χειρουργείων. Να ξέρει δηλαδή η διοίκηση των νοσοκομείων ποιος προηγείται ποιανού και να μπορεί να ελέγχει τους γιατρούς ώστε να σιγουρευτούμε ότι η λίστα αυτή τηρείται. Και βέβαια, αυτό το οποίο δεν έχει ειπωθεί επαρκώς είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει το ίδιο έναν σημαντικό αριθμό απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μπορεί να τα προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές.

Δηλαδή, ένας συμπολίτης μας ο οποίος μπορεί να περιμένει δύο χρόνια για να κάνει μια αρθροπλαστική ισχίου, αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Ξεκινώντας λοιπόν από πίσω προς τα μπρος, από τις μεγάλες αναμονές, θα έρθουμε και θα παρέχουμε έναν αριθμό τέτοιων χειρουργείων, όπου εμείς ουσιαστικά θα πληρώνουμε την αμοιβή του γιατρού και του αναισθησιολόγου και δεν θα επιβαρύνεται ο ασθενής. Θεωρώ ότι είναι μια παρέμβαση η οποία έχει συζητηθεί πάρα πολλά χρόνια και τώρα την υλοποιούμε. Ξέρετε, στην Ελλάδα είμαστε, θα έλεγα, οι πρωταγωνιστές στο να συζητούμε διεξοδικά μεταρρυθμίσεις και ουραγοί τελικά στο να τις υλοποιούμε. Ε, έχει έρθει αυτή η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτά τα οποία λέει και να τολμάει να σπάσει και κάποια αυγά, έτσι ώστε όμως να μπορέσουμε πραγματικά να λύσουμε την ουσία του προβλήματος, που είναι εν προκειμένω -σε κάποια χειρουργεία και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος πολύ πιο έντονα από ό,τι σε κάποιες άλλες- οι πολύ μεγάλες αναμονές, οι οποίες για εμένα…

Μάρα Ζαχαρέα: Στην επαρχία κυρίως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως…οι οποίες για εμένα δεν είναι αποδεκτές.

Μάρα Ζαχαρέα: Σήμερα ανακοινώθηκε και η επιστολική ψήφος. Με αφορμή αυτό να ρωτήσω για τις ευρωεκλογές. Αντίστροφη μέτρηση. Βάζετε κάπου τον πήχη; Φοβάστε τη χαλαρή ψήφο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να σας πω πόσο ικανοποιημένος είμαι για το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου φέρνει την σφραγίδα αυτής της κυβέρνησης. Και είναι πράγματι μεγάλη μεταρρύθμιση. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση σε δύο επίπεδα: πρώτον, για τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδας, οι οποίοι μπορούν πια εύκολα να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να τρέχουν σε κάποιο προξενείο το οποίο μπορεί να είναι πολύ μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Αλλά είναι και μια μεγάλη μεταρρύθμιση -και αυτό πρέπει να το πούμε και να το εξηγήσουμε στους πολίτες- για τους συμπολίτες μας στην Ελλάδα. Την επιστολική ψήφο μπορείτε να την αξιοποιήσετε και εσείς, εγώ, όποιος θέλει, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ζητώ αυτοί που θέλουν να κάνουν χρήση αυτής της επιλογής να το κάνουν συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά σκεφτείτε λίγο πόσους ανθρώπους βλέπετε να ταλαιπωρούνται στα εκλογικά κέντρα, ανάπηρους συμπολίτες μας, ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Θα μπορούν να ψηφίσουν από το σπίτι, χωρίς ταλαιπωρία, όπως και εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν, οι μαθητές που θα δίνουν πανελλήνιες. Δηλαδή, είσαι 17 χρονών σήμερα, θέλεις να ψηφίσεις αλλά δεν θέλεις τώρα να έχεις την έγνοια να τρέχεις στο εκλογικό κέντρο όταν μπορεί την μεθεπόμενη μέρα να γράφεις ένα σημαντικό μάθημα.

Να εγγραφείς στην πλατφόρμα του Υπουργείου και να μπορείς να ψηφίσεις επιστολικά. Είναι λοιπόν και μια απάντηση η επιστολική ψήφος στη μειωμένη συμμετοχή, που δεν ταλανίζει μόνο την Ελλάδα. Ταλανίζει όλες τις, θα έλεγα, δυτικές δημοκρατίες και πιστεύω ότι με τον τρόπο της θα βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής. Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας: οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη, με τη δική της ξεχωριστή σημασία. Γιατί ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογές; Να το θυμηθούμε: για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές. Το ποσοστό από μόνο του καθορίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξουν. Έχουμε 21 ευρωβουλευτές συνολικά ως χώρα, προφανώς ως Νέα Δημοκρατία θέλω να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους. Θέλω να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και βέβαια, μετά, στην κρίση των πολιτών θα είναι το ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή. Εμείς θα φροντίσουμε να καταρτίσουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό, έτσι ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τάξεις…

Μάρα Ζαχαρέα: Όχι «celebrity ψηφοδέλτιο» που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι «ψηφοδέλτιο celebrity», αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων, την εργατικότητά τους, τη δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή την επόμενη μέρα.

Μάρα Ζαχαρέα: Βάζετε κάπου τον πήχη ότι «θα είμαι ευχαριστημένος»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τονίζω ότι είναι μία εθνική κάλπη, έχει μία ιδιαιτερότητα…

Μάρα Ζαχαρέα: Είναι και μία χαλαρή ψήφος. Και μία ευκαιρία να δείξουν στην κυβέρνηση…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ας φροντίσουμε, λοιπόν, εμείς ως Νέα Δημοκρατία, να μην την κάνουμε χαλαρή. Για εμένα δεν είναι καθόλου χαλαρή αυτή η κάλπη. Καμία εθνική κάλπη δεν είναι χαλαρή και δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη. Σκοπεύω και να περιοδεύσω και να εξηγήσω στους πολίτες γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές και γιατί σε αυτές τις συνθήκες που χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ευρώπη, το να υπάρχει μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία, πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι καλό τελικά για την Ευρώπη και είναι καλό για την Ελλάδα. Διότι αυτά τα οποία γίνονται στις Βρυξέλλες μάς αφορούν άμεσα.

Μάρα Ζαχαρέα: Να κλείσουμε με το κράτος δικαίου. Υπήρξε ένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, αρκετά σκληρό για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις υποκλοπές, στο ναυάγιο της Πύλου, στις συνθήκες του Τύπου και ούτω καθεξής. Τι συμβαίνει με αυτό το θέμα κατά τη δική σας κρίση; Ισχύει το «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» ή η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μίας κόντρας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωσοσιαλιστών ενόψει ευρωεκλογών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είμαι άνθρωπος καλοπροαίρετος, ο οποίος δέχεται πάντα την καλόπιστη κριτική, αλλά όταν διαβάζει κανείς αυτό το ψήφισμα νομίζει ότι μιλάει για μία άλλη χώρα. Λίγες μέρες αφότου ψηφίστηκε αυτό το κείμενο ο «Economist» μας αναβάθμισε σε «πλήρη δημοκρατία», δίνοντάς μας καλύτερο βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας από ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, παραδείγματος χάριν.

Πιστεύετε εσείς πραγματικά σήμερα -δεν σας ρωτώ να μου απαντήσετε, ρητορικό είναι το ερώτημα- ότι υπάρχει ζήτημα έκφρασης και γνώμης και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Το ανάποδο θέμα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχουμε. Ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει και βέβαια αν κάποιος θέλει να βρει το δίκιο του και αν αισθάνεται ότι με κάποιον τρόπο έχει προσβληθεί ή έχει γραφτεί κάποια ανακρίβεια, έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να το διεκδικήσει. Βγήκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και είπε: «σταματήστε να κάνετε υποδείξεις στην ελληνική Δικαιοσύνη». Ποιος είναι ο ευρωβουλευτής ο οποίος θα έρθει να πει στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι «καθυστερείτε για την υπόθεση των Τεμπών», παραδείγματος χάρη; Και πού το ξέρει; Και με ποιό δικαίωμα έρχεται και παρεμβαίνει στην ελληνική Δικαιοσύνη; Προσέξτε, εγώ δεν λέω ότι η Δημοκρατία μας είναι τέλεια. Λέω ότι στην ετήσια έκθεση του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τελικά αυτό είναι το κριτήριο, υπάρχουν επισημάνσεις. Κάποια από αυτά γράφονται και στο ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου, διότι δεν θέλω να είμαι τελείως αφοριστικός. Και αγωνιζόμαστε μονίμως να κάνουμε τη δημοκρατία…

Μάρα Ζαχαρέα: Υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις, κατά τη γνώμη σας, που πρέπει να γίνουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και να σας πω και κάτι ακόμα το οποίο νομίζω ότι έχει μια σημασία: αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές διότι την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη συμμαχία μεταξύ των δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει, όπως το έχει ξανακάνει και στο παρελθόν, να μπορεί να συνεννοηθεί με τους Φιλελεύθερους, με τους Σοσιαλιστές, ενδεχομένως με τους Πράσινους, ίσως με κάποιες πιο λογικές φωνές στα δεξιά μας.

Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη, να μην πυροβολούμε τα πόδια μας. Αλλού είναι το πρόβλημα. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, για το Θεό. Δηλαδή, αν πάτε να το πείτε σε οποιονδήποτε στις Βρυξέλλες, θα γελάει αυτή τη στιγμή με την κατάσταση η οποία υπάρχει. Κοιτάξτε, εγώ καταλαβαίνω γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει το ΕΛΚ και γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει εμένα πολιτικά. Είμαστε ένα πολύ ισχυρό κόμμα εντός του ΕΛΚ, και ίσως το πιο ισχυρό κόμμα. Βολεύει τρεις μήνες πριν τις εκλογές να βγάλουμε και ένα ψήφισμα το οποίο να «πυροβολεί» τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το οποίο είναι ασυγχώρητο όμως, κα Ζαχαρέα, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν, έβαλαν την υπογραφή τους δηλαδή κάτω από ένα ψήφισμα το οποίο ζητάει ουσιαστικά να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα. Και γι’ αυτό είναι υπόλογοι αυτοί οι οποίοι το προξένησαν και οι αρχηγοί τους -και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν κατά των συμφερόντων της χώρας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να χτυπήσεις τον Μητσοτάκη.

Εκεί νομίζω ότι ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή και καλό είναι αυτό να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Μάρα Ζαχαρέα: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ, κα Ζαχαρέα.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular