Η τροπολογια για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων δεν αποκλείει την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυσή τους, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση και θα φέρει την τροπολογία για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων και θα έρθει η πρότασή της για αναθεώρηση του άρθρου 16 στον χρόνο που προβλέπει το Σύνταγμα, διευκρίνισε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Υπενθυμίζεται πως την ανακοίνωσε έκανε χθες ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Στην Παιδεία ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 6,5 δισ. ευρώ με ακόμη 2,5 δισεκ. εκτιμόμενα ευρωπαϊκών ενισχύσεων που διατίθενται σε δράσεις σε όλες τις βαθμίδες, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε: «Νομίζω ότι εντός του 2024 έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μια μεγάλη αλλαγή για την οποία έχω πολλές φορές δεσμευθεί και μιλώ για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μια μεγάλη διπλή μεταρρύθμιση. Από τη μια πλευρά χτίζοντας πάνω στις σημαντικές αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους, να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή». Όπως είπε όμως «έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και μία άλλη μεταρρύθμιση, να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων».
Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. «Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, αναφέρθηκε στις νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, την ολοκλήρωση της διαδραστικής διδασκαλίας σε Γυμνάσια και Λύκεια και τόνισε ότι εντός του 2024, έρχεται για πρώτη φορά μια καινοτόμος εφαρμογή: δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται πανελλήνιες εξετάσεις.
Πηγή