Η αύξηση του εισοδήματος του νοικοκυριού ένα από τα «όπλα» στη μάχη κατά της ακρίβειας
Για την ακρίβειας που «μαστίζει» στα ελληνικά νοικοκυριά μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σημειώνοντας πως η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με μόνιμες παρεμβάσεις, όπως αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
«Το γεγονός ότι ανακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα, ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στον κόσμο σε μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, είμαστε οι 2οι σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, είναι σημαντικά νέα όχι γιατί είναι δείκτες που προφανώς από μόνοι τους δεν αφορούν στους πολίτες, και είναι λογικό γιατί η καθημερινότητα έχει σημασία, αλλά γιατί είναι σημαντικές προϋποθέσεις για να κάνουμε όλα όσα θα μειώσουν τις συνέπειες της ακρίβειας όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και συμπλήρωσε αναφορικά με την ακρίβεια: «Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, η χώρα μας έχει τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Όμως ο δείκτης που επιμένει, και είναι ο δείκτης «τρόφιμα-αλκοολούχα-καπνικά», ο οποίος έπεσε στο 8,8% στην πρώτη εκτίμηση αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν μειώνονται οι τιμές αλλά ότι αυξάνονται με μικρότερο βαθμό. Οι δείκτες φαίνεται πως υποχωρούν γιατί σε μία παρατεταμένη εισαγόμενη κρίση, μία σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, φαίνεται ότι αποδίδουν. Βλέπουμε ότι είμαστε στην αρχή του τέλους μιας πολύ δύσκολης κατάστασης και για την χώρα μας»
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «το κυριότερο είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις, γιατί ο ένας δείκτης είναι οι τιμές, και άλλος δείκτης είναι το εισόδημα. Η κυβέρνηση αυξάνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10,5%, άρα και το διαθέσιμο εισόδημα, τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα είχαμε αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού, 20% του κατώτατου και 15% του μέσου μισθού. Με το ξεπάγωμα των τριετιών και με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ο στόχος είναι να πάμε 1.500 ευρώ μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνονται οι συντάξεις και φαίνεται το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, απαλλάσσονται οι δικαιούχοι του ΕΑΚ από την φαρμακευτική δαπάνη. Αυτά είναι σημαντικά γιατί είναι μόνιμες παρεμβάσεις που μειώνουν ή εξαλείφουν τις συνέπειες ανάλογα με τη δυσκολία που έχει ένα νοικοκυριό»,
»Ο δεύτερος τομέας παρεμβάσεων είναι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα. 5,5 εκ. ευρώ έχουν επιβληθεί μόνο το 2023 και συνεχίζεται αυτή η διαδικασία και σε άλλους κωδικούς. Ο τρίτος τομέας παρεμβάσεων είναι οι έκτακτες στηρίξεις ανά κατηγορία, για παράδειγμα το καλάθι του νοικοκυριού και άλλα. Όποιος βγει και πει ότι όλα αυτά λύνονται με 2-3 νομοθετικές παρεμβάσεις, τότε κοροϊδεύει τον κόσμο. Χρειάζεται να δίνουμε χωρίς να εκτροχιάζονται τα δημοσιονομικά, περισσότερο εισόδημα στους πολίτες από την ανάπτυξη».
Πηγή