Αγροτικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις στα πανεπιστήμια και αύξηση κατώτατου μισθού στην ατζέντα της κυβέρνησης
Παράλληλα με τα εθνικά ζητήματα και τα εξοπλιστικά με τα F-35 η κυβέρνηση ρίχνει μεγάλο βάρος στα τρία σοβαρά ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας επιχειρώντας άμεσες λύσεις χωρίς καθυστερήσεις. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια και η αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε αποφασιστικές λύσεις.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε μπροστά στην κυβερνητική κινητοποίηση για να κλείσει το αγροτικό μέτωπο και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι από την απόφαση του εξαρτάται μια παρέμβαση που θα ανοίξει τη βαλβίδα της αποσυμπίεσης.
Ο Πρωθυπουργός άλλωστε στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέδειξε τη βούληση της πολιτείας για διάλογο αλλά και στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κατεύθυνση που έχει υπηρετήσει με συνέπεια η κυβέρνηση του:
«Εμείς ήμασταν το κόμμα το οποίο στήριξε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μια σειρά από πολιτικές και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων». Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε μάλιστα: «θέλουμε πάντα να στηρίζουμε (…) έναν πρωτογενή τομέα (…) ο οποίος βέβαια, τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ». Σε αυτό το φόντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι πρέπει «να κρατήσουμε λοιπόν και τη θετική πλευρά ενός αγροτικού τομέα που, παρά τις δυσκολίες, αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστεί, και οφείλουμε να τον βοηθήσουμε σε αυτήν την προσαρμογή, ώστε κι αυτός να γίνει πιο ανταγωνιστικός».
Ήδη χθες η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει διετή πλήρη αναστολή πληρωμών για τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel με συνέχιση της παροχής ρεύματος.
Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, συμπληρώνοντας ότι θα προβλέπεται στη συνέχεια και μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.
Με αυτά τα δεδομένα φουντώνουν τα σενάρια για μια προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού που θα αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο. Ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δεν απέκλεισε να υπάρξει μια κίνηση στο συγκεκριμένο πεδίο το οποίο επηρεάζει σημαντικά το αυξημένο κόστος παραγωγής. «Ως προς το πετρέλαιο έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και για τη μείωση του ειδικού φόρου και μια σειρά από παρεμβάσεις» υπενθύμισε ο κ. Μαρινάκης. Πρόσθεσε μάλιστα: «Προσπαθούμε να ακούμε τα αιτήματα (…) Να τα σταχυολογούμε. Η αλήθεια είναι ότι δόθηκαν πολλά μέσα σε λίγες ημέρες (…) Τα αιτήματα των αγροτών υφίστανται και τα ακούμε. Σε σειρά να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση θα μπορούσε να αφορά στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Μια ένεση ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο που είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα και επανάφερε από το δεύτερο μισό της δεύτερης θητείας της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το αγροτικό πετρέλαιο δόθηκε κατά τα έτη 2022 και 2023 σε περίπου 300 χιλιάδες αγρότες και το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης υπολογιζόταν σε περίπου 75 με 80 εκατομμύρια.
Τις προθέσεις της κυβέρνησης τις διατύπωσε προσεκτικά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στο Mega την Τετάρτη, αφού επανάλαβε ότι: «Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες. Είμαστε πιστοί και συνεπείς», συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενέργειες για το αγροτικό πετρέλαιο.
Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην βγουν εκτός ελέγχου οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αποτρέποντας καταρχάς ένα ριμέικ όλων των προηγούμενων ετών σαν την «παρέλαση» των τρακτέρ στους κόμβους των εθνικών οδών που έκοβε την Ελλάδα στα δυο.
Από την άλλη η κυβέρνηση θέλει να ξεπεράσει «αναίμακτα» επιδείξεις δύναμης σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως η έκθεση Agrotica που ανοίγει τις πύλες της σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Γι’αυτό και η… «εντολή» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία φαίνεται ότι αποχώρησαν οι υπουργοί που συμμετείχαν στην κυριακάτικη σύσκεψη, είναι ότι δεν επιτρέπονται λάθη που θα αποτελέσουν τη σπίθα νέων αντιδράσεων.
Με την ίδια αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση ασχολήθηκε και με το θέμα των καταλήψεων για να μην χαθεί η εξεταστική στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεδιάσκεψη τη Συνόδου των Πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι πρυτάνεις συμφώνησαν ότι η καλύτερη λύση είναι να γίνουν διαδικτυακά οι εξετάσεις στις υπό κατάληψη σχολές για να μη χαθεί η εξεταστική και κατ’ επέκταση το εξάμηνο. Σε λίγο αναμένεται ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας. Στη συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα ζητήματα αναφορικά με τον μηχανισμό για την ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και τη διασφάλιση της εγκυρότητας τους.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας καταθέτει τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2024. Ειδικότερα, το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου, ενώ η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου. Βάσει των εκτιμήσεων, ο κατώτατος μισθός θα κινηθεί πέριξ του +5%, καθώς στο ποσοστό της αύξησης θα πρέπει να ενσωματωθούν ο τρέχων πληθωρισμός αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας.
Στην πράξη αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατώτατο μισθό ίσο με 820-830 ευρώ, από 780 ευρώ σήμερα, ώστε να απομένουν 120-130 ευρώ επιπλέον έως το 2027 για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
Πηγή