Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓιατί φρέναρε την ψήφιση του γάμου ομοφύλων 

Γιατί φρέναρε την ψήφιση του γάμου ομοφύλων 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθμισε κατά τα φαινόμενα της επιλογές του και αντιλαμβάνεται ότι αυτή την ώρα το περιβάλλον της δημόσιας συζήτησης δεν ευνοεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Για παράδειγμα, μια από τις παραμέτρους που ο πρωθυπουργός θέλει να φωτιστούν είναι ότι η τεκνοθεσία δεν ισοδυναμεί με το δικαίωμα παρένθετης μητρότητας από ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο αναμένεται να περιοριστεί όταν έρθει ο νόμος.

Παγώνει ξεκάθαρα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς «αν υπάρχει ορατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια», απάντησε: «Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας επί της ουσίας τέλος στη συζήτηση για το αν η κυβέρνηση θα επιταχύνει τον βηματισμό της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης είχε πριν την αλλαγή της χρονιάς πει σε στενούς του συνεργάτες ότι θα σταθμίσει μόνος του τις επιλογές του και θα κρίνει πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση. Κατά συνέπεια ο χρόνος κατάθεσής του μετατίθεται ενδεχομένως μετά την ευρωκάλπη.

Οι υπουργοί που είναι αντίθετοι στον γάμο των ομόφυλων

Το εν λόγω νομοθέτημα, ούτως ή άλλως, αποτελεί πεδίο προβληματισμού για τους βουλευτές της ΝΔ, αρκετοί εκ των οποίων είναι αρνητικοί και αισθάνονται πιο κοντά στις θέσεις που εκφράζουν μητροπολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και ομονόησαν για το νομοθέτημα. Οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ, άλλωστε, είναι αρκετοί και μάλλον η πλειοψηφία εντός της Κ.Ο., ενώ μένει να φανεί και τι μορφή θα έχει το νομοθέτημα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει και εσωκομματικό «μασάζ», γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος.

Μένει επίσης να φανεί ποια θα είναι η στάση του Μαξίμου έναντι των υπουργών που επίσης έχουν πει ότι θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε κάνει μια αναφορά στον ΑΝΤ1 που εξελήφθη ως προτροπή για πειθαρχία τουλάχιστον στους υπουργούς, λέγοντας ότι ««δεν θα μπορούσα να είμαι σε μία κυβέρνηση και να μην στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της».

Τί θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων

Ο κορμός του νομοσχεδίου αποτελείται από ένα βασικό άρθρο που επεκτείνει το δικαίωμα του γάμου, ορίζοντας ότι νοείται ανάμεσα σε άτομα του ιδίου ή διαφορετικού φύλου, που περιλαμβάνεται στον ορισμό «σιωπηρή ισότητα».

Από αυτή τη γραμματική διεύρυνση του ορισμού του θα προέρχεται η λεγόμενη «σιωπηρή ισότητα» και όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν.

Το σχέδιο που έχει ήδη στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνει ειδικότερες διατάξεις για επιμέρους θέματα

Δηλαδή, να ισχύει γενικώς κι αδιακρίτως για ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι ό,τι ισχύει και για το κάθε παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένης και της τεκνοθεσίας και της αναγνώρισης της ΛΟΑΤΚΙ γονεϊκότητας που αφορά πολλά παιδιά που έχουν ήδη αποκτήσει ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας.

Πέραν αυτού, το σχέδιο που έχει ήδη στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνει ειδικότερες διατάξεις για επιμέρους θέματα όπως η αναγνώριση των γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό.

Όμως, παρά τις εισηγήσεις που έγιναν από το κομματικό στρατόπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξαίρεση της τεκνοθεσίας από τον γάμο, κάτι τέτοιο κρίνεται νομικά προβληματικό και, όπως σημειώνουν άνθρωποι που έχουν γνώση των συζητήσεων, θα καταδικαζόταν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular