Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗ«Διάσπαση» προσδοκά το Μαξίμου - Τί έταξε στους αγρότες

«Διάσπαση» προσδοκά το Μαξίμου – Τί έταξε στους αγρότες

Αγρότες: Οι προαναγγελίες για νέα μπλόκα και δυναμικές αντιδράσεις σε αρκετά σημεία της χώρας χθες το απόγευμα αναγκάζουν την κυβέρνηση να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σταδιακή εκτόνωση των κινητοποιήσεων και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τον διάλογο για τα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινός πεδίο επαφής όπως είναι η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ και η καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα προϊόντα.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε και τους 15 εκπροσώπους, ενώ στη συνέχεια άφησε τους παριστάμενους υπουργούς (Λευτέρης Αυγενάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος κ.α) να επεξηγήσουν τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις πολύωρες διαβουλεύσεις με τους 15 εκπροσώπους των μπλόκων και με τους πέντε του προεδρείου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών παραδέχονταν την «κατάρτιση» των συμμετεχόντων αγροτών και τα σοβαρά επιχειρήματά τους. Σε αυτά απαντούσε τόσο ο Μητσοτάκης όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί, όταν απαιτούνταν μεγαλύτερη εξειδίκευσης.

«Δώσαμε πολλά», λένε από το Μαξίμου – «Τα θέλουμε όλα», λένε οι αγρότες – Οι αποφάσεις στα μπλόκα

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός με τις νέες εξαγγελίες ξεπέρασε κάθε όριο δημοσιονομικού χώρου. «Έδωσε πολλά», λένε από το Μ.Μ. και διευκρινίζουν ότι για φέτος δεν υπάρχουν άλλα. Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο ευελπιστούν να μην περάσουν οι «σκληρές» εισηγήσεις και να αποδυναμωθούν τα αγροτικά μπλόκα, καθώς ο Μητσοτάκης «έξυσε τον πάτο του βαρελιού, όπως υποσχέθηκε», για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, με νέες πρωτοβουλίες για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, πηγές του Μαξίμου διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει νέα συνάντηση για τα αγροτικά ζητήματα, και ο πρωθυπουργός είπε πως όταν τελειώσει τα ταξίδια θα υπάρξει συνάντηση για τα υπόλοιπα θέματα της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι: «Ο σπόρος μπήκε στο χωράφι…», υπό την έννοια ότι οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν ακόμα και από τους πιο σκληροπυρηνικούς αγροτοσυνδικαλιστές. Οι πιο ψύχραιμοι και ορθολογιστές πείστηκαν για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Κάποιοι άλλοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για την τιμή των όπλων προφανώς, αφού ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός ξεπέρασε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια με τις χθεσινές του επιπλέον εξαγγελίες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κάνουν και κάποια «θεαματική» εμφάνιση στην Αθήνα με τα τρακτέρ.

Από την άλλη μεριά οι αγρότες από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ισχυρίζονται ότι δεν πήραν όλα όσα ζήτησαν, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διχασμένοι. Εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε έξω από το Μαξίμου ότι δεν ικανοποιήθηκαν και πως θα εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ άλλος έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι ίδιοι οι αγρότες που θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε η 15μελής αντιπροσωπεία τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για παράδειγμα ο Ρίζος Μαρούδας, από το μπλόκο του Πλατύκαμπου, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα, θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα, για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής, χαρακτήρισε τον διάλογο εποικοδομητικό, ωστόσο παρέπεμψε στους αγρότες για τις τελικές αποφάσεις.

«Φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης, ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας κινητοποιήσεων, βλέποντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος… Υπήρξαν οι ανάλογες δεσμεύσεις, από εκεί και πέρα τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες».

Αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας

Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν και τις αποφάσεις στη Θεσσαλία, όπου οι αγρότες συνεδριάζουν σήμερα, προκειμένου να διαμορφώσουν μία ξεκάθαρη άποψη, όμως σε κάθε περίπτωση θεωρούν κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα ως προς την δυναμική των μπλόκων, καθώς θα εξαρτηθεί από το αν σε αυτά θα προστεθούν περισσότερα τρακτέρ ή θα αρχίσουν να αποχωρούν σταδιακά όσοι βρίσκονται ήδη εκεί.

Αποκλιμάκωση σε δύο φάσεις

Οι αγρότες έμειναν χθες για μισή ώρα εντός του Μεγάρου Μαξίμου μετά το ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για μια κοινή στάση ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων που περίμεναν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Στα αγροτικά μπλόκα οι διεργασίες θα είναι πυκνές, αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν αρκετοί αγρότες που δεν είναι αρνητικοί απέναντι στο κυβερνητικό πακέτο. Υπάρχουν και οι δεδομένες ενστάσεις, ιδίως των αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπως ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου που πήρε και χθες τον λόγο απέναντι στον πρωθυπουργό.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πιθανώς η αποκλιμάκωση μπορεί να επέλθει σε δύο φάσεις. Σε αρκετά μπλόκα, όπου η παρουσία του ΚΚΕ δεν είναι ισχυρή, εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, με δεδομένη τη συνειδητοποίηση και αρκετών αγροτών ότι αφενός το πακέτο που θα πάρουν δεν είναι αμελητέο αφετέρου ότι δεν έχουν λαμβάνειν πολλά περισσότερα. Ως προς την περίπτωση μπλόκων, όπου το ΚΚΕ επικρατεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει…κλιμάκωση πριν την αποκλιμάκωση. Για παράδειγμα, μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρξει κάθοδος με τρακτέρ προς την Αθήνα ή εν πάσει περιπτώσει κάποια μηχανοκίνητη πορεία τις επόμενες μέρες. Μένει να φανεί, όμως, πόση διάρκεια θα έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις.

Τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους αγρότες

Πάντως, αυτό που κατέστη σαφές από κυβερνητικής πλευράς αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης είναι ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των μπλόκων και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν επισήμως είναι οριστικά και δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί κάτι περισσότερο αυτή την στιγμή. Ούτε προβλέπεται νέα συνάντηση για τα συγκεκριμένα θέματα. «Αυτό το εξήγησε αναλυτικά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί», σημειώνει στέλεχος που ήταν παρών στη συζήτηση και τονίζει ότι «εξαντλήσαμε τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και όποιων άλλων διαθέσιμων πόρων».

Τα μέτρα αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις ως προς το αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξηγούσαν ότι έγινε μία σημαντική προσπάθεια για να ικανοποιηθούν τα εύλογα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, χωρίς να ξεπεραστούν οι αντοχές του προϋπολογισμού και τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, αλλά αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις ως προς το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα, χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι. Στο ρεύμα προβλέπεται για το σύνολο του αγροτικού κόσμου πως τα επόμενα δύο χρόνια θα δίνεται στους αγρότες στο όριο του κόστους, 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα για όσους δεν έχουν οφειλές, μέχρι και 11 λεπτά το πολύ για όσους έχουν οφειλές και δεν είναι σε συνεργατικά σχήματα, ενώ η συνολική παρέμβαση φτάνει τα δέκα χρόνια. Στο αγροτικό πετρέλαιο θα δοθούν εντός του Μαρτίου τα 40 εκ. ευρώ από τα 82 εκ. ευρώ της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο για να μονιμοποιηθεί το μέτρο από το 2025 με δικαιότερο τρόπο.

Ενδεχόμενο νέου διαλόγου μόνο με ανοιχτούς δρόμους

Ο διάλογος αυτός μπορεί να συνεχιστεί μόνο με ανοιχτούς δρόμους, όπως έχουν διαμηνύσει πολλές φορές από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι αν ορισμένα μπλόκα προχωρήσουν σε αποκλεισμό εθνικών ή επαρχιακών δρόμων δεν θα γίνει ανεκτό και ήδη υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την παρεμπόδιση της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων», σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Πάντως συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι «δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Στο θέμα αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημαίνοντας τις «λελογισμένες κινητοποιήσεις» στις οποίες προχώρησαν οι αγρότες καταφέρνοντας, όμως,
να ευαισθητοποιήσουν την πολιτική ηγεσία για τα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular