Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑσημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο: «Ποια είναι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση για το θέμα Μπελέρη;»

Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο: «Ποια είναι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση για το θέμα Μπελέρη;»

Ως «ευρωπαϊκή» χαρακτήρισε την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Ασημακοπούλου ανέφερε ότι «τη Δευτέρα δόθηκε δεύτερη αναβολή στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται προφυλακισμένος εδώ και οκτώ μήνες με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων με το ποσό των 340 ευρώ» και υπενθύμισε ότι «η αναβολή αφορά στο αίτημά του να λάβει περιορισμένη άδεια με σκοπό την ορκωμοσία του, όπως απαιτεί ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και το δικαίωμά του σε μία δίκαιη δίκη που πηγάζει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η ευρωβουλευτής επισήμανε πως «αυτό ζήτησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, όχι επειδή ο Φρέντη Μπελέρης ανήκει στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας αλλά επειδή πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση σεβασμού του κράτους δικαίου σε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα».

Και στη συνέχεια, η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ υπογράμμισε: «Δεν είναι μια διμερής υπόθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία, και αυτό δεν το αναφέρω επειδή είμαι Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Η υπόθεση Μπελέρη είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση, όπως προκύπτει από το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το δικό μας ψήφισμα, της 12ης Ιουλίου 2023, καθώς και από τις συστάσεις της χθεσινής 17ης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας. Και ως ευρωπαϊκή υπόθεση σαφώς έχει επιπτώσεις και στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η κ. Ασημακοπούλου έκλεισε την παρέμβασή της, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ερώτημα: «Απέναντι σε αυτή την ευρωπαϊκή υπόθεση, κύριοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την οποία γίνεται λόγος και στην ετήσια Έκθεσή σας του 2023 για την Αλβανία, ποια είναι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση;».

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular