Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑύξηση σοκ στην τιμή του ψωμιού ενώ το αλεύρι πέφτει

Αύξηση σοκ στην τιμή του ψωμιού ενώ το αλεύρι πέφτει

Για τον καταναλωτή το ψωμί είναι πανάκριβο και όλα δείχνουν ότι η τιμή θα αυξηθεί και άλλο

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ψωμί θα φτάσει στην πιο απλή μορφή του ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό ενώ ήδη οι καταναλωτές αγοράζουν από 2,60 και πάνω.

Όσο για τα ψωμιά με ειδικά άλευρα, όπως το ζεας αλλά και τα πολύσπορα και άλλα ειδικά ψωμιά, εκεί οι τιμές δεν… πιάνονται.

Και όμως, όσο και να έχει ο καταναλωτής θα κάνει τα πάντα για να το αγοράσει, αφού είναι το πιο βασικό είδος στο τραπέζι, αλλά και πανταχού παρών στην καθημερινότητά μας.

Σήμερα στα αρτοποιεία ο καταναλωτής «στενάζει» με τις αυξήσεις στο ψωμί, μία λόγω ρωσικής εισβολής και μία λόγω πληθωρισμού.

Πάντως και μετά τις εκλογές του 1985 και πάλι ο καταναλωτής στέναζε και διεκδικούσε ΑΤΑ, αυξήσεις δηλαδή. Ακριβώς όπως και σήμερα, που το ψωμί τείνει να γίνει είδος πολυτελείας.5

Για να καταλάβουμε το άλμα στην τιμή, αρκεί να πάμε στο 1985:

–1981: 565 δρχ (1,68€) 23,5 (0,07€/κιλό)
–1985: 1422 δρχ (4,17€) 27,8 (0,15€/κιλό)
–2023: 34,84€ 13,4 (2,60€/κιλό)

Το αλεύρι αυξήθηκε, αν και το σιτάρι έπεσε σχεδόν στη μισή τιμή

Αίσθηση προκαλεί πως υπάρχουν πρώτες ύλες που όχι μόνο δεν ακρίβυναν, αλλά φτήνυναν αφού όπως αναφερουν αγρότες οι αλευρόμυλοι πέρυσι αγόρασαν στάρι 50 λεπτά, φέτος 32-33 κατά μ.ό.

Από την άλλη οι αρτοποιοί, που είναι ο τελευταίος κρίκος πριν τον καταναλωτή πέρα από τις πρώτες ύλες που αγοράζουν πανάκριβα, έχουν και αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Και βέβαια το πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι μεγαλύτερο, αφού παρατηρούνται αυξήσεις όχι μόνο στο ψωμί, αλλά σε όλα τα είδη, εξανεμίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular