Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑυτοί είναι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της Αττικής

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της Αττικής

Οι περιφερειακές εκλογές 2023 πλησιάζουν καθώς την Κυριακή (8/10) θα στηθούν οι κάλπες από τις οποίες θα προκύψουν οι επόμενοι περιφερειάρχες της χώρας.

Εκτός λοιπόν από τις δημοτικές εκλογές, στις 8 Οκτωβρίου οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες θα ψηφίσουν και για περιφερειάρχες. Υπενθυμίζεται ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2021, σύμφωνα με τον οποίο μπαίνει τέλος στο σύστημα της απλής αναλογικής.

Περιφερειακές εκλογές 2023: Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής

Νίκος Χαρδαλιάς: Αν και ήταν σχεδόν σίγουρο ότι ο Γιώργος Πατούλης θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής, το ζεϊμπέκικο του απερχόμενου περιφερειάρχη τον περασμένο Αύγουστο σε εκδήλωση στο Ζάππειο, την ώρα που η ολόκληρη Ελλάδα ταλανιζόταν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τον έκαναν να τεθεί εκτός μάχης. Με μια δημόσια συγγνώμη στο Facebook έκανε ένα βήμα πίσω και η ΝΔ βρήκε στο πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά τον υποψήφιό της για την Περιφέρεια Αττικής, με τον συνδυασμό «Αττική Μπροστά».

«Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα», είχε δηλώσει τότε ο Γιώργος Πατούλης, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «θα στηρίξει την επιλογή του κόμματός του».

Αθλητές, επαγγελματίες, δραστήρια πρόσωπα, ηθοποιοί, τραγουδιστές διαμορφώνουν το ψηφοδέλτιο του Νίκου Χαρδαλιά για τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές 2023.

Γιάννης Σγουρός: Ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής. Με τον συνδυασμό «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» ο κ. Σγουρός θα επιχειρήσει να καθίσει στη θέση του περιφερειάρχη για την επόμενη πενταετία.

Γιώργος Ιωακειμίδης: Τρίτος διεκδικητής της Περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο κ. Ιωακειμίδης, με ένα ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από 214 πολίτες (91 γυναίκες και 123 άνδρες), στηρίζεται επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και από την Πολιτική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων. Η παράταξη του Γιώργου Ιωακειμίδη φέρει το όνομα «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης».

Γιάννης Πρωτούλης: Κατεβαίνει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής και στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Είναι 41 χρόνων, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής από το 2014. Υπήρξε γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ (2007-2011), βουλευτής β’ Αθήνας (2007-2012), υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ από το 2015. Ήταν επίσης εκλεγμένος στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (2001-2006).

Κώστας Τουλγαρίδης: Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική / Ανταρσία συμμετέχει με 153 υποψήφιους/ες και επικεφαλής τον Κώστα Τουλγαρίδη.

Ο Κώστας Τουλγαρίδης είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συνδικαλιστής, μόνιμος κάτοικος Ανατολικής Αττικής. Έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, και σήμερα είναι γραμματέας του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Σωτηρίου». Ήταν επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική και το 2019, και υπήρξε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής από το 2019 ως το 2021.

Γιώργος Δημητρίου: Με 108 υποψήφιους -εκπροσώπους του όλου φάσματος της οικολογικής οπτικής- κατεβαίνει στις περιφερειακές εκλογές η «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής» με τον Γιώργο Δημητρίου.

Επίσης υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές κατέθεσαν οι:
Μαριάννα Τσίχλη με την «Ανυπότακτη Αττική» (στηρίζεται από το ΜέΡΑ25)
Νίκος Παπαδάκης με την «Αττική Πράσινη Περιφέρεια»
Φίλιππος Καμπούρης με τη «Μάχη για την Αττική» (ήταν υποψήφιος βουλευτής με την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου στις εθνικές εκλογές του 2023.

Πού ψηφίζω στις δημοτικές εκλογές και τις περιφερειακές εκλογές και πόσους σταυρούς βάζω

Οι δημοτικές εκλογές και οι περιφερειακές εκλογές 2023 θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την ερχόμενη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07.00 και θα είναι ανοικτές έως τις 19.00.

Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 29023 και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου δεν θα λειτουργήοουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που σε Δήμο ή Περιφέρεια θα χρειαστεί να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αντίστοιχα και την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023.

Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω στο ψηφοδέλτιο;

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Τι θα συμβεί αν βάλω περισσότερους σταυρούς;

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές;

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/apokentromeni-dioikisi-aytodioikisi/thesmika-themata-organosis-kai-leitourgias-dimon/thth-organosisleitourgiasdimon-dimotikes-ekloges) υπάρχει αναλυτικό υλικό για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μεταξύ άλλων, οι εκλογείς μπορούν να βρουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης, στο ekloges.ypes.gr είναι αναρτημένα αναλυτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Πώς μπορώ να μάθω που ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular