Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑδωνις Γεωργιάδης: Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500...

Αδωνις Γεωργιάδης: Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ

Ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των επικουρικών, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας. 

Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ τονίζει σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως είναι αρνητικός στην επαναφορά της αρμοδιότητας για τον κατώτατο μισθό στους κοινωνικούς εταίρους.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι οι μισθοί δεν αυξάνονται με νόμους, γιατί , όπως λέει, αν τους αυξήσεις με νόμους , βάζεις σε κίνδυνο την αντοχή της οικονομίας με αποτέλεσμα την κατάρρευση και την εκτόξευση της ανεργίας. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500 ευρώ και η βεβαιότητά μου εδράζεται στην προσέλκυση επενδύσεων. Η προσέλκυση επενδύσεων προκαλεί μεγαλύτερη ζήτηση και σύμφωνα με τους νόμους του καπιταλισμού αυξάνεται η αξία της εργασίας , συνθήκη που οδηγεί στην αύξηση των μισθών. Πρακτικά αν μια επιχείρηση δε δίνει αυξήσεις , μπορεί εύκολα ο εργαζόμενος να αναζητήσει αλλού δουλειά με καλύτερη αμοιβή», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Στο μεταξύ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφής: « Όντως η επαναφορά είναι πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων. Θέλω να είμαι ειλικρινής , προσωπικά είμαι αρνητικός. Η εμπειρία του παρελθόντος δεν ήταν καλή. Όσο επικρατούν κριτήρια κοινής γνώμης και όχι αντικειμενικά κριτήρια που έχουν σχέση με τα οικονομικά μεγέθη , η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Πρέπει να θυμόμαστε τα λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο δε μπορώ να προεξοφλήσω το μέλλον. Ενδεχομένως η ανάπτυξη της της οικονομίας μας να επιτρέψει να σκεφτόμαστε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας».

Σε ό,τι αφορά τέλος τις εκκρεμείς συντάξεις, τονίζεται οτι σήμερα οι εκκρεμότητες φτάνουν τις 103.665 αν και ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι είναι υπόλογος για περίπου 50.000 επικουρικές για τις οποίες έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης και εστιάζει στην έκδοση των επικουρικών λέγοντας πως ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να επιταχύνουμε το ρυθμό έκδοσης των επικουρικών.

«Το πρώτο βήμα είναι η αυτόματη εκκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων στο δημόσιο τομέα . Το 50% των εκκρεμών επικουρικών θα δοθεί μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Όσον αφορά τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις είμαστε σε πτωτική τροχιά . Όταν ανέλαβα οι εκκρεμότητες ανέρχονταν σε 34.000 , σήμερα είναι στις 32.00 και στο τέλος Οκτωβρίου θα μειωθούν στις 30.000. Στόχος είναι στο τέλος του χρόνου να κατέβουμε στις 25.000» .

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular