Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒουλή: Στο 75% η αποκομιδή των νεκρών ζώων στη Θεσσαλία

Βουλή: Στο 75% η αποκομιδή των νεκρών ζώων στη Θεσσαλία

Η περισυλλογή έχει φτάσει το 75% και υπολείπονται όσα βρίσκονται στα λιμνάζοντα νερά, τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στο 75% έχει φτάσει η αποκομιδή των νεκρών ζώων στη Θεσσαλία, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Άμεσα κινητοποιήθηκε σύσσωμο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον αρμόδιο Υπουργό, τους Υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς. Κατέγραψαν τις απώλειες και προχώρησαν στην αποκομιδή, για ταφή και καύση των νεκρών ζώων. Δηλώθηκαν εκατόν δέκα χιλιάδες νεκρά ζώα και εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες πτηνά χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή η περισυλλογή έχει φτάσει το 75% και υπολείπονται όσα βρίσκονται στα λιμνάζοντα νερά και όσα ως συνήθως έχουν δηλωθεί υπεράριθμα», ανέφερε ο Τουρνάς και ενημέρωσε ότι στις φονικές πλημμύρες «χάθηκαν εκατόν δέκα χιλιάδες ζώα έναντι ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων που είναι εγγεγραμμένα και δηλωμένα στην περιοχή της Θεσσαλίας. «Δηλαδή μόλις το 7% του ζωικού κεφαλαίου χάθηκε από τη Θεσσαλία και βέβαια ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον πανελλαδικό αριθμό», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον υφυπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα, ποιο ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης ενώ ήταν γνωστό ότι επίκειται σφοδρή κακοκαιρία.

«Τι ακριβώς είχε προβλεφθεί ότι θα γίνει στη Θεσσαλία; Ποιο σχέδιο είχατε αποφασίσει να εφαρμόσετε; Το εφαρμόσατε το σχέδιο αυτό; Αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι είναι το αποτέλεσμα σχεδίου ή εάν είναι το αποτέλεσμα έλλειψης σχεδίου;», απευθύνθηκε στον υφυπουργό η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Όλοι οι επιστήμονες συνηγορούν ότι η θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία δεν είχε προηγούμενο και κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να αντέξει», ανέφερε ο κ. Τουρνάς και πρόσθεσε: «το Υπουργείο κινήθηκε προκαταβολικά, ενεργοποίησε τον κρατικό μηχανισμό της πολιτικής προστασίας άμεσα τρεις ημέρες πριν από την έλευση του DANIEL, ανέπτυξε έγκαιρα τις δυνάμεις, ενημέρωσε τους πολίτες μέσω του 112 μετά από εισηγήσεις των δημάρχων και διέσωσε περισσότερους από τρεισήμισι χιλιάδες κατοίκους των περιοχών. Βέβαια, λειτούργησε εξαιρετικά και το επιτελικό κράτος, το οποίο ειρωνεύεστε, λειτούργησε καίρια και αποτελεσματικά τόσο στο συντονισμό των αρμόδιων φορέων, πριν από την έλευση του DANIEL όσο και κατά τη διάρκειά του, αποστέλλοντας στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας το μισό Υπουργικό Συμβούλιο με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και όλους τους φορείς τόσο για την αντιμετώπιση όσο και για την αποκατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε στην παρούσα φάση, των πληγών της περιοχής».

«Μου απαντάτε ότι το επιτελικό κράτος λειτούργησε, αλλά χάσαμε δεκαεπτά ανθρώπους, εκατόν δέκα χιλιάδες ζώα και εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες πτηνά, θα πει ότι αυτά ήταν μέσα στο σχέδιο σας και αυτό εγώ το θεωρώ ανατριχιαστικό», σχολίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε: «Θυμάμαι έναν άλλον Υπουργό, τον κύριο Τόσκα, που με εκατόν τέσσερα θύματα στο Μάτι, ανερυθρίαστα βγήκε και είπε: ‘Όλα λειτούργησαν καλώς, δεν βρίσκω κανένα επιχειρησιακό λάθος’. Και τις προάλλες, εξεταζόμενος στο δικαστήριο, προσπαθούσε άτσαλα να ανασκευάσει αυτές τις τρομερές του φράσεις. Ο κόσμος ας κρίνει. Βιώνει τραυματικές καταστάσεις».

«Όχι, κυρία Κωνσταντοπούλου! Έγκαιρα λειτουργήσαμε, έγκαιρα βγήκαμε, έγκαιρα αναπτύξαμε τις δυνάμεις, αλλά, δυστυχώς, το φαινόμενο ήταν τέτοιο που μας ξεπερνούσε σε πολλές περιπτώσεις», επέμεινε ο κ. Τουρνάς και πρόσθεσε: «Στην περιοχή της Θεσσαλίας υπάρχει ο πιο πολυπληθής αριθμός υπηρεσιών, κλιμακίων και σταθμών με προσωπικό που ήταν στο 100% διαθέσιμο, γιατί ήταν ήδη σε επιφυλακή. ‘Αρα λοιπόν, ήταν έξω αυτός ο μηχανισμός, αλλά ήταν αδύναμος να αντιδράσει, ήταν αδύναμος να επιχειρήσει διότι ξεπερνούσε τις δυνατότητές του το φαινόμενο».

«Θα προσλάβετε τους δυόμισι χιλιάδες εποχικούς πυροσβέστες που τους έχετε μέσα στη φωτιά με 562 ευρώ τον μήνα μέσο όρο; Το 112, κύριε, στον Παλαμά Καρδίτσας πήγε μετά την πλημμύρα. Εάν περιμέναν το 112 οι άνθρωποι, θα είχαν όλοι πνιγεί. Το μαρτυρούν οι ίδιοι. Τώρα ψελλίσατε ότι δεν το εισηγήθηκε ο Δήμαρχος; Αυτό είναι τελικά η γραμμή άμυνας; Δεν το εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Παλαμά, γι’ αυτό πήγε καθυστερημένα; Ή θα έπρεπε από τη Δευτέρα να εκκενώσουν τα σπίτια τους; Τους στείλατε μήνυμα εκκένωσης τη Δευτέρα ή τους στείλατε μήνυμα επιφυλακής;», ζήτησε απαντήσεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η εποχικότητα είναι κάτι που συνδέεται με την Πυροσβεστική όταν οι απαιτήσεις αυξάνονται. Σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνεται αυτό και έχουνε εποχικούς πυροσβέστες για να καλύπτουν τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης κατά τους θερινούς μήνες. Την έχουμε επεκτείνει και την έχουμε κάνει έξι μήνες. Αυτό το έχουμε πει και σε αυτούς τους ανθρώπους», απάντησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και πρόσθεσε: «Πριν από την έλευση του «Daniel», από το Σάββατο κάναμε τις συσκέψεις, ήρθαμε σε επαφή με όλους. Να σας πω κάτι; Φτιάξαμε καταστάσεις ακόμα και με τις περιοχές όπου υπάρχουν κατασκηνώσεις ή κάμπινγκ και τους ειδοποιήσαμε έναν-έναν ότι φύγετε από εκεί γιατί βρίσκεστε σε πλημμυρική ζώνη, έχετε πρόβλημα. Στείλαμε δώδεκα ώρες πριν το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα για όλους τους κατοίκους και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μηνύματα. Και χάρη σε αυτό το 112 σώθηκαν πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές. Τρεισήμισι χιλιάδες ανθρώπους απεγκλωβίσαμε, οκτακόσιους εκ των οποίων με τα ελικόπτερα».

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular