Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι ο Θεόδωρος Νικολάου

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι ο Θεόδωρος Νικολάου

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι αναδείχθηκε ο Γκραντ Μετρ Θεόδωρος Νικολάου,  κατακτώντας με την ομάδα του Σεντ Λούις την Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα.

Το βιογραφικό του ταλαντούχου νέου επιστήμονα είναι πλούσιο σε διακρίσεις.

Σύμφωνα με τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ο ταλαντούχος σκακιστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Το 2006 η οικογένειά του μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στο Ατσιπόπουλο του Ρεθύμνου. Μεγάλωσε εκεί, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο.

Στο Ρέθυμνο παρακολούθησε το γυμνάσιο και το λύκειο. Υπήρξε αριστούχος μαθητής και το 2018 αποφοίτησε από το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου.

Από πολύ μικρός (2007) ξεκίνησε σκακιστικά μαθήματα στον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου (ΣΚΟΡ). Από το 2015 είναι αθλητής της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων (ΣΑΧ).

Τον Ιούλιο του 2016 κατέκτησε τον τίτλο του International Master (ΙΜ). Τον Σεπτέμβριο του 2021 συμπλήρωσε τις τρεις νόρμες για τον κορυφαίο τίτλο του Γκραντ Μετρ (GM). Σήμερα ο διεθνής βαθμός αξιολόγησής του είναι 2598 ELO, σύμφωνα με τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές πανελλήνιες και διεθνείς σκακιστικές διοργανώσεις και έχει πετύχει πάρα πολλές διακρίσεις. Το 2022 πέτυχε, με τη σκακιστική ομάδα του Πανεπιστημίου Σεντ Λούις των ΗΠΑ, πρώτη θέση στο Final Four του Collegiate Chess των ΗΠΑ. Στην 44η Ολυμπιάδα στο Τσενάι της Ινδίας (27 Ιουλίου με 10 Αυγούστου 2022) πήρε το ασημένιο μετάλλιο για την επίδοσή του στη 2η σκακιερα, με απόδοση 2764 ELO και 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, έχοντας, εν τω μεταξύ, πετύχει νίκη στον αγώνα του με τον Levon Aronian.

Τον Μάιο του 2022 έλαβε το πτυχίο του με double major στη Φυσική και στα Μαθηματικά, από το πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις στις ΗΠΑ. Για τα επόμενα δύο χρόνια (από τον Αύγουστο του 2022) θα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα Biostatistics & Health Analytics στο ίδιο πανεπιστήμιο και με ανανεωμένη πλήρη υποτροφία για να συνεχίσει τη συμμετοχή του στην πανεπιστημιακή σκακιστική ομάδα.

Πηγή: ΕΡΤ

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular