Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΑΚΑ: Σοκ από την αποκάλυψη ότι κινδυνεύει με κατάρρευση το στέγαστρο Καλατράβα

ΟΑΚΑ: Σοκ από την αποκάλυψη ότι κινδυνεύει με κατάρρευση το στέγαστρο Καλατράβα

Λίγες ώρες μετά την απόφαση για το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου τοποθετήθηκαν κορδέλες ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι πολίτες στους χώρους των στεγάστρων που κρίθηκαν επικίνδυνα.

Την ώρα που τα ερωτήματα για τα προβλήματα στατικότητας στα στέγαστρα του ΟΑΚΑ εξακολουθούν να πλανώνται και είναι σε εξέλιξη έρευνα από την εισαγγελία, νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα ένα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης των στεγάστρων το οποίο όμως… χάθηκε.

Στη συνέχεια υπογράφεται η σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με την Hochtief το 2006-2007, μία σύμβαση που εν μέρει μόνο υλοποιείται και από την οποία το ΟΑΚΑ απουσιάζει.

Το 2008 -2009 κάνει έλεγχο η εταιρεία Bung και τότε δίνονται αναλυτικές οδηγίες με την μορφή εγχειριδίου στο οποίο προβλέπεται συντήρηση δύο φορές το χρόνο, μία ένα εξάμηνο. Αυτές οι συντηρήσεις δεν γίνονται παρά μόνο το 2014, όταν εγρκίνεται ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών».

Όταν το ΟΑΚΑ εντάσσεται στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας απο την κυβέρνηση, το 2021 προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατομμυρίων ευρώ με 22,3 εκατ. ευρώ να αφορούν στην συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα, μία απόδειξη ότι το κράτος ήξερε διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Το πρόβλημα που υπάρχει το βρήκαν οι Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν την άνοιξη, καθώς υπήρχαν χρήματα πλέον για να πληρωθούν.

Δεν είχε οικοδομική άδεια

Το 2004 όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και για αυτό δεν μπορούσε να συντηρηθεί.

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να την αποκτήσει. Ακολούθησαν χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών για τη συντήρησή του αλλά τελικά εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω των μνημονίων, δεν ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φθορά στο στέγαστρο Καλατραβα μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, αλλά αρκετά σημαντική ώστε να προκαλέσει την πτώση του απροειδοποίητα.

Μετά την εισαγγελική παρέμβαση είναι σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα της δικαιοσύνης για την ασφάλεια των στεγάστρων. Ελέγχονται πιθανά αδικήματα για έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο κατά συρροή και παραβίαση κανόνων οικοδομικής.

Η μελέτη που οδήγησε στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ έχει δοθεί στο τεχνικό επιμελητήριο. Το επόμενο βήμα είναι η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από το Πολυτεχνείο.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular