Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚακοκαιρία Elias: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – 770 άτομα σε επιφυλακή

Κακοκαιρία Elias: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – 770 άτομα σε επιφυλακή

Κακοκαιρία Elias: Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών

Oι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και με διαταγή του ΓΕΕΘΑ είναι σε ετοιμότητα και για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα ως εξής:

ΕΜΠΕΠΛΕΓΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΜΕΣΑ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (770 άτομα)

361 άτομα των Τμημάτων «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στην ΠΕ Θεσσαλίας (σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός Στρατοπέδων)
170 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων
29 άτομα ΕΔΛΟ ΠΒΧ σε 5 ομάδες (Λάρισα (3), Τρίκαλα, Βελεστίνο)
19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί
1 Αξιωματικός Υγειονομικού – Κτηνιατρικού
70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ στην Λάρισα
120 άτομα (2 Λόχοι) της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ στον Βόλο

ΔΙΑΤΕΘΕΝΤΑ ΜΕΣΑ

ΧΕΡΣΑΙΑ ΜΕΣΑ

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ): 7
Οχήματα γενικής χρήσης: 11
Ειδικά Οχήματα με Εξοπλισμό Απολύμανσης: 3
Προωθητές γαιών: 3
Φορτωτές γαιών: 17
Ισοπεδωτής γαιών: 1
Εκσκαφείς τάφρων: 2
Φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων: 3
Ανατρεπόμενα Οχήματα: 21
Ρυμουλκά Οχήματα: 16
Φορτωτές μικρού μεγέθους: 4
Γέφυρες: 2 Μπέλεϋ (Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων)
Γεννήτριες: 2
Λέμβοι: 46
Λεωφορεία: 7
Οχήματα Περισυλλογής: 1 (LEO STANDARD)
Αρματοφορείς: 3
Μηχάνημα Εξυγίανσης Ύδατος: 1
Φωτιστικοί Πύργοι: 4

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ

Ε/Π UH-1H: 6
Ε/Π CH-47D CHINOOK: 1 στην 110 ΠΜ
Ε/Π S-70: 1 στην 111ΠΜ
Ε/Π SUPER PUMA: 1 στην 111ΠΜ
Ε/Π AB-205: 1 στην 111ΠΜ

ΜΕΣΑ ΠΝ

Α/Γ (Αρματαγωγό): 1 στο λιμάνι Βόλου

ΔΟΜΕΣ

Ετοιμότητα διάθεσης ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων

Το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (673 άτομα και 14 λέμβοι)

603 άτομα των Τμημάτων «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός Στρατοπέδων (384 άτομα στην Αττικοβοιωτία και 219 άτομα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης)
70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 14 λέμβους

ΜΕΣΑ

ΧΕΡΣΑΙΑ ΜΕΣΑ

Οχήματα γενικής χρήσης: 61
Προωθητές γαιών: 3
Φορτωτές γαιών: 5
Ισοπεδωτές γαιών: 4
Εκσκαφείς τάφρων: 4
Ανατρεπόμενα Οχήματα: 5
Ρυμουλκά Οχήματα: 4
Φορτωτές μικρού μεγέθους: 4
Γεννήτριες: 11
Λεωφορεία: 14
Οχήματα Περισυλλογής: 2
Πυροσβεστικά: 6
Υδροφόρα Οχήματα: 4
Οχήματα Μεταφοράς Λυμάτων: 4
Συγκροτήματα Άντλησης: 2
Οχήματα Υγειονομικού: 10

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ

Ε/Π CH-47D CHINOOK: 1
Ε/Π SUPER PUMA: 1

ΜΕΣΑ ΠΝ

Φ/Γ (Φρεγάτα): 1 στην Κάρυστο
ΠΤΜ (Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς): 1 στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό

Για τη νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες και να επηρεάσουν τις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Λόγω των επικείμενων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενώ στη Θεσσαλία βρίσκεται ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Daniel» επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, λειτουργεί κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 25.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.889 προσωρινές αιτήσεις. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη καταβολή κρατικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες. Παράλληλα προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς καθώς μέχρι χθες, 24 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 17.100 αυτοψίες και έλεγχοι (απογραφικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι κτιρίων) σε 223 κοινότητες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν έως και την Τετάρτη μέσω τηλεκπαίδευσης ενώ θα παραμείνουν κλειστές και σχολικές μονάδες στην Φθιώτιδα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας και για τις άμεσες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular