Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑνοίγουν τα ραντεβού για τον Δεκέμβριο

Ανοίγουν τα ραντεβού για τον Δεκέμβριο

Νέες ταυτότητες:  Η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής εξελίσσεται ομαλά και στα 367 σημεία ανά την επικράτεια. Σε αυτά τα σημεία λειτουργούν 429 θέσεις εξυπηρέτησης πολιτών που μπορούν να φέρουν εις πέρας περίπου 50.000 αιτήσεις ανά μήνα.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 98.241 ραντεβού έως τις 30/11/2023, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου 60.000 (61%), ενώ απομένουν προς χρήση για τους πολίτες περίπου 38.000 διαθέσιμα ραντεβού.

Νέες ταυτότητες: Ραντεβού για Δεκέμβριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε αστικές περιοχές (Αττική – Θεσσαλονίκη), καθώς και στα Τ.Α. των πρωτευουσών των νομών τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Κατόπιν τούτου, από αύριο η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ θα εκκινήσει τη διάθεση ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ακόμα 49.335 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ., παράλληλα, εξυπηρετεί αντίστοιχο αριθμό εκτάκτων ραντεβού για ειδικούς λόγους (απώλεια ή κλοπή) καθώς και ευάλωτους πολίτες ή πολίτες με αδυναμία μετακίνησης μέσω των 60 κινητών κλιμακίων.

Διπλασιασμός των διαθέσιμων ραντεβού για τις νέες ταυτότητες

Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΕΛ.ΑΣ. θα προβεί σε διπλασιασμό των διαθέσιμων ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, λόγω της αυξημένης ζήτησης των πολιτών. Για την εν λόγω αύξηση θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Η διαδικασία βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση με στόχο να μπορεί να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας. Η διαθεσιμότητα ραντεβού αλλά και θέσεων εξυπηρέτησης ανά την επικράτεια θα μεταβάλλεται ανάλογα.

Νέες ταυτότητες: Το κενό στην πίσω όψη και γιατί θα είναι υποχρεωτικό το δεύτερο ραντεβού

Με ένα κενό θα εκδίδονται οι νέες ταυτότητες μέχρι τον Δεκέμβριο και για αυτό όσοι σπεύσουν στα αστυνομικά τμήματα θα χρειαστεί να κλείσουν και δεύτερο ραντεβού.

Το κενό αφορά τον προσωπικό αριθμό του πολίτη, ο οποίος θα προκύψει από τον ΑΦΜ και τη συμπλήρωση τριών επιπλέον ψηφίων.

Ο προσωπικός αριθμός

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αποδοθεί στους πολίτες από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οπότε μέχρι τότε το συγκριμένο πλαίσιο στην πίσω όψη της νέας ταυτότητας θα είναι κενό.

Έτσι όσοι αποκτήσουν τους επόμενους δύο μήνες τη νέα ταυτότητα θα κληθούν από Δεκέμβριο και μετά να περάσουν και πάλι από το Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να τυπωθεί στη νέα κάρτα ο προσωπικός τους αριθμός.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα ταυτότητα θα είναι πλήρως λειτουργική για όσους χρειαστεί να την εκδώσουν πριν τον Δεκέμβριο για οποιαδήποτε λόγο. Αλλά στη συνέχεια θα έχουν την υποχρέωση να συμπληρώσουν και τον προσωπικό τους αριθμό όταν αυτός τους αποδοθεί.

Για το συγκεκριμένο θέμα έκανε αναφορά και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι από τον Δεκέμβριο και μετά στην ταυτότητα θα έχουμε και το προσωπικό μας αριθμό.

«Καλύτερα από Δεκέμβριο»

«Υπήρχε μία μεγάλη αναγκαιότητα αλλαγής των ταυτοτήτων σε σχέση με υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα τον προηγούμενο διάστημα και με την Ευρώπη αλλά και με την βίζα.
Άρα έπρεπε γρήγορα να πάμε σε νέες ταυτότητες γιατί υπήρχε κίνδυνος να τεθούμε εκτός τέτοιων προγραμμάτων. Από τον Δεκέμβριο και μετά στην ταυτότητα θα έχουμε και τον προσωπικό μας αριθμό, που, έχει νομοθετηθεί εδώ και περίπου 2 χρόνια, και θα είναι το ΑΦΜ συν άλλα τρία αριθμητικά στοιχεία.
Αν με ρωτάτε, εγώ ταυτότητα θα βγάλω τον Δεκέμβριο, όταν πλέον θα έχουμε τελειώσει και με το θέμα του προσωπικού αριθμού» ανέφερε.

Στο ερώτημα αν κάποιος που θα έχει βγάλει νέα ταυτότητα τον Νοέμβριο θα πρέπει να ξαναβγάλει τον Δεκέμβριο απάντησε πως όχι: «Δεν θα χρειαστεί, αλλά θα πρέπει να περάσει κάποια στιγμή από την αστυνομία για να τυπωθεί πάνω ο προσωπικός αριθμός στο πίσω μέρος σε σημείο που θα έχει αφεθεί κενό».

Αν παρόλα αυτά έχουμε χάσει ταυτότητα μας και είναι ανάγκη να τη βγάλουμε σήμερα, προφανώς και θα μπούμε στο id.gov.gr».

Τέλος εξήγησε ότι ο αριθμός στη νέα ταυτότητα δεν θα είναι ίδιος με αυτόν που έχουμε ήδη, αλλά ένας καινούριος αριθμός, ωστόσο θα ενημερωθούν αυτόματα όλες οι βάσεις που έχουμε δώσει τα στοιχεία μας όταν πλέον θα έχουμε και τον προσωπικό μας αριθμό.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular