Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑλλαγή ώρας: Πότε πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία...

Αλλαγή ώρας: Πότε πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω

Αλλαγή ώρας: Τι συμβαίνει με την κατάργηση του μέτρο της αλλαγής ώρας; 

Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρας πίσω. Συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 29 Οκτωβρίου 2023 αλλάζει η ώρα.

Η συζήτηση για να καταργηθεί το μέτρο αλλαγής της ώρας είχε αρχίσει το 2018 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πότε έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλαγή ώρας

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Ωστόσο, η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular