Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤράπεζες: Τι περιμένουν από τις πάγιες μηνιαίες χρεώσεις στις καταθέσεις

Τράπεζες: Τι περιμένουν από τις πάγιες μηνιαίες χρεώσεις στις καταθέσεις

Προς τις πάγιες μηνιαίες χρεώσεις σε λογαριασμούς προσανατολίζονται οι τράπεζες 

Τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες και ταυτόχρονα να μειώσουν το λειτουργικό κόστος από τη διατήρηση ξεχασμένων ή διπλών και τριπλών λογαριασμών χωρίς υπόλοιπα και κινήσεις, αναζητούν οι τράπεζες καθώς είναι δεδομένο ότι δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και άνοδος των εσόδων από το επιτοκιακό περιθώριο. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η επιβολή μιας πάγιας χρέωσης της τάξης των 0,50 ευρώ τον μήνα θα αφορά μόνο την τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά.

Αντίθετα, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριαμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.

Τι περιμένουν οι τράπεζες

Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τα Νέα, οι τράπεζες εκτιμούν ότι:

Θα ενισχύονται τα έσοδα από προμήθειες που ετησίως ανέρχονται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών λειτουργικών κερδών.
Θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος αδρανών ή μηδενικών και ακινήτων λογαριασμών. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 65 εκατ. καταθετικοί λογαριασμοί στις ελληνικές τράπεζες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διπλοί και τριπλοί (ένας καταθέτης έχει πάνω από έναν λογαριασμό), ενώ σχεδόν το 73% έχει υπόλοιπο μέχρι 5.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, εκτιμούν ότι αρκετοί δικαιούχοι μηδενικών και ξεχασμένων λογαριασμών θα αναγκαστούν να τους κλείσουν ή να συγκεντρώσουν τα υπόλοιπά τους σε ένα νέο καταθετικό προϊόν με πιο συμφέρον επιτόκιο που θα συνοδεύεται με περισσότερες υπηρεσίες.
Θα προωθήσουν τα λεγόμενα πακέτα συνδρομών που έχουν λανσάρει όλες οι συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για προαγορά πακέτων από 2 έως 10 ευρώ το μήνα ή 25 ευρώ το χρόνο που περιλαμβάνουν ανάλογο αριθμό δωρεάν κινήσεων (μεταφορές, εμβάσματα, πάγιες εντολές, αναλήψεις, συνδρομές καρτών κ.α.). Διευκρινίζεται όιτι η διάθεση των πακέτων αυτών είναι προαιρετική και για αυτούς που κάνουν πολλές συναλλαγές μπορεί να είναι μια συμφέρουσα λύση.
Περαιτέρω προώθηση του διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών IRIS, το οποίο προσφέρει δωρεάν και άμεσες πληρωμές μέχρι 500 ευρώ την ημέρα.
Αναμόρφωση και απλοποίηση του τιμοκαταλόγου των χρεώσεων που θα λαμβάνει περισσότερο τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.
Συμμόρφωση με τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που πέραν του προστίμου, ανάγκασαν τις τράπεζες μα ρίξουν τις προμήθειες στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.

Η αρχή έγινε με τη Eurobank η οποία επιβάλλει μηνιαία χρέωση 0,60 ευρώ για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών για αναλήψεις, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, αγορές κ.α.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιπες συστημικές και μικρότερες τράπεζες, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί έως 5 έτη για να ολοκληρωθεί.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular