Η εγκατάσταση υδρογραφικού πλοίου, η HMS Echo, η οποία αγκυροβόλησε στην Οδησσό στις 19 Δεκεμβρίου, στην Ουκρανία ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Gavin Williamson τον περασμένο μήνα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκτοξεύσει το πλοίο HMS Echo, ένα βασιλικό ναυτικό πλοίο, στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να δείξει την «αλληλεγγύη» της Μεγάλης Βρετανίας με την Ουκρανία μετά τη σειρά των στενών του Κερτς.

“Ο λόγος … ότι η HMS Echo είναι εδώ είναι ότι καταρχάς θέλουμε να επιδείξουμε την αλληλεγγύη που έχουμε με την Ουκρανία και το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν στέκεται μόνη της αλλά αποδεικνύουμε επίσης το δικαίωμά μας να είμαστε σε θέση να έρχονται σε λιμένες όπως η Οδησσός , για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, για την ελευθερία των ναυτικών να μπορούν να λειτουργούν στη Μαύρη Θάλασσα, δεν είναι η θάλασσα της Ρωσίας, αυτή είναι μια διεθνής θάλασσα », δήλωσε ο Williamson κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό.

Ο Williamson συνέχισε να λέει ότι η φρεγάτα ήταν ένα μήνυμα προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Βρετανία στέκεται κοντά στην Ουκρανία.

“Αυτό που λέμε στη Ρωσία, αυτό που λέμε στον Πρόεδρο Πούτιν – δεν μπορούν να συνεχίσουν να ενεργούν χωρίς να σέβονται ή να φροντίζουν για διεθνείς νόμους ή διεθνείς κανόνες”.

Το HMS Echo, εξοπλισμένο με τρία εκτοξευτήρα 6,67 κυλίνδρων 7.62, ένα M134 Minigun και 20 χιλιοστά αντιπυραυλικά όπλα Erlikon, αναμένεται να πραγματοποιήσει υδρογραφική έρευνα.

Η φρεγάτα έφτασε στην Οδησσό στις 19 Δεκεμβρίου μετά την είσοδό της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου στις 17 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Montreux του 1936, η οποία ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων στα στενά του Βοσπόρου και του Δαρδανέλλες, επιτρέπεται στην Echo να παραμείνει στη Μαύρη Θάλασσα για συνολικά 21 ημέρες.

Η αποστολή του HMS Echo στην Ουκρανία ανακοινώθηκε από τον Williamson τον Νοέμβριο ως μέρος μιας σειράς επερχόμενων συναντήσεων και ασκήσεων που θα δουν το έργο του Ηνωμένου Βασιλείου πιο στενά με την Ουκρανία, απαντώντας σε αυτό που ο γραμματέας της άμυνας χαρακτήρισε ως “εντεινόμενες απειλές και επιθετικότητα” της Ρωσίας.Η άφιξη του HMS Echo έρχεται μετά από ναυτικό επεισόδιο στο στενό του Κερτς στις 25 Νοεμβρίου, όταν η Ρωσία κρατούσε τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία, αφού παραβίασαν τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα σε μια προσπάθεια να περάσουν από το στενό του Κερτς, την είσοδο στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ότι η πρόκληση πραγματοποιήθηκε πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία και ενίσχυσε τις εκτιμήσεις του Πέτρο Πόροσνενκο.

«Είτε ήταν επιτυχής είτε όχι – από την άποψη της αύξησης της βαθμολογίας, ήταν πιθανώς επιτυχής, επειδή η βαθμολογία του Poroshenko φαίνεται να έχει αυξηθεί. Μετακόμισε από την πέμπτη θέση στη δεύτερη ή την τρίτη, όπου, κατά τη γνώμη μου, οι διακυμάνσεις είναι περίπου 12 τοις εκατό … Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν εκλογές εκεί και πρέπει να επιδεινωθούν προκειμένου να αυξηθεί η βαθμολογία ενός από τους προεδρικούς υποψηφίους – εννοώ τον σημερινό πρόεδρο … Τέλος, είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα του λαού του και του “δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος αντιμετώπισε τη σειρά κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Πόροσενκο με τη σειρά του κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια για να «αποτρέψουν τον επιτιθέμενο» και εισήγαγε στρατιωτικό νόμο για τρεις μήνες σε αρκετές περιοχές της χώρας που βρέχονται από τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Οδησσό, ο Williamson συναντήθηκε επίσης με τις οικογένειες των 24 Ναυτικών ναυτικών που κρατήθηκαν από τη Ρωσία.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ