Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι να αναμένουμε από 1η Φεβρουαρίου να δούμε στα τιμολόγια ρεύματος

Τι να αναμένουμε από 1η Φεβρουαρίου να δούμε στα τιμολόγια ρεύματος

Τι περιμένουμε από τον νέο μήνα στα τιμολόγια ρεύματος. 

Όπως φαίνεται κάποιες εταιρίες που είχαν δώσει υψηλό ανώτατο όριο ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής στα πράσινα τιμολόγια, πχ όριο Lu > 95€/MWh, φαίνεται ότι για τον μήνα Φεβρουάριο δεν θα ενεργοποιήσουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής, διότι από ότι φαίνεται η εκκαθάριση της χονδρικής του Ιανουαρίου θα είναι κάτω από τα 95€/MWh.

Για παράδειγμα, το πράσινο της ΔΕΗ που ήταν 1η Ιανουαρίου 14,95€/KWh, φαίνεται ότι θα κλείσει κάτω από 13,95 €/KWh. Αυτό θα αναγκάσει και άλλες εταιρίες που είχαν χαμηλά ανώτατα όρια Lu < 60€/Mwh, να ξανά ενεργοποιήσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής, με μικρότερη βέβαια χρέωση. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι αν δεν δώσουν περαιτέρω γενναία έκπτωση στη βασική τιμή εκκίνησης του πράσινου, για να ανταγωνιστούν την ΔΕΗ, οι πελάτες τους θα τους «χαιρετήσουν».

Γίνεται αναφορά στην έκπτωση της βασικής τιμής εκκίνησης, διότι μόνο αυτή την τιμή μπορούν οι πάροχοι να πειράξουν προς τα κάτω και όχι τα ανώτατα όρια που πάνω από αυτά ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, διότι βάση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης τα ανώτατα όρια είναι κλειδωμένα για 3 μήνες.

Τέλος το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΡΑΕΕΥ ετοιμάζει νέο εργαλείο σύγκρισης συμβάσεων, όχι μόνο για συμβάσεις προμήθειας ρεύματος, αλλά και φυσικού αερίου μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα που θα γίνεται θα είναι προσωποποιημένη για τη σύγκριση των τιμολογίων καθώς θα υπολογίζονται όλα τα συμπληρωματικά κόστη, ψιλά γράμματα, αστερίσκοι, προνόμια, ρήτρες, δώρα κ.α. ώστε να έχει ξεκάθαρη εικόνα ο καταναλωτής για τα οφέλη και την εξοικονόμηση που θα έχει.

Η αλήθεια είναι ότι ο συγκριτικός πίνακας της ΡΑΕΕΥ στο invoices.rae.gr σου δείχνει κάθε μήνα μόνο το ύψος της χρέωσης της KWh κάθε παρόχου σε όλα τα χρώματα και όχι τους ειδικούς όρους της σύμβασης που θα υπογράψεις.

Η πρωτοβουλία αυτή εάν λειτουργήσει χωρίς «τρικλοποδιές» από τους παρόχους, θα είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ
Ενεργειακός Επιθεωρητής

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular