Τι κυνηγάει μια επιχείρηση; Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι γεμάτο προκλήσεις και άκρως ανταγωνιστικό
Παράλληλα είναι τόσο ρευστό που καμία επιχείρηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Τι σημαίνει όμως επιτυχία;
Για να θεωρηθεί πετυχημένη μια επιχείρηση πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Κέρδη και Ανάπτυξη. Αυτό την κάνει σαφώς πιο ελκυστική σε επενδυτές και αναλυτές και κατ’ επέκταση φέρνει μεγαλύτερο τζίρο.
Ένας υψηλός τζίρος όμως, δεν σημαίνει αυτόματα και υψηλή κερδοφορία ή μια υγιή επιχείρηση. Ο τζίρος είναι εξίσου σημαντικός, αλλά μοναδικό κριτήριο για την βιωσιμότητα αυτής είναι το καθαρό κέρδος.
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν συνδέσει λανθασμένα τον υψηλό τζίρο με τη κερδοφορία, επικεντρώνονται μόνο στην αύξηση του πρώτου. Μεγαλύτερος τζίρος δεν συνεπάγεται αυτόματα μεγαλύτερο κέρδος. Το σίγουρο όμως είναι, ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κέρδος. Το κέρδος είναι το κλειδί για την οικονομική επιβίωση ενώ η ανάπτυξη είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Το κέρδος προκύπτει όταν από τον Τζίρο (έσοδα) αφαιρέσουμε όλες τις δαπάνες για τη λειτουργία της επιχείρησης. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν δεν εμφανίζει κέρδη και μάλιστα με ανοδική πορεία αυτών. Ανάπτυξη σημαίνει επέκταση της επιχείρησης, αύξηση του αγοραστικού πεδίου, εδραίωση του brand name. Τελικό αποτέλεσμα αυτής, είναι η αύξηση των κερδών.
Τι είναι ο τζίρος;
Το σίγουρο είναι ότι οτιδήποτε δεν αναπτύσσεται, πεθαίνει.
Πολλές επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους και “προσδοκίες” κατέληξαν να φυτοζωούν ή και να κλείνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς δεν υπήρχε ο σωστός φοροσχεδιασμός, ένα business plan ή έστω μια σωστή καθοδήγηση για την ανάπτυξη τους και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους.
Η επιτυχία μιας εταιρείας ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική ευημερία, η οποία επιτυγχάνεται με το σωστό έλεγχο, την οργάνωση και τις κατάλληλες λειτουργίες αλλά πηγάζει παράλληλα από την αίσθηση συλλογικής ταυτότητας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Πηγή: www.epidosis.gr