Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα 18 ευρώ το κιλό πωλείται η φέτα στη λιανική – Καπέλο...

Στα 18 ευρώ το κιλό πωλείται η φέτα στη λιανική – Καπέλο άνω του 30% στην τιμή της

Από 12-14 ευρώ το κιλό πωλείται η βαρελίσια φέτα και στα 17,8 ευρώ η συσκευασμένη – Άνω του 30% το καπέλο στην τιμή της

Ολοένα και βαραίνει το καλάθι του νοικοκυριού, καθώς οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πέρα από το ελαιόλαδο, οι καταναλωτές πληρώνουν «χρυσή» και τη φέτα, η τιμή της οποίας βρίσκεται μια ανάσα από τα 18 ευρώ το κιλό, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί έως και 16%, όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Συγκεκριμένα, από τα 8-8,5 ευρώ το κιλό που κόστιζε το εθνικό μας προϊόν το 2021, η τιμή της κυμαίνεται από 12-14 ευρώ το κιλό για τη βαρελίσια, ενώ ακόμα ακριβότερη είναι η τιμή της συσκευασμένης που φτάνει ακόμα και τα 17,8 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση κατά 122% μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Το… ταβάνι

«Η τιμή της φέτας με κέρδος και στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, αλλά και στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση στο ράφι να ξεπερνά τα 10-10,5 ευρώ το κιλό. Διαφορετικά ό,τι είναι πάνω από αυτή την τιμή είναι καθαρά κερδοσκοπία», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος. Συμπληρώνει δε ότι η τιμή στον παραγωγό έχει μειωθεί, ενώ η λιανική όλο και αυξάνεται. «Πρέπει να μειωθεί άμεσα στο κέρδος που έχουν και οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ, που βάζουν καπέλο ακόμα και πάνω από 30%», επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι οι βιομηχανίες αγοράζουν από τους παραγωγούς το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, στα 1,50-1,55 ευρώ το κιλό, όταν μέχρι πριν από λίγους μήνες η συμφωνημένη τιμή ήταν στα 1,75-1,80 ευρώ το κιλό.

Οπως τονίζει στον «Ε.Τ.» κορυφαίο στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, «οι τιμές παραγωγού έχουν υποχωρήσει, καθώς με τα 1,80 ευρώ το κιλό, δεν μπορεί να παραχθεί ένα προϊόν που να είναι ανταγωνιστικό και ωθεί προς τα κάτω τις πωλήσεις τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές».

Ζωοτροφές

Προσθέτουν δε ότι για την παραγωγή ενός κιλού φέτας χρειάζονται 4 κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος, που σημαίνει ότι το κόστος μόνο για την πρώτη ύλη διαμορφώνεται στα 6 ευρώ το κιλό. «Δεν είναι εξωφρενικό να φτάνει στον τελικό καταναλωτή στα 14-18 ευρώ το κιλό;», δηλώνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.

Καμπανάκι για τις εξαγωγές

Σε κίνδυνο όμως τίθενται και οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60%-65% της εγχώριας παραγωγής. Η Ελλάδα παράγει 135.000 τόνους φέτας, εκ των οποίων 81.000-88.000 τόνοι πωλούνται σε 57 χώρες. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες ποσότητες, σχεδόν 26.000-27.000 τόνοι εξάγονται στη Γερμανία. Ωστόσο, λόγω των ανατιμήσεων και στις διεθνείς αγορές, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η φέτα διατίθεται ακόμα και στα 19 ευρώ το κιλό, οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα τυροκομικά προϊόντα, κυρίως σε λευκό τυρί, με εκπροσώπους της βιομηχανίας να αναφέρουν οι πωλήσεις σε όγκο έχουν μειωθεί αισθητά, σε ποσοστό τουλάχιστον 5%. Μάλιστα, σε ορισμένες αγορές, όπως της Αυστραλίας, η πτώση αγγίζει ακόμα και το 30%.

Νοθευμένο προϊόν στη Γερμανία

Στο μεταξύ, σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τόσο για τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και την ποιότητα της φέτας διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμβολή -όπου χρειάζεται- ακόμα και των αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι έλεγχοι διενεργούνται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥπΑΑΤ. Ελεγχοι επίσης γίνονται σε σούπερ μάρκετ, όπου θα λαμβάνονται δείγματα των ελεγχόμενων προϊόντων γάλακτος, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Ελεγχοι θα γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα δοθούν στο ΥΠΑΑΤ το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, δύο ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες έχουν εντοπιστεί να διακινούν νοθευμένη φέτα στη Γερμανία, που έχει παραχθεί με αγελαδινό γάλα ή σκόνη γάλακτος, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη του εθνικού μας προϊόντος.

Τιμή φέτας

Βαρελίσια: έως 14€/κιλό

Συσκευασμένη: έως 18€/κιλό

Αύξηση: +120% την τελευταία διετία

Τιμή παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος

2024: 1,50-1,55€/κιλό

2023: 1,75-1,80€/κιλό

Μεταβολή: -17%

Παραγωγή και εξαγωγή φέτας

Εγχώρια παραγωγή: 135.000 τόνοι

Εξαγωγές: 88.000 τόνοι

Αξία εξαγωγών: 600 εκατ. ευρώ

Η Ελληνική φέτα στις διεθνείς αγορές

Λιανική τιμή: 12,5-19€/ κιλό

Όγκος πωλήσεων: -5%

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular