Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑPOS: Η υποχρεωτική χρήση φέρνει ανατροπές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

POS: Η υποχρεωτική χρήση φέρνει ανατροπές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Tα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περιπτώσεις μη ύπαρξης POS, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με το MyData, και σε περιπτώσεις μη διασύνδεσης των POS και των ταμειακών

Δύο είναι τα θέματα που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα POS, το ποιοι είναι εκείνοι που πρέπει να έχουν τερματικά και πότε θα γίνει η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές.

Η φοροτεχνικός Χριστίνα Μανέ μίλησε στην ΕΡΤ και ανέφερε ότι η λίστα των ΚΑΔ, των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που πρέπει να έχουν POS έχει επεκταθεί σε αρκετά καινούργια επαγγέλματα, τα οποία θα πρέπει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν το αποκτήσει. Το μεγάλο ζήτημα και το θέμα του τι θα γίνει τελικά είναι το ότι την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στο τέλος Φεβρουαρίου, θα πρέπει να υπάρχει και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Το σύστημα όμως είναι ακόμη στον αέρα αφού όταν οι φορολογούμενοι μιλούν με τους παρόχους τους η απάντηση δεν είναι ότι «ναι είμαστε έτοιμοι, τα λογισμικά δουλεύουν».

Στον αέρα είναι και το επίπεδο των παρόχων, δηλαδή από εκείνους που πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες και τα λογισμικα προκειμένου να γίνει η διασύνδεση, ενώ στον αέρα είναι και σε σχέση με του επαγγελματίες, που έχουν μεν προμηθευτεί τα τερματικά, δεν ξέρουν πώς θα γίνει η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, θα υπάρχει εφάπαξ καταβολή του ποσού, το οποίο θα βεβαιωθεί στην επιχείρηση ανάλογα με το είδος της, αλλά η μη τήρηση και η μη συμμόρφωση επισύρει και επιπλέον κυρώσεις.

«Με την αφορμή αυτή θα ήθελα να πω και για τα πρόστιμα που έχουν να κάνουν με το MyData, γιατί έχουμε πλέον αρκετά ψηφιακά εργαλεία με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ελέγξει την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή και τελικά να οδηγηθούμε σε ένα πιο συνετό φορολογικό σύστημα και δικαιότερο για όλους.

Όμως αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να κλείσουν και πολλές κατηγορίες επαγγελματιών.

Αν δούμε συνολικά τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περιπτώσεις μη ύπαρξης POS, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με το MyData, και σε περιπτώσεις μη διασύνδεσης των POS και των ταμειακών, τότε μπορεί μια επιχείρηση να μη μπορεί να είναι βιώσιμη. Εδώ θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο:

Το να γίνουν όλα αυτά είναι σωστό και ίσως σε πολλές περιπτώσεις αναγκαίο και έχουμε ήδη αργήσει.

Όμως το γεγονός του ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη βοήθεια και ο αντίστοιχος χρόνος συμμόρφωσης, αυτό αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την μικρομεσαία επιχείρηση, και στην Ελλάδα το 75% των επιχειρήσεων είναι μικρές και μικρομεσαίες.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, ατομικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που έχουν από 5 έως 20 άτομα προσωπικό.
Όλη αυτή η κατηγορία, η οποία ναι, μέχρι σήμερα λέμε ότι έχουμε φοροδιαφυγή εκεί και πρέπει να την πιάσουμε. Να το κάνουμε όμως με έναν τρόπο συνετό, όχι να οδηγήσουμε σε κλείσιμο αυτές τις επιχειρήσεις.

Εμένα η λογική μου και η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι οδηγούμε με ένα τρόπο τόσο απότομο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε κάποια νέα δεδομένα, που θα οδηγήσει πολλές κατηγορίες επαγγελματιών και πολλές ατομικές και μικρές επιχειρήσεις να προτιμήσουν να κλείσουν», αναφέρει η φοροτεχνικός.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular