Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝωρίτερα αλλά σε 11 δόσεις ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Νωρίτερα αλλά σε 11 δόσεις ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ξεκινήσει φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,3 δις. ευρώ για πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με τις δόσεις να είναι πλέον 11 αντί για 10 όπως ισχύει σήμερα.

Ο σχεδιασμός για τον ΕΝΦΙΑ του 2024, προβλέπει την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου στο τέλος Απριλίου και της τελευταίας, της 11ης δόσης στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Ειδικότερα στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, από τις ανακοινώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, προκύπτει ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν φέτος νωρίτερα στους φορολογούμενους με στόχο η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει στο τέλος Απριλίου αντί στο τέλος Μαΐου και να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2025, δηλαδή να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις έναντι 10 που προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Το συνολικό ποσό που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η εισπραξιμότητα κινείται στο ποσό 80%, δηλαδή 8 στους 10 πληρώνουν το φόρο στην ώρα τους.

Επίσης όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επικυρώσουν τα στοιχεία για τις ασφαλισμένες κατοικίες τους το 2023 προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι που θέλουν να διορθώσουν λάθη η παραλείψεις στο Ε9 θα πρέπει να κάνουν τα ακόλουθα 10 βήματα:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
Για αλλαγή σε ακίνητο τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Οι φορο «ανάσες» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων πλην του ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτός από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις, δρομολογεί φορο-ανάσες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα:

– Κλειστά διαμερίσματα: Εξετάζονται φορολογικά κίνητρα για την άμεση επαναφορά κλειστών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, να αναφέρει στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι αξιολογείται η πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων. Σύμφωνα με την πρόταση παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά , όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα . «Θα μελετήσουμε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις κατοικίες που παραμένουν κενές/εκτός μίσθωσης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο Υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί» , δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να φανεί και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πραγματικός αριθμός των ακινήτων και να γίνει με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους.

– «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Ξεκινά σύντομα το πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40 % το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000 ευρώ. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να μπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.

– ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα: Επεκτείνεται για μια ακόμη μια χρονιά -δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025- η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, «διότι πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular