Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: Στη Μάλτα για τη Med 9

Μητσοτάκης: Στη Μάλτα για τη Med 9

Κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό και στην κλιματική κρίση αναζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Σύνοδος ΜED 9 πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κατά την οποία η αύξηση των ροών έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη για την αποφυγή μίας νέας μεταναστευτικής κρίσης, την στιγμή που η Ιταλία έχει ήδη βρεθεί στο κόκκινο όσον αφορά τις αφίξεις, ενώ πίεση δέχεται και η Ελλάδα. Η συζήτηση θα γίνει εν μέσω των διαπραγματεύσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Κομισιόν για αναπροσαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας του 2016, ενώ Αθήνα και Άγκυρα σχεδιάζουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον έλεγχο των ροών από τα τουρκικά παράλια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αναζητά συμμάχους

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των πληροφοριών για νομιμοποίηση μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά, που έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα επιμείνει στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων, κάτι που «αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης», όπως θα τονίσει. Επίσης, αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες για τις επιστροφές και την πάταξη των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, φωτογραφίζοντας την Τουρκία. Η Ελλάδα διεκδικεί από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερη στήριξη ως χώρα πρώτης γραμμής και αναζητά συμμάχους καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σε κάθε περίπτωση η συνοχή, η αλληλεγγύη, η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ευρύτερα η αποτελεσματικότητα της Ευρώπης δοκιμάζονται εκ νέου όσο είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Και ενώ η κρίση εξελίσσεται στην ιταλική Λαμπεντούζα.

Χθες, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά την συνάντηση της με τον Δημήτρη Καιρίδη ανακοίνωσε την παροχή προς την Ελλάδα επιπλέον χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης και την περαιτέρω συνδρομή από τον Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο με εξειδικευμένο προσωπικό. Στη συνάντηση προστέθηκε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, κ. Φέϊζερ, με την συζήτηση να επικεντρώνεται στο ζήτημα της καλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία, καθώς το Βερολίνο έχει εμπλοκή στις συζητήσεις που γίνονται με την Άγκυρα για τον περιορισμό των ροών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διεκδίκηση  πόρων για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση

Στη Σύνοδο της Βαλέτα ο κ. Μητσοτάκης, θα επιδιώξει και τον συντονισμό των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ώστε να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους από τα κοινοτικά ταμεία για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Με επιστολή που έστειλε στις 15 Σεπτεμβρίου στους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Μάλτας και Κύπρο τους ζητά να συνεργαστούν από κοινού εν όψει των Συνόδων Κορυφής σε Γρανάδα και Βρυξέλλες εντός του Οκτωβρίου προκειμένου να καταθέσουν μία πρόταση συνολικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση που πλήττει κυρίως τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στην επιστολή προτείνει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης, το Αγροτικό Αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις και τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Τα κρίσιμα ραντεβού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή σημειώνει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος είναι πιο ευάλωτος εξ ου και απαιτούνται ενιαία δράση για την ενίσχυση των πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό, καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία όσο εξελίσσονται οι συζητήσεις για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και κατ’ ιδίαν με τον Γάλλο Πρόεδρο. Εξάλλου επίκεινται άλλα δύο κρίσιμα ραντεβού κορυφής: η τρίτη Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 5 – 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα και η τακτική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular