Categories: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η χαμηλή πρώτη δημοσκοπική «πτήση» Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: «Παγωμάρα» στην Κουμουνδούρου προκαλεί και η πρώτη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει εκλογικά από τη δυναμική που ανέπτυξε στο εσωκομματικό πεδίο.

Ωστόσο, οι δημοσκόποι σημειώνουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπάρχει προηγούμενο σε κόμμα να καταγράφει χαμηλότερο ποσοστό σε δημοσκόπηση από αυτό που έλαβε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, αμέσως μετά την εκλογή νέου αρχηγού.

Αυτό, ωστόσο, συνέβη με τον Στέφανο Κασσελάκη. Σε δημοσκόπηση του Opinion Poll, για λογαριασμό του Action24, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 14%, ενώ στην εκτίμηση ψήφου, η ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 17,3%, την ώρα που στις στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου είχε λάβει 17,83%.

Η παραπάνω μέτρηση δείχνει ξεκάθαρα ότι το «φαινόμενο Κασσελάκης» είχε μεγαλύτερη απήχηση στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ ότι στην ελληνική κοινωνία, συνολικά, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο στην Κουμουνδούρου. Άλλωστε, στο ερώτημα «πόσο σας απασχόλησε, πόσο παρακολουθήσατε τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», το 66,2% απάντησε καθόλου και λίγο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος λίγες μόλις ημέρες. Επομένως, είναι λογικό οι πολίτες να μην έχουν ακόμα ξεκάθαρη εικόνα γι αυτόν.

Παράλληλα, γνωρίζουν λίγα πράγματα για τις πολιτικές του θέσεις, αλλά και για την κοινωνική του δράση, οπότε δεν είναι παράλογο να εμφανίζονται μαγκωμένοι απέναντι του.

Όμως, το πρώτο αυτό «καμπανάκι» δεν μπορεί να αγνοηθεί, σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε πολύ ακριβά στο πρόσφατο παρελθόν την επιλογή του να υποτιμήσει τα δημοσκοπικά ευρήματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς κέρδισε ο Κασσελάκης

Μάλιστα ακούστηκε και κριτική για τον Αλέξη Τσίπρα που τον θεωρούν υπαίτιο γι’ αυτό που έγινε. Όμως πώς κέρδισε ο Κασσελάκης; Για την εσωκομματική αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα υπέρ του διαμορφώθηκε σε σημαντικό βαθμό μέσα από την καταιγιστική υποστήριξη διαπλεκόμενων ΜΜΕ, την κινητοποίηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου εκτός κόμματος (με τη συμμετοχή στη ψηφοφορία έναντι 2 ευρώ, μελών άλλων κομμάτων, ακόμη και της ΝΔ) και του αντιΑριστερού ρεύματος εντός κόμματος, που συσπειρώθηκε γύρω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη και συνήργησε στην προώθηση ενός σχεδίου «άλωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, οργανωμένο από ισχυρά κέντρα συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο εκμηδενισμός και η διάλυση της Αριστεράς

Η άποψη πολλών, όπως ο Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, κ.α. είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εκπροσωπεί μία συγκεκριμένη επιδίωξη: τον εκμηδενισμό και τη διάλυση της Αριστεράς. Τι θα κάνουν; Αντάρτικο επί της ουσίας. Μάλιστα, η Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΠΡΩΤ.Α ΣΥΡΙΖΑ – μια νέα κίνηση που στήθηκε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στο ΣΥΡΙΖΑ) θα προωθήσει και θα συμμετάσχει σε διάλογο, με όλες τις άλλες ομάδες, τάσεις, πρόσωπα εντός αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα για την ανασυγκρότηση και την προοπτική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα είναι αναγκαία και επείγουσα πολιτική πράξη. Και όπως λένε, άμεσος στόχος είναι η συναπόφαση από χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ανέντακτους/ες αριστερούς/ές για την επόμενη μέρα. Και προειδοποιούν τη νέα ηγεσία: Μέχρι τότε. Δεν καταθέτουμε τα όπλα, συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα για την ανασύνταξη του συνόλου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η Αριστερά είναι η παράταξη και η ζωή μας. Συνεχίζουμε!

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει ο Κοτζιάς;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες κατά πόσο θα επιστρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Κοτζιάς, ένα πρόσωπο που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ταυτίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει ο Σωκράτης Φάμελλος και χρέη διευθυντή του πολιτικού του γραφείου αναλαμβάνει ο Μανώλης Καπνισάκης. Η Δώρα Αυγέρη είναι η νέα εκπρόσωπος τύπου, ενώ ο Γιώργος Τσίπρας έχει πλέον καθήκοντα διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκπομπή του Mega “Live News” υπάρχει έντονη φημολογία γύρω από το πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά και το ενδεχόμενο επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη. Οι ίδιες πληροφορίες τον θέλουν να μπαίνει στην ηγετική ομάδα του νέου προέδρου.

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα και “αρχιτέκτονας” της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την οποία παραιτήθηκε, με φόντο τη σφοδρή αντίδραση Καμμένου κατά της Συμφωνίας.

Η εκπομπή επικοινώνησε με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δεν διέψευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Όπως είπε, δεν έχει να δηλώσει κάτι ο ίδιος, ενώ απάντησε λέγοντας “ίδωμεν”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο η Κίνηση “Πράττω”, της οποίας ηγείται ο καθηγητής, θα βγάλει ανακοίνωση με την οποία θα τοποθετείται για την εκλογή Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι αρνητικός, αλλά τον θέλει, όπως μαθαίνω. Σε τι ρόλο; Συμβούλου του νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι φήμες οργιάζουν τις τελευταίες ώρες, δεν έχει υπάρξει καμία διάψευση από την πλευρά Κοτζιά, ο οποίος διατηρεί και καλή σχέση με τον Παύλο Πολάκη. Εγώ όμως ρώτησα άνθρωπο που ξέρει και μου είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα τίποτα. Τώρα εάν γίνει κάτι τις επόμενες ώρες θα δείξει. Δεν είναι μια απλή απόφαση, καθώς ο Ν. Κοτζιάς πάντα βάζει το πολιτικό πλαίσιο. Να σας θυμίσω όμως ότι έκανε μια ανάρτηση εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η Αριστερά αποκτά και πάλι συνείδηση του πατριωτισμού της. Ήταν μετά την δήλωση Κασσελάκη για «πατριωτική κυβερνώσα Αριστερά».

 

via

NEWSROOM

Share
Published by
NEWSROOM

Recent Posts

Ταξίδι στη Σαντορίνη: Ανοιχτό πλοίο ή κλειστό ταχύπλοο; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η Σαντορίνη, στολίδι των Κυκλάδων, μαγεύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο με τα γραφικά τοπία, τα…

5 μήνες ago

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Δείτε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων και ποιοι εξαιρούνται

Την ερχόμενη Παρασκευή (23/2) θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν…

7 μήνες ago

Ευρωπαϊκό Κύπελλο: 14 μετάλλια για την Εθνική Ομάδα (2-8-4)

20 Φεβρουαρίου 2024 11:37 Φορτωμένη μετάλλια επιστρέφει η Ελληνική αποστολή από το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο…

7 μήνες ago

ΑΑΔΕ – myDATA: Σε λειτουργία από σήμερα νέες εκδόσεις για το myDATA και το timologio

Οι προσθήκες στις νέες εκδόσεις είναι αποτέλεσμα της διαρκούς συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τους φορείς…

7 μήνες ago

Απολογείται ο 39χρονος που σκότωσε τη σύντροφό του

Κρήτη: Ο 39χρονος είχε οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα στο Σάββατο, ο οποίος του άσκησε διώξεις…

7 μήνες ago

Θλίψη: Πέθανε ο Αντρέας Μπρέμε

Ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου, Αντρέας Μπρέμε, έφυγε από τη ζωή πριν λίγη ώρα στα…

7 μήνες ago