Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Financial Times: Μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή φέτας από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν αρκετές μεσογειακές χώρες αυτόν τον μήνα

«Η Ελλάδα παλεύει με τον καταστροφικό αντίκτυπο της κακοκαιρίας Daniel σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εξαγωγές της: το τυρί φέτα», αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους, για την κατάσταση στη χώρα μας μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, εστιάζοντας κυρίως στη φέτα.

Όπως αναφέρει άρθρο, περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν αρκετές μεσογειακές χώρες αυτόν τον μήνα. Οι Έλληνες αγρότες έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή και η διατήρηση των ζώων που επέζησαν στη ζωή είναι δύσκολη εν μέσω υψηλού επιπέδου νερού και σπάνιων ζωοτροφών.

Καθώς οι αγρότες παρασύρονται από την καταστροφή των μέσων διαβίωσής τους, οι επιπτώσεις των χειμάρρων έχουν επίσης αντίκτυπο στη βιομηχανία της περιοχής. «Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους», δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος στους Financial Times, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο άρθρο τονίζεται πως οι αγρότες αναμένουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από την καταιγίδα Daniel , τη χειρότερη που έπληξε τη χώρα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και πως περίπου το ένα τέταρτο της γης που χρησιμοποιήθηκε για τη γεωργία και τη βιομηχανική παραγωγή στη Θεσσαλία πλημμύρισε και πιθανότατα δεν θα είναι εύφορη για τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλο το πλήγμα για τη φέτα

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της καταιγίδας στην οικονομία. «Όλοι μιλούν για το κόστος των πλημμυρών. . . σε λίγους μήνες θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις [που θα οδηγήσουν] σε κατάρρευση ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γιάννης Καραστέργιος στους FT, αγροτικός σύμβουλος στην περιοχή.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εκ των οποίων περίπου το 65% εξάγεται.

«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα σύντομα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος: θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα τους», είπε ο κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι οι παραγωγοί φέτας θα επικεντρωθούν στις εξαγωγικές αγορές. «Οι ελλείψεις θα είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Πηγή

via

NEWSROOM

Share
Published by
NEWSROOM

Recent Posts

Ταξίδι στη Σαντορίνη: Ανοιχτό πλοίο ή κλειστό ταχύπλοο; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η Σαντορίνη, στολίδι των Κυκλάδων, μαγεύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο με τα γραφικά τοπία, τα…

5 μήνες ago

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Δείτε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων και ποιοι εξαιρούνται

Την ερχόμενη Παρασκευή (23/2) θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν…

7 μήνες ago

Ευρωπαϊκό Κύπελλο: 14 μετάλλια για την Εθνική Ομάδα (2-8-4)

20 Φεβρουαρίου 2024 11:37 Φορτωμένη μετάλλια επιστρέφει η Ελληνική αποστολή από το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο…

7 μήνες ago

ΑΑΔΕ – myDATA: Σε λειτουργία από σήμερα νέες εκδόσεις για το myDATA και το timologio

Οι προσθήκες στις νέες εκδόσεις είναι αποτέλεσμα της διαρκούς συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τους φορείς…

7 μήνες ago

Απολογείται ο 39χρονος που σκότωσε τη σύντροφό του

Κρήτη: Ο 39χρονος είχε οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα στο Σάββατο, ο οποίος του άσκησε διώξεις…

7 μήνες ago

Θλίψη: Πέθανε ο Αντρέας Μπρέμε

Ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου, Αντρέας Μπρέμε, έφυγε από τη ζωή πριν λίγη ώρα στα…

7 μήνες ago