Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕξωδικαστικός μηχανισμός: Άκυρος ο πλειστηριασμός με προκαταβολή 10% της οφειλής

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Άκυρος ο πλειστηριασμός με προκαταβολή 10% της οφειλής

Ακυρώνεται ο πλειστηριασμός με πρόταση για προκαταβολή 10% της οφειλής, προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Μια από τις σημαντικές αλλαγές στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού είναι ότι εάν κάποιος έχει μπροστά του πλειστηριασμό και κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό, θα μπορούν να του δώσουν πρόταση για ρύθμιση με την προκαταβολή 10% της οφειλής και να ακυρωθεί με αυτό τον τρόπο ο πλειστηριασμός, σημειώνουν «Τα Νέα». Μέχρι σήμερα δεν έδινα πρόταση για ρύθμιση εάν κάποιος είχε επικείμενο πλειστηριασμό.

Επίσης, παρέχεται επιπλέον «κούρεμα» έως και 28% της ρυθμισμένης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, η οποία παρέχεται αυτόματα από το σύστημα.

Μετά το «λίφτινγκ» της πλατφόρμας οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ σε Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τράπεζες, servicers και τρίτους εξασφαλίζοντας μια αυτοματοποιημένη λύση και αποφεύγοντας τις δικαστικές διαδικασίες.

Οι υπόλοιπες αλλαγές περιλαμβάνουν:

Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (για τους οποίους έχει εκδοθεί και υποβληθεί η σχετική βεβαίωση ευάλωτου) γίνεται καταρχήν υποχρεωτικά αποδεκτή από τις τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο. Ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) για να αμφισβητήσουν την πρόταση, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος.
Το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Το σταθερό επιτόκιο 3% για τις οφειλές που είναι εμπραγμάτως εξασφαλισμένες ή καλύπτονται με άλλα προνόμια και 4% για τις ανεξασφάλιστες οφειλές, για τα επόμενα 3 έτη εφαρμόζεται εφεξής στις αιτήσεις που τυγχάνουν αξιολόγησης από τους πιστωτές και παρέχεται στον οφειλέτη η πρόταση του αλγορίθμου.
Αναστέλλονται τα μέτρα ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη εφόσον τηρείται η ρύθμιση.
Εκδίδεται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Ρυθμίζονται τα δάνεια που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Παρέχεται δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων.
Μερική διαγραφή χρέους.
Οφειλές προς το Δημόσιο και Ταμεία εξοφλούνται σε έως 120 δόσεις και σε έως 420 δόσεις οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular