Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιτόκια στο 7%; Η εφιαλτική πρόβλεψη και η διαπίστωση

Επιτόκια στο 7%; Η εφιαλτική πρόβλεψη και η διαπίστωση

«Η μετάβαση από το μηδέν στο 2% δεν ήταν σχεδόν καμία αύξηση. Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% εξέπληξε μερικούς, ωστόσο δεν ήταν έξω από την σφαίρα των προβλέψεων. Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%». Τάδε έφη ο Τζέιμι Ντάιμον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, σχολιάζοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν μία εβδομάδα αφότου η Federal Reserve διατήρησε σταθερά τα επιτόκια σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5% και φωτογράφησε μια τελευταία αύξηση επιτοκίων μέχρι τέλος του έτους.

Το αφεντικό της αμερικανικής τράπεζας σε συνέντευξή του στους Times of India δεν αποκλείει η Fed να προχωρήσει σε παραπάνω από μία αυξήσεις στα επιτόκια έως το τέλος του 2023.

Εν μέσω εκτιμήσεων πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε άλλες 10 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 16 ετών. Η απόδοση του 30ετούς έχει επίσης ενισχυθεί, χτυπώντας ρεκόρ 12 ετών.

Στη συνέντευξη, ο Dimon είπε ότι η χειρότερη περίπτωση θα ήταν τα επιτόκια να φτάσουν στο 7% με στασιμοπληθωρισμό. «Εάν πρόκειται να έχουμε υψηλότερα επιτόκια, αυτό θα δημιουργήσει στις αγορές. Προτρέπουμε τους πελάτες μας να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους άγχος», ανέφερε ο Nτάιμον.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular