Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπίδομα προσωπικής διαφοράς σε 750.000 συνταξιούχους – Οι προϋποθέσεις

Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε 750.000 συνταξιούχους – Οι προϋποθέσεις

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβουν οι συνταξιούχοι το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Σε τουλάχιστον 750.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη το πολύ έως 1.600 ευρώ τον μήνα θα διανεμηθεί φέτος το επίδομα προσωπικής διαφοράς το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής.

Η σχετική διάταξη που ορίζει τις προϋποθέσεις αλλά και το ύψος της παροχής, που ξεκινά από τα 100 ευρώ για τις υψηλότερες συντάξεις και φθάνει μέχρι τα 200 ευρώ για συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, είναι έτοιμη και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται τις λίστες με τους δικαιούχους, που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, όπως και φέτος, έτσι και το 2024 δεν θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Οι κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα αυξηθούν με βάση το 50% του αθροίσματος του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 3,1% με ετήσιο κόστος 400 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, η Καθημερινή αποκαλύπτει τις δύο προϋποθέσεις για το επίδομα προσωπικής διαφοράς:

1. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους του ηλεκτρονικού εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης, στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και οι οποίοι κατά τον μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των 10 ευρώ.

2. Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέργεται σε:

α) Σε 200 ευρώ για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular