Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΝΦΙΑ: Πως θα γίνεται η έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα

ΕΝΦΙΑ: Πως θα γίνεται η έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα

Επιβεβαίωση στοιχείων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα για φυσικές καταστροφές

Σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα θέσει σε λειτουργία εντός των προσεχών δύο εβδομάδων στην ψηφιακή της πύλη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα κληθούν, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», να εισέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης 10% επί του φετινού ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες τους που έχουν ασφαλίσει έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα – εφαρμογή στην οποία θα είναι ανεβασμένα τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων και οι φορολογούμενοι που έχουν συνάψει τα συμβόλαια αυτά θα καλούνται να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να επιβεβαιώσουν τα ήδη «ανεβασμένα» στοιχεία για τα ασφαλισμένα ακίνητά τους ώστε κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2024 για τα ακίνητα αυτά ο αναλογών ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί μειωμένος κατά 10%.

Ηλεκτρονική διαβίβαση

Ηδη, με σκοπό να λειτουργήσει η πλατφόρμα αυτή, η ΑΑΔΕ κάλεσε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να διαβιβάσουν ηλεκτρονικά στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναλυτικά στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή (υπ’ αριθμ. Α.1004/8.1.2024), οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης εκλήθησαν να διαβιβάσουν μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου 2024, στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, σε ηλεκτρονική κατάσταση, τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και τα οποία είναι σε ισχύ εντός του έτους αναφοράς, καθώς και τυχόν ανανεώσεις ή τροποποιήσεις αυτών. Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που διαβιβάστηκαν πρέπει να είναι με ισχύ εντός του έτους 2023 και εφεξής.

Τα στοιχεία των συμβολαίων

Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ είναι τα ακόλουθα:

* ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,

* αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,

* ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,

* ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,

* ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),

* διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας και

* μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Η διαβίβαση των στοιχείων έγινε απευθείας στην ΑΑΔΕ μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου. Η προθεσμία για τη διαβίβαση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές εταιρίες έληξε στις 25 Ιανουαρίου.

Κλιμακωτή μείωση

Από φέτος και στο εξής ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο. Επίσης, για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας. Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular